Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_860a872ffca42e5f462ab38c62c34445, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Intian pääministeri antoi periksi raivostuneille maanviljelijöille – kiistellyt maatalouden uudistukset perutaan – Uutisalue

Intian pääministeri antoi periksi raivostuneille maanviljelijöille – kiistellyt maatalouden uudistukset perutaan

Intiassa maan pääministeri Narendra Modi on pitkään jatkuneen kiistan jälkeen perunut kaavaillut maatalousuudistukset.

Uudistusten tarkoituksena oli Modin mukaan modernisoida maan pientilavaltaista maataloussektoria tekemällä siitä markkinaehtoisempaa muun muassa sääntelyä poistamalla.

Uudistus sai aikaan valtavan protestiliikkeen ja kymmenet tuhannet viljelijät suuntasivat pääkaupunki Delhiin osoittamaan mieltään hallitusta ja uudistusta vastaan.

Maanviljelijät ajoivat pitkissä traktorijonoissa, kävelivät jalan tai ratsastivat hevosilla pääkaupunkiin Delhiin. Jopa länsimaiset someaktivistit ja julkisuuden henkilöt kuten Greta Thunberg ja laulaja Rihanna ottivat asiaan kantaa ja ilmaisivat tukensa Intian viljelijöille.

Mistä uudistuksessa oli kyse?

Uudistuksen taustalla on Intian maataloussektorin tehottomuus. Yli puolet Intian lähes 1,4 miljardista asukkaasta työskentelee maatalouden parissa, mutta maatalouden osuus maan bruttokansantuotteesta on vain 15 prosenttia.

Riisisatoa Gehri Mandin viljamarkkinoilla Punjabissa lokakuussa 2020. Kuva: Raminder Pal Singh / EPA

Ylen helmikuussa haastatteleman intialaisen tutkijan ja maataloudesta kirjoittavan aktivistin Uma Shankari Narenin mukaan 80 prosenttia Intian viljelijoistä on pientilallisia.

Viljelijät myyvät satonsa säännellyn tukkukaupan kautta vapaiden markkinoiden sijaan. Järjestelmä takaa tuotteille tietyn minimihinnan ja ostokiintiön, sekä tukee viljelijöitä lisäksi myös veronalennusten ja velkojen mitätöinnin kautta.

Järjestelmä on suojannut maanviljelijöitä maailmankaupan arvaamattomilta muutoksilta muun muassa hinnoissa ja kysynnässä, mutta samalla edesauttanut sitä, että maanviljelys on Intiassa monella mittarilla tehotonta ja sen tuottavuus on matala.

Modin ehdottama kolmiosainen uudistus olisi purkanut tätä sääntelyä ja vapauttanut kilpailua maataloussektorilla. Viljelijät olisivat voineet myydä tuotteensa suoraan ostajille ilman säännellyn tukkukaupan välikäsiä.

Miksi Modi perui sen?

Massiivisista mielenosoituksista huolimatta Modi ja hänen BJP-puolueensa ovat seisoneet vankkumattomina uudistusten takana viime vuoden syyskuusta asti.

Niiden peruminen ei tule kysymykseenkään, on hallitus todennut useaan otteeseen.

Tänään Modi kuitenkin kertoi, että uudistuksista luovutaan.

– Vetoan mielenosoituksiin osallistuviin viljelijöihin. Menkää takaisin kotiinne rakkaidenne ja maatilojenne luo. Aloitetaan alusta, Modi pyysi televisiopuheessaan.

Modin päätökseen vaikutti varmasti asian saama runsas negatiivinen julkisuus sekä maanviljelijöiden pitkään jatkunut vastustus.

Maanviljelijät jakoivat makeisia juhlistaakseen Intian pääministerin päätöstä. Kuva: Prakash Singh / AFP

Maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään uusia lakeja vastaan raivokkaasti jo yli vuoden. Tuhannet ovat edelleenkin leiriytyneinä pääkaupungin Delhin lähistölle.

Mielenosoitukset ovat äityneet välillä väkivaltaisiksi ja useita ihmisiä on kuollut.

Intian väkirikkaimmassa osavaltiossa Uttar Pradeshissa sekä Punjabin osavaltiossa pidetään pian tärkeät vaalit, jotka varmasti vaikuttivat Modin päätökseen.

Miljoonien viljelijöiden pettymys ja viha eivät ole hyvä lähtökohta vaaleihin.

– Olemme yrittäneet selittää viljelijöille uudistusten tarpeellisuutta useita kertoja, mutta olemme epäonnistuneet, Modi sanoi puheessaan.

Miten uutiseen on reagoitu?

Uudistusten peruminen on otettu vastaan iloiten sekä viljelijöiden että poliittisen opposition keskuudessa.

Modin ilmoitus tuli sikhien pyhänä Guru Purab -juhlapäivänä. Sikhit ovat Punjabin osavaltion suurin väestöryhmä.

Maanviljelijät juhlivat. Kuva: Narinder Nanu / AFP

– Uhrauksenne palkitaan nyt, sanoi Punjabin osavaltiossa oppositioasemassa olevan kongressipuolueen sikhijohtaja Navjot Singh Sidhu.

– Mielenosoituksianne, jotka jatkuivat koronapandemiasta huolimatta, ovat osoittaneet meidän olleen oikeassa kyseenalaistaessamme hallituksen epäonnistuneita uudistuksia. Näytimme maailmalle, että ne tuottavat ongelmia miljoonille viljelijöille, maanviljelijöiden etujärjestön Khedut Sabhan johtaja Arvind Singh Dhankar sanoi.

Lisää aiheesta:

Source Link yle.fi