Ilmastokriisiä ja kansantauteja voi torjua samoilla keinoilla – Suomen ensimmäisen Planetary Health -lääkärin työhön kuuluvat myös ympäristöasiat

Lahden seudulla alkaa ensi vuonna ympäristö- ja terveysohjelma, jolla on kovat tavoitteet. Kansantautien ilmaantuvuuden kasvu on tarkoitus pysäyttää ja samalla tehdä töitä ilmaston lämpenemisen ja luontokadon hidastamiseksi. Luontoaskel terveyteen -ohjelman (siirryt toiseen palveluun) taustalla on ajatus, että taistelua kansantauteja ja ilmastokriisiä vastaan tulee käydä yhteisin asein.

– Ihmiskunnan terveys on riippuvainen ympäristön tilasta. Tämä työ kiteytyy oikeastaan siihen, että yritetään tehdä joka tasolla työtä, jotta ihminen ja ympäristö voisivat paremmin, sanoo Planetary Health -lääkäri Hanna Haveri Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Planetary Health ei ole ympäristövouhotusta

Planetary Health, tai suomennettuna planetaarinen terveys, on tiedelehti Lancetin (siirryt toiseen palveluun) ja Rockefeller-säätiön (siirryt toiseen palveluun) lanseeraama termi. Vuonna 2015 tehdyn virallisen määritelmän (siirryt toiseen palveluun) mukaan sillä tarkoitetaan ihmiskunnan terveyttä ja luonnonjärjestelmien tilaa, josta ihmiskunnan terveys on riippuvainen.

Yksilöiden näkökulmasta planetaarisessa terveydessä ei välttämättä ole hirveästi uutta, koska monet terveellisiksi tiedetyt elämäntavat ovat hyväksi ympäristölle.

– Planetary Health -lääkärinä tehtäväni on esimerkiksi edistää liikuntaa, terveellistä ravitsemusta ja luontokontakteja, Haveri kertoo.

Lahtelaisen Humpulan päiväkoti on suunniteltu siten, että lapset pääsevät mahdollisimman paljon kosketuksiin elollisen maaperän ja sen mikrobiston kanssa. Suomalaistutkimuksen mukaan luontokosketus edistää lasten terveyttä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Planetaarinen terveys ei ole terveystyöksi naamioitua ympäristövouhotusta, vaan vankkaan tutkimustietoon perustuvaa terveyden edistämistä.

Pelkkä arkijärkikin sanoo, että saasteet maassa, vedessä ja ilmassa aiheuttavat sairauksia. Jo sen vuoksi ympäristön suojeleminen on samalla terveysteko. Lisäksi koko ajan syntyy uutta tutkimusta siitä, kuinka tärkeää osaa luonnon monimuotoisuus näyttelee ihmisten immuniteetin rakentamisessa ja terveyden ylläpitämisessä.

Tiedetään, että esimerkiksi allergiaa, astmaa, tulehduksellisia suolistosairauksia ja diabetesta voidaan ehkäistä olemalla kosketuksissa monimuotoisen luonnon kanssa.

Päijät-Häme on pioneeri planetaarisen terveyden polulla

Planetaarisen terveyden edistämiseksi on tehty jo paljon Päijät-Hämeessä. Esimerkiksi viime vuonna yhdessä lahtelaisneuvolassa alkanut neuvolakokeilu on laajentumassa kaikkiin Päijät-Soten neuvoloihin. Kokeilussa etsittiin keinoja, joilla neuvoloiden asiakasperheitä voidaan ohjata tekemään terveyden ja ympäristön kannalta kestäviä elämäntapavalintoja.

Lisäksi Lahti on mukana muun muassa Ruoka Askel -hankkeessa (siirryt toiseen palveluun). Sen tavoitteena on tukea päiväkotilasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia.

Ensi vuonna alkavaa Luontoaskel terveyteen -ohjelmaa viedään eteenpäin laajan asiantuntijaverkoston voimin toimialarajoista riippumatta. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koordinoimassa ohjelmassa ovat mukana muun muassa Lahden kaupunki, Lahden yliopistokampus, Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja THL.

– En usko, että Suomessa on koskaan aikaisemmin tehty näin laajaa asiantuntijayhteistyötä, missä terveydenhuolto ja ympäristöpuoli toimisivat yhtä vahvasti yhdessä, Hanna Haveri sanoo.

Voit keskustella aiheesta 20.11.2021 klo 22:00 asti.

Lue myös:

Source Link yle.fi