Järkyttävä murhasyyte: Nuori mies surmasi viattoman vanhuksen tämän kotona joulun­pyhinä

Etelä-Savon käräjäoikeudessa on tiistaina aamulla luettu murhasyyte parikymppiselle miehelle. Häntä syytetään 85-vuotiaan naisen murhasta Mikkelissä.

Vanhus asui yksin kaupungin keskustassa sijaitsevassa uudehkossa kerrostalossa.

Henkirikosta voi luonnehtia poikkeukselliseksi, sillä poliisi ei missään vaiheessa tutkintaa löytänyt kytköstä syytetyn ja uhrin välille. He eivät siis tunteneet toisiaan millään tavalla.

Veriteon tutkinta käynnistyi keskiviikkona 29. joulukuuta, kun uhrin omaiset löysivät vanhuksen kotoaan surmattuna. Syytteen mukaan henkirikos tapahtui muutamaa päivää aiemmin eli tapaninpäivänä 26. joulukuuta.

Murhasyyte luettiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa Mikkelissä.

Syytteen mukaan uhriin oli kohdistettu väkivaltaa, joka on ollut ”pääosin luonteeltaan tylppää”, mutta osittain myös teräaseella tehtyä ja mahdollisesti myös muulla terävällä esineellä tehtyä. Vanhus kuoli lukuisiin eri vammoihin.

Syyttäjän mukaan henkirikos oli erityisen raaka ja julma ja kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Haastehakemuksesta ilmenee, että mies oli tunkeutunut hänelle ennalta täysin tuntemattoman ja hauraan vanhuksen asuntoon pation kautta aamuyön tunteina.

Syyttäjän mukaan uhri oli hyvin pienikokoinen ja käytännössä täysin puolustuskyvytön parikymppistä hyväkuntoista miestä vastaan.

Mies kiistää syytteen murhasta ja vahingonteosta.

Jälkimmäinen syytekohta koskee sitä, kuinka mies oli samana päivänä vahingoittanut omaisuutta toisessa asunnossa. Hän oli rikkonut tarkemmin selvittämättömällä tavalla ainakin astioita, maljakkoja, lyhtyjä, kattokruunun, ikkunan, kodinkoneita ja tauluja.

Lue lisää: Omaisen järkyttävästä löydöstä alkoi rikos­tutkinta, josta poliisikin on ymmällään – tämä Mikkelin mystisestä vanhus­surmasta tiedetään nyt

Käräjäoikeudelle toimitetussa vastauksessa syytetty kertoo, ettei hänellä ole muistikuvia tapahtuneesta eikä hän muista olleensa rikospaikalla.

Syytetty epäilee, että hänet oli tapahtumailtana huumattu illanviettopaikassa joko huume- tai lääkeaineella.

– Hän on ollut tapahtumayönä erittäin sekava ja hän on kokenut täydellisen muistinmenetyksen, vastauksessa kerrotaan.

Miehelle tehtiin verikokeita 31. joulukuuta, eli viisi päivää veriteon jälkeen. Puolustuksen mukaan testit tehtiin liian myöhään ja mahdolliset aineet olivat siksi poistuneet hänen verestään.

Miehen henkilöhistoriaan nähden teko on puolustuksen mukaan ollut ”täysin poikkeuksellinen”, sillä mies ei ole aiemmin kokenut muistinmenetyksiä tai ollut väkivaltainen. Syytetty katsoo, että teot on tehnyt joku muu, tutkinnassa tuntemattomaksi jäänyt henkilö.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Korjattu klo 12.05 tieto siitä, että syytetty olisi hajottanut omaisuutta uhrin asunnossa. Kyseessä oli toinen asunto.

Mies kiistää syyllistyneensä murhaan ja edes olleensa rikospaikalla.

Source Link is.fi