Banner Before Header

Islanti ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden – Katso tästä, mitkä maat ovat jo hyväksyneet Suomen Natoon

Islanti on neljäntenä maana ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. Asiasta kerrotaan Islannin Yhdysvaltain suurlähetystön Twitter-sivulla.

Tiistaina Norja, Tanska ja Kanada ilmoittivat ratifioineensa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet.

Norjan ulkoministerin Anniken Huitfeldtin allekirjoittama asiakirja toimitetaan Norjan ulkoministeriön mukaan Washingtoniin keskiviikon aikana.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofold kertoi ratifioinnista Twitterissä noin kello 16 aikaan tiistaina. Maa vei ilmoituksensa ratifioinnista Washingtonissa Yhdysvaltojen ulkoministeriöön vain tunteja sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat oli allekirjoitettu Brysselissä Naton päämajassa.

Kofod kommentoi tiedotteessa olevansa ylpeä, että Tanska onnistui pääsemään ratifioinnissa maaliin niin nopeasti. Taustalla oli parlamentin yksimielinen päätös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemisesta. Päätös oli tehty jo kesäkuussa.

Lue lisää: Tanska ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden

Ruotsin Kanadan-suurlähettiläs Urban Ahlin kertoi Twitterissä, että Kanada vei ilmoituksensa ratifioinnista Yhdysvaltain ulkoministeriölle ensimmäisenä. Myöhemmin Kanadan ulkoministeri Mélanie Joly vahvisti asian.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kirjoitti tiedotteessaan, maan luottavan täysin Suomen ja Ruotsin kykyyn integroitua Natoon nopeasti ja tehokkaasti.

– Heidän jäsenyytensä tekee Natosta vahvemman, ja kehotamme kaikkia Naton jäseniä toimimaan ripeästi ratifiointiprosessinsa loppuunsaattamiseksi rajoittaakseen vastustajien sekaantumista asiaan.

Trudeau kertoo tiedotteessaan, että Kanadan parlamentin alahuone äänesti yksimielisesti maiden jäsenyyksien ratifioinnista.

Viron pääministeri Kaja Kallas kertoi tiistaina, että myös Viro ratifioi maiden Nato-jäsenyydet nopeutetussa prosessissa heti keskiviikkona.

Lue lisää: Pääministeri Kaja Kallas: Viro ratifioi Suomen Nato-hakemuksen keskiviikkona

Ratifiointien odotetaan etenevän nopeasti myös muissa maissa. Esimerkiksi Hollannissa hallitus piti tiistaina ylimääräisen istunnon ratifioinnin pikaiseksi edistämiseksi.

Maan pääministeri Mark Rutte kertoi Twitterissä, että kokous pidettiin lähes heti Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjojen allekirjoitustilaisuuden jälkeen.

Lue lisää: Pekka Haavisto: Näin nopeasti Suomesta ja Ruotsista voisi tulla Naton jäseniä

Kun Naton jäsenvaltiot ovat ratifioineet maiden liittymispöytäkirjan, ilmoittavat ne asiasta Yhdysvaltoihin. Maan hallitus toimii Pohjois-Atlantin sopimusta koskevien asiakirjojen tallettajana.

Syy maiden nopealle ratifiointiprosessille on se, että ennen Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjojen allekirjoittamista jäsenyysprosessi oli valmisteltu hyvin pitkälle parlamenteissa.

Esimerkiksi Tanska, Islanti ja Norja ilmoittivat heti tiistaina olevansa valmiita luovuttamaan ratifiointivälineensä Yhdysvalloille.

– Tämän myötä Tanska, Islanti ja Norja saavat nopeasti päätökseen kansalliset ratifiointiprosessinsa, maiden yhteisessä lausunnossa todetaan.

Ennen kuin Naton 30 jäsenmaata ovat ratifioineet jäsenyydet, ovat Suomi ja Ruotsi Naton tarkkailijajäseniä. Tiistaista lähtien Suomi ja Ruotsi saavat osallistua suurimpaan osaan Naton kokouksista puheoikeudella.

Mailla ei ole kokouksissa äänioikeutta. Tarkkailijajäseniä ei koske Pohjois-Atlantin sopimuksen viides artikla, jonka mukaan jäsenmaiden tulee auttaa toisiaan aseellisen hyökkäyksen sattuessa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että kaikki jäsenmaat ovat voineet ratifioida jäsenyydet nopeimmillaan vuoden loppuun mennessä. Hänen mukaansa maat ovat käyneet myös kilpailua siitä, kuka ratifioi Suomen ja Ruotsin jäsenyyden ensimmäisenä.

– Kilpailuun on osa jo ilmoittautunut. Ainakin Norja, Saksa ja Kanada. USA:n senaatti on kovassa vauhdissa. Kyllä tässä etujoukko nähdään lähimpien viikkojen aikana.

Haaviston mukaan monet ovat kertoneet hoitavansa asian ennen elokuuta. Seuraava ratifiointiaalto on hänen mukaan odotettavissa alkusyksystä.

Lue lisää: Pekka Haavisto: Näin nopeasti Suomesta ja Ruotsista voisi tulla Naton jäseniä

Haaviston kanssa samassa tiedotustilaisuudessa ollut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) muistutti, että prosessi voi kuitenkin venyä ensi vuoden puolelle.

Esimerkiksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut Suomelta ja Ruotsilta konkreettisia tekoja maiden allekirjoittaman yhteisymmärrysasiakirjan nojalla. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi Ilta-Sanomien haastattelussa aiemmin, että Turkin kanssa on vielä paljon selvitettävää, ennen kuin jäsenyys etenee maan parlamentin hyväksyttäväksi.

Juttua päivitetty kello 19.42: lisätty tieto Kanadan ulkoministerin Mélanie Jolyn Twitter-päivityksestä.

Juttua päivitetty kello 20.52: lisätty osuus Kanadan pääministerin Justin Trudeaun tiedotteesta.

Juttua päivitetty kello 13.52: lisätty tieto Islannin ratifioinnista.

Source Link is.fi