Banner Before Header

Illalla tv:ssä: Et arvaakaan, mitä merkittäviä seurauksia terveysoireidesi googlaamisella on

Sairauksia hoitaviin lääkkeisiin käytetään tällä hetkellä 50 kertaa enemmän rahaa kuin sairauksia ehkäisevään tutkimukseen, kertoo Facebookin perustaja ja Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg ranskalaisdokumentin alussa.

– Eihän siinä ole mitään järkeä. Tämän voi korjata! hän jatkaa Harvardin yliopistolla vuonna 2017 pitämässään puheessa, ja opiskelijoista koostuva yleisö hurraa taustalla.

Ulkolinja: Tekoäly tohtorina -dokumentti (When Big Tech Targets Healthcare, 2021) valaisee, miten Facebookin lisäksi myös Google, Apple ja Amazon pyrkivät valtaamaan terveydenhuollon tekoälyn avulla.

Ne ovat sijoittaneet lääketieteeseen jo vuosia. Samalla ne tuntevat asiakkaansa tavat tarkkaan ja kykenevät yhdistelemään tietoja julkista terveydenhuoltoa tehokkaammin.

Erityisesti Google tietää meistä kaiken, sillä haemme netistä herkästi apua. Google Healthin johtaja David Feinberg kertoo, että peräti 80 prosenttia ensiapuun hakeutuvista googlettaa ensin apua terveysongelmiinsa. Googlesta on tullut nykypäivän lääketieteen hakuteos.

Dokumentissa kerrotaan, että 80 prosenttia ensiapuun hakeutuvista googlettaa ensin apua terveysongelmiinsa.

Apple puolestaan tuntee koko kehomme, sillä Applen älylaitteet mittaavat ihmisten sykettä, verenpainetta ja veren happipitoisuutta.

– Kun myöhemmin katsotaan ajassa taaksepäin, Applen tärkein tehtävä oli terveyden edistäminen, sanoo Applen johtaja Tim Cook.

Amazon taas on aloittanut nettilääkäripalvelut ja lääkkeiden jakelun verkossa. Se on myös astumassa terveysvakuutusten alueelle.

Dokumentti kysyy tärkeitä kysymyksiä: Voimmeko antaa terveytemme näiden teknologialtaan ja resursseiltaan ylivoimaisten jättiyritysten käsiin? Voivatko valtiot suojella kansalaisiaan neljän jättiläisyrityksen toimilta?

Ja mihin yritykset oikeasti pyrkivät? Tarjoamaan ilmaista terveydenhuoltoa, joka etenkin Yhdysvalloissa on retuperällä? Ei suinkaan, vaan palvelutarjonnan monipuolisuudella ne pyrkivät hallitsemaan valta-asemaansa pilvipalveluissa, joista kaikki jätit kilpailevat.

Aviopari Priscilla Chan ja Mark Zuckerberg ovat perustaneet säätiön, jonka tarkoituksena on mullistaa terveydenhuolto.

Valta-asema tarkoittaa myös enemmän rahaa. Dokumentissa todetaan, että koska kaikki jättiyritykset pyrkivät olemaan ykkösiä kaikessa, voittajia ei sen vuoksi ole.

Yritykset peittävät omat tavoitteensa esiintymällä hyväntekijöinä: Facebook rahoittaa julkista sairaalaa San Franciscossa, ja Zuckerbergillä on lastenlääkärivaimonsa Priscilla Chanin kanssa säätiö, jonka on tarkoitus mullistaa terveydenhuolto.

Tavoitteet ovat kunnianhimoiset. Ajatuksena on eliminoida maailman kaikki sairaudet tällä vuosisadalla. Chan selvittää hurjaa kehitystä: edes penisilliiniä ei ollut olemassa vielä 80 vuotta sitten, mutta mikroskoopin ja DNA:n sekvensoinnin avulla lääketutkimus on mullistunut.

Ulkolinja: Tekoäly tohtorina, torstaina 29.9. TV1 klo 22.00

Source Link is.fi