Banner Before Header

Isis-naiselle syyte Ruotsissa – epäillään auttaneen värväämään poikansa lapsisotilaaksi

Ruotsissa on nostettu ensi kertaa syyte lapsisotilaiden käyttöön liittyvistä sotarikoksista. 49-vuotiasta naista epäillään siitä, että hän oli auttanut värväämään poikansa lapsisotilaaksi Syyriassa.

Syyttäjien mukaan nainen matkusti Ruotsista Syyriaan vuonna 2013 liittyäkseen terroristijärjestö Isisiin.

Tukholman käräjäoikeudessa nostetun syytteen mukaan rikokset tapahtuivat elokuun 2013 ja toukokuun 2016 välisenä aikana.

Syyttäjän mukaan nainen mahdollisti yhdessä muiden kanssa sen, että hänen poikansa värvättiin lapsisotilaaksi 12-vuotiaasta 15-vuotiaaksi vuosina 2013–2016.

Pojan kerrotaan sittemmin kuolleen.

Nainen matkusti Syyriaan viiden lapsensa kanssa. Kaksi hänen pojistaan kuoli Syyriassa 14- ja 18-vuotiaina, Ruotsin televisio SVT kertoo. Expressen kirjoittaa, että lapsisotilaana käytetty poika olisi kuollut 16-vuotiaana taistelussa.

Kaksi tytärtä otettiin huostaan, kun nainen palasi Ruotsiin.

Viranomaisten mukaan jutun rikosnimikkeet ovat törkeä sotarikos ja törkeä kansainvälisen oikeuden rikkominen.

Epäilty palasi Ruotsiin 2020

Syyttäjänviraston mukaan naisen poika ”oli rekrytoitu, ja tätä oli käytetty jatkuvasti osallistumaan suoraan aseellisten ryhmien, mukaan lukien terroristijärjestö Isisin, vihollisuuksiin”.

Kamarisyyttäjä Reena Devgunin mukaan tutkinta tukee arviota, että poika oli kotona asuessaan koulutettu osallistumaan vihollisuuksiin.

– Pojalla oli sotilasvarusteita ja sotilasaseita ja häntä käytettiin taistelussa sekä esimerkiksi propagandatarkoituksiin, Devgun sanoo.

Syyttäjät pitävät rikosepäilyjä vakavina muun muassa siksi, että naisella oli erityinen vastuu lapsesta, jonka huoltaja hän oli.

Nainen palasi Ruotsiin joulukuussa 2020 ja hänet pidätettiin epäiltynä pakkoavioliitosta. Kyseisen rikosepäilyn esitutkinta on lopetettu.

Viime syyskuussa nainen vangittiin epäiltynä sotarikoksesta.

Source Link yle.fi