Banner Before Header

Ismo ja Artturi Lehkosen välinen kova kilpailu äityi jopa nyrkkitappeluksi – isän armoton koulu kasvatti pojasta Stanley Cupin ratkaisijan

Lehkosten perheessä ei koskaan tunnettu armoa, kun kyse oli kilpailusta. Kilpailuhenkinen seitsemän hengen perhe pelasi kaikkea mahdollista ja kilpaili kaikesta mahdollisesta – eikä perheen pienimmille suotu voittoja myötätunnosta, ennemminkin päinvastoin. Etenkin entinen huippukiekkoilija, sittemmin valmentajana tunnettu Ismo-isä pelasi lapsiaan vastaan aina tosissaan.

Välillä jopa harmaalla alueella kasvattaakseen jälkikasvuaan.

Yksi kovan koulun saaneista on Artturi Lehkonen, 26. Lehkonen ratkaisi maalillaan Coloradolle Stanley Cupin varhain maanantaina Suomen aikaa.

Lapsuuden pihapeleissä Ismo-isä laittoi pojan häviämään kerta toisensa jälkeen tämän luonnetta karaistakseen. Artturi, joka rakasti kilpailua, pelasi ja hävisi, pelasi ja hävisi. Etenkin lyhyet haasteet, jossa kuvitellussa pelikellossa oli aikaa enää yhteen suoritukseen, oli isän valikoimassa käytössä usein.

Yrittämästä Artturi ei kuitenkaan koskaan lakannut.

– Kun hän sai pienenä turpaan jossakin pelissä, hän katosi jonnekin, mutta palasi kohta ja ilmoitti, että hänen mielestään se oli tasapeli. Muutaman tunnin päästä poika jo ilmoitti, että hän oli mielestään itse asiassa voittanut pelin, Ismo Lehkonen hymyilee Yle Urheilulle ratkaisevan NHL-finaalin jälkeen.

– Nauroimme vaimon (Riitta) kanssa, että on pojalla melkoinen mielikuvitus, Lehkonen sanoo.

Lehkonen on toiminut Yle Urheilun asiantuntijana Stanley Cup -finaalien ajan. Tässä haastattelussa hän puhuu nimenomaan Artturi Lehkosen isänä.

– Joskus hän lähti metsään itkemään samalla itselleen selittäen, mitä teki väärin ja mitä olisi pitänyt tehdä, jotta olisi voittanut, Lehkonen muistelee nauraen.

Isä loi pojan kanveesiin

Eikä kilpailu loppunut lapsuuteen. Artturi Lehkonen halusi jo NHL:ssä pelatessaan haastaa isänsä nyrkkeilyotteluun. Ismo Lehkosella on nyrkkeilytaustaa, joten poika tuli nopeasti tyrmätyksi. Äidiltä salattu ottelu on kovin todiste perheen ja ennen muuta Artturin kilpailullisuudesta.

Isä pelästyi tyrmäyksestä, mutta korostaa kilpailun merkitystä.

– Poika halusi kovimpaan mahdolliseen paikkaan eli NHL:ään. Silloin pitää opetella kestämään erilaisia tilanteita, oli se sitten mitä tahansa. Jos sinua alistetaan, nöyryytetään tai mitä tahansa, sitä pitää kestää tai et pärjää NHL:ssä. Tässä oli koko perhe mukana. Jäljellä on viisi sekuntia ja maali pitäisi tehdä. Loimme painetilanteita jatkuvasti.

Toisaalta mitä vanhemmaksi Artturi tuli, sitä enemmän isä jätti vastuuta urheilusta pojalle itselleen – edelleen kuitenkin jatkuvasti tätä haastaen.

– Sanoin Arsille, että minä en sinua ala aamulla lenkille herättämään. En minä ala häneltä urheilupuolen kotiläksyjä vaatimaan. Kyseenalaistin KalPa-vuosiin asti koko ajan kaikkea. Heitin, että eikö olisi kiva valvoa hieman pidempään ja nukkua aamulla pitkään. Pojan omatoimisuus kasvoi.

Lehkonen siirtyi 17-vuotiaana TPS:stä KalPaan, jossa hän löi läpi SM-liigassa.

-
Lehkonen ja Nathan MacKinnon pääsivät hiljentämään Tampa Bayn kotiyleisön.Getty Images

Muutenkin perheessä valmentaminen jätettiin junioriseurojen valmentajille, toisin kuin monissa muissa suomalaisperheissä. Isältä oli turha pojan hakea tukea puuttuvaan peliaikaan valmentajaa moittimalla.

– En ikinä soittanut esimerkiksi TPS:n junnuvalmentajille. Jos Artturi tuli minulle valittamaan jostakin, sanoin, että ”mitä sinä minulle piipität”. Opetin aina, että asiat selvitetään suoraan valmentajan kanssa. Jos jääaikaa ei tule tarpeeksi tai et pääse ylivoimalle, mene selvittämään asia valmentajan kanssa, Lehkonen muistelee.

Vaikka vanhan liiton kiekkomiehenä tunnettu Ismo on ollut Artturille tiukka mentori ja valmentaja, hän on osannut oikeissa kohdissa tukeutua ammattilaisten apuun. Esimerkiksi silloin, kun teini-ikäisen Artturin stressi urheilun kanssa alkoi näkyä ulospäin.

Tuolloin nuorelle miehelle hankittiin henkinen valmentaja, entinen ammattikiekkoilija Tuomas Grönman.

– Arsi alkoi tuoda kotiin pelejä, nukkui huonosti ja kiukutteli, Ismo muistelee.

– Siinä vaiheessa Rouva Lehkonen veti ässän hihasta ja soitti ”Oskulle” (Grönman). Me olemme viime kädessä vain vanhempia, minä isukki ja Riitta äiti. Kun nuori voi urheilun vuoksi huonosti, apua pitää hakea ulkopuolelta. Ensimmäisten istuntojen jälkeen poika muuttui heti.

Ruotsista kova noste

Kahden KalPa-vuoden jälkeen Lehkonen teki yllättävän käännöksen ja lähti Ruotsiin. Sekä Artturi että Ismo pitävät kahta Frölundan vuotta keskeisenä aikana pelaajan kehitykselle. Ruotsissa Lehkonen oli ratkaisemassa muun muassa sekä Ruotsin että Euroopan mestaruutta.

Kahteen vuoteen mahtui myös paljon vaikeita aikoja.

– Siinä oli sietämistä, kun Roger Rönnberg (päävalmentaja) alkoi leipoa yhden suunnan pelaajasta kahden suunnan pelaajaa. Yhtäkkiä hän ei pelannutkaan ylivoimalla. Viidellä viittä vastaan hän pelasi pohjaketjussa vastustajan parhaita vastaan. Valmentaja vaati koko ajan lisää. Enemmän kovuutta, enemmän nopeutta, Ismo muistelee.

Koulu toimi.

-
Lehkonen kouliutui erityisesti Ruotsin vuosinaan vahvaksi kahden suunnan pelaajaksi. Tässä taklauksen alle jää Tampan Erik Cernak.Getty Images

Kun Lehkonen syksyllä 2016 siirtyi NHL:ään Montrealiin, hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa teki välittömän vaikutuksen. Siinä sivussa hän nakutti taululle 18 maalia. Lehkonen kasvoi joukkueensa luottopelaajaksi, jota peluutettiin aina ottelun tärkeillä hetkillä etenkin, kun kyse oli oman maalin varjelusta.

– Muistan, kun Arsi lähti Kanadaan, veljeni Timo sanoi hänelle neuvoksi, että innostu pelistä, Ismo muistaa.

– Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta siinä poika on onnistunut. NHL on joka pojan unelma ja siitä ajasta täytyy nauttia.

Lehkonen nousi ensimmäistä kertaa isoihin otsikoihin NHL:ssä vuosi sitten, kun hän iski Montrealin satumaiselle keväälle kruunun: turkulaispelaajan osuma lähetti Montrealin Stanley Cupin finaaliin. Moni ei ollut uskoa silmiään, kun Lehkonen teki saman tempun tänä keväänä Coloradon paidassa.

Päälle tuli ratkaisevan Stanley Cupin loppuottelun voittomaali. Temppu, johon suomalaisista on yltänyt ainoastaan Jari Kurri 35 vuotta sitten.

– Artturi ymmärsi hyvin aikaisessa vaiheessa, että pudotuspeleihin on löydettävä lisävaihde. Urheilullinen taso täytyy olla sellaisella tasolla, että pystyy myskäämään 82 ottelun runkosarjan, mutta sen päälle on vielä löydettävä uusi vaihde kevääksi. Tätä ajatellen hän on myös harjoitellut kovaa jopa kauden aikana.

Nyt Lehkonen on Stanley Cup-voittaja, Ruotsin mestari, nuorten maailmanmestari ja niin edelleen. Pelaaja, joka mainitaan jatkossa suomalaisen jääkiekkohistorian kovimpien ratkaisupelaajien joukossa.

Isälle kaiken tapahtuneen sisäistäminen on ollut mykistävää.

– En ikinä olisi voinut uskoa, että Varissuon jäähallilta noustaan tällaisiin juttuihin. Aika monta kertaa tässä on joutunut itseään nipistämään, että onko tämä jotakin elokuvaa. Tätä ei vain pysty ymmärtämään. Nousta näistä lähtökohdista NHL:ään, on uskomattoman kova rasti. Tämä antaa uskoa kaikille nappuloille.

Isä pääsi paikalle

Erityisen voitosta teki myös se, että tällä kertaa isä pääsi katsomaan poikansa otteita paikan päälle. Artturi pelasi NHL:n loppuotteluissa myös vuosi sitten, tuolloin Montrealin paidassa, mutta pandemian aiheuttamat haasteet estivät matkan. Äiti ei paikalle työkiireiden vuoksi päässyt. Tämäkin on omiaan kuvaamaan perheen arvomaailmaa ja työmoraalia.

Ismo-isäkin sai vuoden takaiselle pandemia- ja finaalitappiopettymykselle tällä kertaa kultaisen hyvityksen.

– On paljon helpompaa katsoa pelejä paikan päältä. Telkkarista katsominen on aina sellaista omanlaistansa kärsimysnäytelmää. Kun pääsen paikan päälle, aistin paljon paremmin, millä tuntumalla poika jäällä on, Lehkonen sanoo.

Toisaalta kontaktissa hän on poikaansa nyt vähemmän.

– Nyt ollaan soiteltu vähemmän. Hän soittaa aina kotiin ennen peliä ja juttelee meidän molempien vanhempien kanssa. Ensin äitinsä ja sitten minun.

Artturi Lehkonen lehdistötilaisuudessa.
Lehkosella on nyt taskussaan muun muassa Stanley Cup, Ruotsin mestaruus ja nuorten MM-kulta.NHLI via Getty Images

Lehkosesta tiedetään tämän kevään jälkeen jääkiekkoilijana paljon, mutta ihmisenä edelleen vähän. Kohtelias ja usein hyväntuulinen Artturi on pitänyt tarkoituksella siviilipuolensa piilossa. Isä kutsuu poikaansa äidin pojaksi ja lisää, etteivät maine tai isot rahat tilillä ole muuttaneet Artturia.

– Ei sitä tuollaiset asiat kiinnosta, Ismo nauraa.

– Agentit ja muut hoitaa noita asioita ja Arsi vain elää sitä pienen pojan unelmaansa, Ismo jatkaa.

Nyt kelpaa elää. Sormuksen herrana.

Lue myös:

Artturi Lehkonen teki sen taas! Näin suomalainen voittomaalitykki ratkaisi maalillaan kuudennen loppuottelun ja Stanley Cupin Coloradolle

Coloradon suomalaissankari Artturi Lehkosta jännitti Stanley Cupin nosto: ”En ole tehnyt punttia kahteen kuukauteen, jänskätti etten vedä turvalleni”

Kommentti: Vain laadukkaampi maalivahti puuttuu – Coloradon voitto käynnistää uuden dynastian

Source Link yle.fi