Jari Tervo ei saanut kutsua Vesa-Matti Loirin hautajaisiin: ”Olisin mielelläni laskenut ruusun ystäväni arkulle”

Moni lehtien lukija ihmetteli Vesa-Matti Loirin hautajaiskuvia katsellessaan, miksi kirjailija Jari Tervoa ei näkynyt taiteilijan viime viikon tiistaina vietetyissä hautajaisissa muiden tunnettujen vieraiden joukossa.

Tiistaina 20.syyskuuta Johanneksenkirkossa Helsingissä suoritetussa jumalanpalveluksessa oli lukuisa joukko Loirin perheenjäseniä ja hyviä ystäviä vuosikymmenten varrelta. Kirkkoon oli kutsuttu runsaat 150 ihmistä ja siunauksen toimitti piispa Teemu Laajasalo.

Sosiaalisessa mediassa alkoi hautajaisten jälkeen ihmettely, miksi Vesa-Matti Loirista ansiokkaan Loiri-elämäkerran vuonna 2019 kirjoittaneen Tervon tuttua hahmoa ei hautajaisissa nähty. Ihmetys oli siksikin suuri, että Loiri-kirjan kirjoitusprosessin aikana miehistä tuli hyvät ystävät.

Jari Tervo kertoo nyt Ilta-Sanomille poissaolonsa syyn.

– En saanut kutsua hautajaisiin, Tervo viestittää.

Jari Tervo jatkaa, että olisi halunnut osallistua tilaisuuteen, jotta hän olisi saanut jättää jäähyväiset ystävälleen.

– Olisin mielelläni laskenut yhden ruusun ystäväni Matin arkulle ja sanonut: ”Nähdään”.

Tervo on kertonut aiemmin alkaneensa kirjan teon aikana kutsua Loiria tämän lapsuuden kutsumanimellä Matti.

– Kun alettiin tehdä kirjaa, sanoin jylhästi: Kun kirjat ovat kirjailijan lapsia, niin sinä olet nyt minun lapseni ja minä kannan sinut tämän asian läpi. Saanko kutsua sinua Matiksi? Tervo kertoi HS:lle vuonna 2019.

Jarin mielestä ”nähdään” olisi ollut sopiva toivotus miehelle, joka uskoi jälleensyntymiseen.

– En voinut näin toimia, koska minua ei kutsuttu hautajaisiin. Oli ilo tuntea hänet, Jari viestittää.

Jari ei halua spekuloida, miksi kutsua ei tullut.

Loiri kieltäytyi pitkään kaikista elämäkerroista, kunnes otti yhteyttä Tervoon. Tervo kertoi aiemmin HS:lle, että yhteensä nelisenkymmentä haastattelusessiota tuotti noin sata tuntia nauhoitettua keskustelua.

– Hän sanoi, että minä kerron kaikki, enkä kerro kenellekään muulle kuin sinulle, Tervo kuvaili miesten luottamuksellista suhdetta kuoleman jälkeen Ylen lähetyksessä.

Tervo kertoi IS:lle saaneensa Loirilta puhelun ystävänpäivänä, jolloin Loiri avautui syöpädiagnoosistaan ja leikkauksista, joita oli ehdotettu. Vesa-Matti Loiri kuoli lopulta 10. elokuuta.

– Itkin ja luultavasti, kun pääsen omiin oloihini, niin itken vähän lisää, Tervo kuvasi tunnelmiaan kuolinuutisen kuulemisesta Ylellä.

Lue lisää: Vesa-Matti Loiri kieltäytyi vuosien ajan kaikista elämäkerroista – nyt Jari Tervo kertoo uutuuskirjan rankasta syntyprosessista

Source Link is.fi