Isän kuolema järkytti, vertailu Lindsey Vonniin raivostutti – nyt Mikaela Shiffrinistä povataan jopa USA:n kaikkien aikojen naisurheilijaa

– Nyt tämä ei voi olla mitenkään totta, ei voi olla todellista enää! Myös Mikaela Shiffrinin pujottelukisa päättyy ensimmäisten porttien aikana, selostaja Nina Vanhatalo äimistyi.

– Ihan tismalleen toisinto suurpujottelusta, aivan samanlainen ulosajo, komppasi asiantuntija Kalle Palander.

Mikaela Shiffrin lähti viime talvena Pekingin olympialaisiin tavoittelemaan jopa viittä mitalia. Tekniikkalajeissa hän oli suurin voittajasuosikki. Kisaurakasta muodostui painajaismainen.

Ensimmäisessä lajissa, suurpujottelussa, hallitseva olympiavoittaja Shiffrin keskeytti heti. Kaksi päivää myöhemmin Shiffrin laski heti alussa ulos pujottelussa, josta oli voittanut olympiakultaa 2014.

Shiffrin lähti kotiin tyhjin käsin. Supersuurpujottelussa hän oli yhdeksäs ja syöksylaskussa 18:s. Alppiyhdistetyssä hän keskeytti, jälleen pujottelussa, oltuaan syöksyn jälkeen viidentenä. Edes joukkuekisasta ei tullut mitalia, kun USA jäi neljänneksi.

Yhdysvaltain Mikaela Shiffrin laski ulos suurpujottelun avauskierroksella Pekingissä.
Mikaela Shiffrinin Pekingin olympiaurakasta tuli painajaismainen. Jo suurpujottelun keskeyttänyt olympiavoittajasuosikki laski ulos myös heti pujottelukisan alussa.

”Tunnen itseni vitsiksi”

Ne olivat Shiffrinin uran vaikeimmat kaksi viikkoa. Ensimmäisen voittonsa maailmancupissa hän oli ottanut Ruotsissa, Åren pujottelukisassa 16-vuotiaana joulukuussa 2012.

Shiffrin tunnetaan uskomattoman varmana laskijana, joka ”ei keskeytä koskaan”. Pekingissä Shiffrin koki 60 prosenttia siihenastisen uransa keskeytyksistä.

– En ymmärrä tätä. En voi selittää teille, kuinka turhautunut olen, kun en tiedä, mitä voin oppia tästä, Shiffrin päivitteli (siirryt toiseen palveluun) CNN:lle.

Shiffrinille suurin järkytys mitaleitta jäämisen lisäksi oli, ettei hän päässyt leipälajissaan pujottelussa maaliin edes alppiyhdistetyssä. Kenties kisojen alun keskeytykset olivat liikaa itseluottamukselle.

– Tällä hetkellä tunnen itseni vitsiksi.

Mikaela Shiffrinille Pekingin olympialaiset olivat katastrofi. Kuva: Getty Images

Kisojen päätyttyä Shiffrin pystyi jo paremmin rekflektoimaan. Hän totesi lakonisesti, että neljän vuoden työn huipentuma on ohi, eikä se mennyt kovin hyvin.

– Epäonnistuminen ei ole niin pelottavaa, varsinkin kun epäonnistuin, koska yritin niin kovasti – ehkä liian kovasti, Shiffrin pohti (siirryt toiseen palveluun) CNN:lle.

Shiffrin myös jakoi sosiaalisessa mediassa saamiaan törkyviestejä: ”sait, mitä ansaitsit”, ”narsistinen”, ”tyhmä ämmä ei osaa tehdä edes ainoaa asiaa, jota hänen pitäisi tehdä oikein”.

Sosiaalisessa mediassa Shiffrinille kerrottiin, että tämän ura on ohi. Shiffrin myönsi, että suurpettymyksen hetkellä hän itsekin jo pelkäsi, että on menettänyt tatsinsa.

– Näin kommentin, jossa sanottiin: ”Olet vain häviäjä, etkä saanut mitään aikaan”. Ajattelin, että ”tiedän!”, Shiffrin nauroi.

– Ymmärrän sen ja olen häviäjä, mutta olen myös ollut voittaja ja uskon voivani voittaa uudelleen.

Tällä kaudella Shiffrin on voittanut maailmancupissa sekä pujottelussa että suurpujottelussa seitsemästä kilpailusta neljä. Myös super-G:stä on yksi voitto. Shiffrin johtaa ylivoimaisesti maailmancupin kokonaiskisaa.

Mikaela Shiffrin myönsi olympialaisissa pelkäävänsä itsekin, että olisi aika lopettaa. Kuva: Getty Images

Isän tapaturmainen kuolema järisytti

Shiffrin osasi asettaa olympiapettymyksen mittasuhteisiin. Motivaatio oli ollut koetuksella jo aiemmin.

Alppihiihtotähti oli kisaamassa Euroopassa helmikuussa 2020, kun hänen isänsä, 65-vuotias Jeff Shiffrin sai kuolettavan päävamman kotonaan Coloradossa tapahtuneessa onnettomuudessa.

Shiffrin ehti lentää kotiinsa isänsä vierelle ennen tämän kuolemaa.

Jeff oli seurannut tyttärensä uraa tiiviisti ja kiertänyt kisoissa Yhdysvaltojen liiton valokuvaajana. Äiti Eileen Shiffrin on ollut yksi tyttärensä valmentajista läpi tämän uran.

Mikaela Shiffrin iloitsi äitinsä Eileen Shiffrinin ja isänsä Jeff Shiffrinin kanssa Aspenissa, Coloradossa 19.3.2017. Mikaela oli voittanut maailmancupin kokonaiskisan ja pujottelucupin. Kuva: Getty Images

Lisäksi Shiffrin koki samaan lyhyeen ajanjaksoon isoäitinsä kuoleman ja kotipaikkaa uhanneet Coloradon rajut metsäpalot.

Shiffrin oli kilpailematta lähes vuoden ennen kuin palasi kisoihin loppuvuodesta 2020 Levillä. Toki pitkään kisataukoon vaikuttivat myös koronapandemian aiheuttamat peruutukset. Shiffrin kertoi, että läheisten kuolemat saivat aikaan ajattelutavan muutoksen ja päästivät irti kisajännityksestä.

Hän kertoi ajattelevansa nyt, ettei kisoissa ole jännittämistä, koska mokaaminen ei ole pahinta, mitä voi sattua. Hän halusi löytää taas ilon laskemiseen, sillä sitä hänen isänsä olisi toivonut.

Kenties tärkein henkilö, jolta Shiffrin on saanut tukea, on Pekingissä olympiahopeaa ja -pronssia voittanut norjalaisalppihiihtäjä Aleksander Aamodt Kilde. Pari alkoi viestitellä ja sitten seurustella, kun Shiffrin oli palannut kisoihin isänsä kuoleman jälkeen. Kilde tuki Shiffriniä surussa ja Shiffrin Kildeä tämän toipuessa uraa uhanneesta loukkaantumisesta.

Shiffrin paljasti, että Kilde oli pyytänyt häntä treffeille jo vuosia aiemmin, mutta vielä silloin hän oli antanut norjalaiselle kieltävän vastauksen.

Alppihiihdon superpari Aleksander Aamodt Kilde ja Mikaela Shiffrin heinäkuussa 2022 ABC-kanavan ESPY-gaalassa (Excellence in Sports Performance Yearly Award). Kuva: Getty Images
Viime kaudella Mikaela Shiffrin voitti maailmancupin kokonaiskisan. Aleksander Aamodt Kilde nappasi kristallipallot syöksystä ja supersuurpujottelusta. Kuva: Getty Images

Jatkuva vertailu Lindsey Vonniin on turhauttanut

Lindsey Vonn on erilaisissa listauksissa Yhdysvaltain kaikkien aikojen tunnetuimpien talviurheilijoiden joukossa, vaikka hän saavutti ”vain” yhden olympiakullan, syöksylaskuvoiton Vancouverissa 2010.

Maailmancupin kokonaiskisan Vonn voitti neljästi ja syöksycupin peräti kahdeksan kertaa. Shiffrin on voittanut kokonaiskisan jo neljästi. Useimmin, kuudesti, naisten kokonaiskisan on valloittanut 1970-luvulla syöksyä mielin määrin hallinnut itävaltalainen Annemarie Moser-Pröll.

Kilpailemisen 2019 vaikeisiin loukkaantumisiin lopettanut Vonn oli otsikoissa uransa aikana – ja on niissä pysynyt – monesta syystä. CNBC listasi (siirryt toiseen palveluun) hänet jo 2014 USA:n ”kaikkien aikojen julkkikseksi” talviolympiaurheilijoista.

Vonn seurusteli ensin golfikoni Tiger Woodsin ja sittemmin jääkiekkoilija P. K. Subbanin kanssa. Vonnin ja Subbanin sosiaalisen median hassuttelut olivat huippuseurattuja, mutta pari päätyi eroon 2020.

Sports Illustrated -lehden kuuluisassa uimapukunumerossa Vonn on poseerannut kolmesti. Hän elämäkertansa on ollut myyntimenestys.

Instagramissa Shiffrinillä on 1,2 miljoonaa seuraajaa, Vonnilla 2,1 miljoonaa.

Yli puolet Vonnin maailmancup-voitoista tuli syöksyssä. Hän laski 34-vuotiaaksi, kunnes kroppa ei vain kestänyt enää.

Shiffrin on vasta 27-vuotias. Hänellä on jo, sekä miehet että naiset mukaan lukien, eniten pujotteluvoittoja.

Italian Sofia Goggia voitti syöksyn maailmacupkisan Italian Cortina d’Ampezzossa 19.1.2018. Lindsey Vonn (vas.) oli toinen ja Mikaela Shiffrin (oik.) kolmas. Se on ainoa kerta, kun Vonn ja Shiffrin nousivat cupissa yhdessä podiumille. Kuva: Getty Images
Lindsey Vonn nimettiin Yhdysvaltain olympia- ja paralympiakomitean Hall of Fameen viime vuonna. Kuva: USOPC / Getty Images

Shiffrin on tekninen laskija, jota on pidetty introverttina, joka ei aina edes tuuleta voittojaan. Vonn oli hurjapää, persoonana räväkkä.

On luonnollista, että vuosien ajan Vonnin ja Shiffrinin välille viriteltiin vertailua ja vastakkainasettelua, jota he ovat itsekin joskus ruokkineet.

Esimerkiksi 2019 Vonn arvosteli Shiffriniä, kun tämä jätti osan MM-kisojen lajeista väliin.

– Lähestyn uraani tavalla, jollaista kukaan ei ole ennen tehnyt, eivätkä ihmiset todellakaan ymmärrä sitä, Shiffrin kuittasi ja ilmoitti, ettei halua polttaa itseään loppuun, vaan olla täydessä iskussa, kun asettuu viivalle.

Sports Illustratedin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) 2019 Shiffriniltä kysyttiin suoraan, pitävätkö jutut kaksikon kireistä väleistä paikkaansa.

Shiffrin pyöritteli, etteivät he tunne toisiaan kovin hyvin ja että monet kaksikon lausunnoista on irrotettu kontekstistaan.

Myös sen Shiffrin koki turhauttavana, että häntä on pidetty ”seuraavana Vonnina”.

– Huolimatta siitä, mitä minä teen, hänen saavutuksensa ovat hänen saavutuksiaan. Hän on lajimme legenda.

– Viestini nuorille urheilijoille on, että katsokaa idoleitanne, ottakaa heistä inspiraatiota ja oppia polullenne. Mutta olkaa omia itsejänne, tehkää asiat omalla tavallanne.

Kaikkien aikojen paras?

Onko Shiffrin kaikkien aikojen urheilija lajissaan? Kalle Palanderin mielestä niin voidaan sanoa.

– Hän on ollut fyysisesti, henkisesti ja taidollisesti ihan eri tasolla kuin kukaan muu laskija.

Shiffrin pystyy lyömään muut, kun olosuhteet ovat vaikeat ja jäiset. Lisäksi Palander huomauttaa, että Shiffrin laskee järjestään pohja-aikoja, kun katsotaan radan loppuosuutta, viimeisestä väliaikapisteestä maaliin. Fysiikka on siis huikealla tasolla.

Palanderin mielestä Shiffrin on aina ollut nöyrä urheilija, ja nyt myös laskemisen ilo on jälleen silmiinpistävää.

Itävallan Semmeringissä 29.12.2022 Mikaela Shiffrin otti pujottelusta uransa 80. maailmancupvoiton. Kuva: Getty Images
8.1.2023 Mikaela Shiffrin voitti suurpujottelun Kranjska Gorassa, Sloveniassa, ja nousi jakamaan Lindsey Vonnin 82 voiton ennätystä. Palkintopallilla hän herkistyi. Kuva: Getty Images

Enää suurin kysymys Shiffrinin osalta ei kuulu, rikkooko hän maailmancupissa ruotsalaislegenda Ingemar Stenmarkin kaikkien aikojen voittoennätyksen, 86.

Meneekö rikki sata voittoa?

Naisten maailmancupin kilpailujohtajan Peter Gerdolin mielestä eri aikakausien vertailu on yhtä vaikeaa kuin Pelén ja Lionel Messin vertailu jalkapallon puolella: eri olosuhteet, eri välineet ja niin edelleen. Stenmarkiin vertaillessa näin todellakin on.

Stenmark laski vain pujottelua (40 voittoa) ja suurpujottelua (46 voittoa). Stenmark voitti käsittämättömästi sekä pujottelucupin että suurpujottelucupin seitsemän kertaa putkeen (1975–1981). Kolmesti se riitti kokonaiscupin titteliin. Supersuurpujottelukin tuli maailmancupiin vasta 1982–83.

Esimerkiksi kaudella 1974–75 maailmancupin kisoja oli ohjelmassa 27. Tällä kaudella niitä olisi 47 ilman lumenpuutteen aiheuttamia peruutuksia.

Stenmark laski 230 maailmancupin kisaa. Hän voitti 86 (37,4 %) ja oli podiumilla 155 kertaa (67,4 %).

Vonnin tilastot olivat 393 kilpailua, voittoja 82 (20,8 %) ja podiumsijoituksia 137 (34,7 %).

Shiffrinin tilastot ovat puolestaan nyt: 238 starttia, 83 voittoa (34,9 %) ja 131 podiumia (55 %).

Joka tapauksessa, USA:n hiihto- ja lumilautaliiton toimitusjohtajan Sophie Goldschmidtin arvio ei jäänyt edes alppihiihtoon.

– Shiffrinissä on potentiaalia Yhdysvaltain kaikkien aikojen parhaaksi naisurheilijaksi.

Lähteet: CNN, Reuters, AP News, Olympics.com, Sports Illustrated, CNBC

Source Link yle.fi