Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_cb6be045e3168555e8e9afd005ea78c1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Inflaatio kiihtyy tänä vuonna 5,1 prosenttiin, ennustaa Aktia – ”Kulutuksella on yksi selvä piristäjä” – Uutisalue

Inflaatio kiihtyy tänä vuonna 5,1 prosenttiin, ennustaa Aktia – ”Kulutuksella on yksi selvä piristäjä”

Kuluttajahinnat nousevat reippaasti. Pankkikonserni Aktia ennakoi talousennusteessaan, että tänä vuonna inflaatio on Suomessa 5,1 prosenttia. Ensi vuonna hintojen nousu hidastuu pankin arvion mukaan 1,9 prosenttiin.

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa inflaatiota vauhdittaa kova kotimainen kysyntä, Suomessa sitä lietsoo etenkin tuontituotteiden kallistuminen.

– Suomi on pieni maa. Joudumme ottamaan avosylin vastaan globaalien markkinoiden hintakehityksen. Ja tästä Suomen korkeissa inflaatioluvuissa on kyse, Aktian pääekonomisti Lasse Corin sanoo tiedotteessa.

Kansainvälisyydestä voi olla Suomelle hyötyäkin. Aktia arvioi, että euron heikkeneminen parantaa suomalaisten vientiyritysten kilpailukykyä ja pehmentää vähän iskuja niiden talouteen.

Tuonnille suurin riski liittyy Corinin mielestä tuontitavaroiden saatavuuteen eikä niinkään tuontihintojen nousuun.

Epävarmuus rasittaa yksityistä kulutusta tänä ja ensi vuonna. Corin sanoo, että kulutuksella on yksi selvä piristäjä.

– Koronarajoitukset on purettu ja kuluttajat voivat vihdoinkin syödä ulkona ja käyttää muita palveluita.

Corin muistuttaa kuitenkin, että koronapandemiaa ei ole lopullisesti päihitetty, ja palvelukysynnän palautuminen vaatii virustilanteen pysymistä hallinnassa.

Koronasta koitui taloudelle syvä ja lyhyt shokki, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa pitkän epävarmuuden. Corin odottaa, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna vain 0,9 prosenttia.

Suomen vienti ja teollisuus selvisivät koronasta vähin vaurioin, koska Suomessa tuotetaan erilaisia investointi- ja teollisuushyödykkeitä ulkomaisille yrityksille. Nyt tilanne on toinen. Corin ennakoi, että sota heikentää ulkomaisten yritysten investointihalukkuutta ja sitä kautta suomalaisten yritysten vientinäkymiä.

Source Link is.fi