Banner Before Header

Infektiolääkäri Markku Broas olisi laskenut neljännen koronarokotuksen ikärajan vieläkin alemmas

THL suositti tänään neljänsien rokotusten antamista aiempaa nuoremmille, eli 70 vuotta täyttäneille, joilla on vakavalle tautimuodolle altistavia riskitekijöitä. Aikaisempi ikäraja oli 80 vuotta.

THL:n johtaja Mika Salmisen mukaan uusi suositus perustuu ajantasaiseen lääketieteelliseen arvioon.

Kunnat kertovat lähiaikoina, mistä ja milloin neljännen rokotteen voi saada. Salmisen mukaan suositus ei tarkoita, että neljännen rokotteen voisi saada heti, vaan järjestelyissä voi mennä jonkin aikaa.

Infektiolääkäri: ”Käytäntö voisi olla samanlainen kuin influenssarokotteissa”

Infektiolääkäri Markku Broas kertoo ottaneensa THL:n uuden suosituksen vastaan erittäin positiivisin mielin.

– Toki olisin toivonut, että ikäraja olisi ollut vielä matalampi eli 64 vuotta, kuten influenssarokotteessa, hän sanoo.

THL kertoi uuden suosituksen perustuvan ajantasaiseen lääketieteelliseen arvioon. Broaksen mukaan se todennäköisesti tarkoittaa useiden suomalaisten ja kansainvälisten tutkimustulosten arviointia.

Hän muistuttaa, että myös sellaisia kansainvälisiä tutkimuksia on, jotka osoittavat, että yli 60-vuotiaat voisivat hyötyä neljännestä rokotteesta.

– Esimerkiksi israelilaisen tutkimuksen mukaan niillä yli 60-vuotiailla, jotka olivat saaneet neljännen rokotteen, oli vähemmän vakavaa tautia ja kuolemia kuin heillä, jotka olivat saaneet kolme rokotetta.

Kyseinen tutkimus puoltaisi Broaksen mukaan sitä, että ikärajaa tulisi edelleen laskea. Hän sanoo, että jos neljännen rokotteen saisi samalla perusteella kuin influenssarokotteen, moni asia helpottuisi.

– Olen useaan otteeseen tuonut esille sen, että käytäntö voisi olla samanlainen kuin influenssarokotteissa. Eli kaikki yli 64-vuotiaat saisivat neljännen rokotteen. Rokotteen logistiikka ja antaminen helpottuisi, kun ei tarvitsisi erikseen kysyä, onko perussairauksia ja minkä tyyppisiä, Broas sanoo.

Neljänteen rokotteeseen oikeutettuja on Suomessa arviolta noin 300 000.

Lue myös:

Neljättä koronarokotetta suositellaan 70 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille, joukossa 300 000 suomalaista

Ylen tiedot: THL laajentaa neljänsien koronarokotusten suosituksia

Source Link yle.fi