Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ba06db977fa0e63e951b4f0f479b2bbc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Influenssa nostaa päätään: ”Epidemia on erittäin poikkeuksellinen, rokotteiden teho osin hiipunut” – Uutisalue

Influenssa nostaa päätään: ”Epidemia on erittäin poikkeuksellinen, rokotteiden teho osin hiipunut”

Influenssatapausten määrä on lähtenyt kasvuun Suomessa. Nousu tapausmäärissä on poikkeuksellisen myöhäinen, sillä normaalisti influenssakausi alkaa vuoden loppupuolella ja tapaukset vähenevät kevään koittaessa.

Satakunnan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä tarkisti influenssatapausmäärät perjantaina. Koko Suomessa oli todettu testeillä tämän kauden aikana jo 1 119 influenssa A -tartuntaa.

Nousu voimakasta

Satakunnassa oli löytynyt maaliskuun alusta alkaen 120 influenssa A -tapausta, joista 62 tällä viikolla.

Satasairaalassa eli Satakunnan erikoissairaanhoitoa antavassa sairaalassa oli perjantaina neljä influenssapotilasta. Koronapotilaita oli samaan aikaan hoidossa yhdeksän, tosin heistä vain viisi oli hoidossa ensisijaisesti koronatartunnan takia.

Influenssatapauksia on todettu myös Satasairaalan henkilökunnalla.

Rokotteiden teho hiipunut

Influenssa on siis leviämässä samaan aikaan, kun koronatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun. Koko korona-ajan influenssaa on havaittu tähän asti hyvin vähän. Tammikuussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi, että Suomi voi säästyä influenssaepidemialta jo toista kautta peräkkäin.

Vastaava influenssaepidemian nousu on nähty myös muualla Euroopassa.

– Epidemia on erittäin poikkeuksellinen, sillä se tulee niin myöhään, että pääosin marraskuussa annettujen influenssarokotusten teho on jo osin hiipunut. THL on suositellut, että mikäli kunnissa on vielä influenssarokotteita jäljellä, niitä kannattaisi antaa vielä tässä vaiheessa, ylilääkäri Uusitalo-Seppälä sanoo.

Esimerkiksi Satakunnassa influenssarokotteet on kuitenkin pääosin käytetty. Rokotuksiin kannustettiin marras-joulukuussa, koska normaalisti se on paras aika rokottautua influenssaa vastaan.

Katso Yle Areenasta: Kysytään lääkäriltä: Flunssan ja influenssan ero

Source Link yle.fi