Banner Before Header

Jenni, 36, seurusteli itseään rikkaamman miehen kanssa ja sai tarpeekseen – ”Ennemmin olen köyhä ja yksin”

Puoliso asui vuosia Jennin vuokra-asunnossa. Kun hän osti omakotitalon, eikä Jenni pystynyt osallistumaan kustannuksiin, alkoivat riidat. Parisuhdeterapeutti kertoo, miksi rahasta riidellään ja milloin se johtaa eroon.

Suhteen alussa emme keskustelleet raha-asioista. Tienasimme suurin piirtein saman verran ja asuimme molemmat omissa kodeissamme.

Kuusi vuotta sitten sairastuin ja jouduin jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Tuloni romahtivat noin tuhanteen euroon kuussa. Pian sen jälkeen mieheni muutti vuokra-asuntooni asumaan. Hän ei koskaan tarjoutunut maksamaan osaansa vuokrasta, enkä minä pyytänyt. Rahasta ei keskusteltu.

Eurot tulivat parisuhteemme väliin vasta, kun mieheni osti vuosi sitten omakotitalon, johon muutimme. En pystynyt osallistumaan kuluihin, koska rahatilanteeni on huono.

Tällä hetkellä mies tekee kahta työtä ja tienaa noin 4 000 euroa kuussa. Vapaa-ajalla hän käy ulkona syömässä, pelaa ja ajelee taksilla. Minulla ei ole varaa sellaiseen.

Vastaan kauppalaskuista, vaikka olen köyhempi. Hintojen nousu kauhistuttaa, koska rahaa jää käyttöön vielä vähemmän. Säästöön en saa laskujen jälkeen mitään. Meillä on kaksi eri elintasoa saman katon alla.

Muuton jälkeen mieheni alkoi piikitellä minua varattomuudestani. Jokaisen riidan yhteydessä hän muistuttaa, että elän hänen siivellään. Kun kerroin, miten pahalta se tuntuu, hän totesi kylmästi, että se on totuus.

Se oli viimeinen pisara. Olen jo katsellut netistä vuokra-asuntoja. Ennemmin olen köyhä yksin kuin parisuhteessa.”

Kuva: Kai Haapakoski / IS

36-vuotiaan Jennin ja hänen puolisonsa riidat alkoivat, kun mies osti omakotitalon. Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen kohtaa harvoin tilanteita, joissa raha olisi ainoa syy parisuhteen ongelmiin.

– Raha-asiat eivät ole erillinen saareke. Mitä enemmän suhteessa on muutenkin ongelmia, sitä varmemmin myös rahasta riidellään.

Tyypillisimmin riidat koskevat arjen menoja ja kalliimpia hankintoja. Pölönen sanoo, että toinen voi kokea, että maksaa esimerkiksi lasten harrastuksista tai ruokamenoista enemmän.

Jos toinen tekee kalliita hankintoja esimerkiksi omiin harrastuksiinsa liittyen, se voidaan kokea itsekkäänä.

Puhutaan tasa-arvosta mitä tahansa, hyvin usein se on mies, joka tienaa enemmän.

Naisten tulot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia pienemmät kuin miesten. Ilta-Sanomien kyselyssä iso osa vastaajista kertoi, että perheessä enemmän tienaa mies.

Se näkyy myös Pölösen vastaanotolla.

– Puhutaan tasa-arvosta mitä tahansa, hyvin usein se on mies, joka tienaa enemmän.

Hän sanoo, että tuloero on lähtökohtaisesti parisuhteessa positiivinen ongelma, jos se tarkoittaa isompaa yhteistä tilipussia. Kriisiksi se saattaa kääntyä, jos vähemmän ansaitseva kokee, että enemmän tienaava ei ymmärrä toisen talouteen liittyviä ongelmia.

Pölönen sanoo, että parisuhde on rakenteellisesti ongelmissa myös silloin, jos enemmän tienaava kiukuttelee siitä, että joutuu maksamaan kuluja, koska toinen on esimerkiksi lasten kanssa kotona.

– Silloin suhteen ennuste on pidemmällä aikavälillä valitettavasti huono.

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Rahasta puhuminen on monissa parisuhteissa edelleen tabu. Erityisesti uusioparit saattavat vältellä keskusteluja rahasta, vaikka niin ei kannattaisi tehdä, Pölönen sanoo.

– Kun mennään yhteen, pitäisi mahdollisimman avoimesti puhua rahasta ja talouteen liittyvistä seikoista, käydä läpi asiat ja sopia säännöt. Niin ennaltaehkäistäisiin konflikteja.

27-vuotias Joni ei uskalla sanoa tyttöystävälleen, ettei haluaisi maksaa kaikkia vapaa-ajan kuluja. Raha-asioiden esille nostaminen johtaa helposti riitaan.

– Siitä syttyisi neljäs maailmansota, jos menisin sanomaan, etten suostu maksamaan. Olen tyytynyt kohtalooni, vaikka en haluaisi.

Joni tienaa tällä hetkellä bruttona noin 15 000 euroa enemmän kuin tyttöystävänsä. Hän sanoo, että palkasta ei jää mitään käteen, koska kaikki yhteinen tekeminen maksetaan hänen kukkarostaan.

Keikkamatkoja ja hotelliyöpymisiä saattaa olla jopa muutaman kerran kuukaudessa. Hän maksaa myös vuokramökit ja automatkat, jos he lähtevät yhdessä johonkin. Joni sanoo, että jos tyttöystävä joutuisi maksamaan oman keikkalippunsa, reissu peruuntuisi.

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Tyttöystävä jakaa asumis- ja autokustannukset siskonsa kanssa. Joni asuu osan ajasta heidän kanssaan samassa asunnossa, mutta maksaa kaiken yksin.

Tyttöystävä perustelee järjestelyä sillä, että hän tienaa vähemmän ja maksaa siksi vähemmän. Jonin mukaan tyttöystävällä on säästöjä noin 30 000 euroa. Jonille säästöjä ei ole kertynyt, koska hän sai vasta vakituisen työpaikan.

– Käytännössä tyttökaveri hyötyy, kun pystyy jakamaan kulunsa siskonsa kanssa. Minulta raha vain vähenee koko ajan.

Joni sanoo, että tyttöystävä on välillä ihmetellyt, miksi hänellä ei ole kaikkeen rahaa. Toisaalta Joni ajattelee, että miehen velvollisuus on maksaa enemmän ja elättää perhettä.

– Osalla kavereista on kyllä niinkin päin, että nainen on maksajana, kun rahat ei ole riittänyt.

Kuva: Kai Haapakoski / IS

Pariterapeutti Jouni Pölönen sanoo, että jokaisessa parisuhteessa tulee joskus rahasta riitaa. Isommasta ongelmasta on kyse silloin, jos keskustelut alkavat kiertää samaa kehää ja ristiriitatilanteita tulee viikoittain tai jopa päivittäin.

Paras tapa lähteä ratkomaan riitoja on istua yhdessä alas ja keskustella.

– Tilanteet pitäisi käydä mahdollisimman asiapohjaisesti läpi: Mistä kiikastaa? Voisiko toinen ohjata yhteiselle tilille enemmän rahaa? Joskus matemaattinen lähestymistapa voi olla paras.

Faktojen sijaan riitatilanteissa esille nousevat kuitenkin helpommin tunteet. Pölönen sanoo, että hän on nähnyt vastaanotollaan, miten esimerkiksi viime aikojen kovat hintojen nousut ovat pelottaneet pariskuntia. Toisaalta ne voivat myös yhdistää.

Rahasta keskusteleminen voi parisuhteessa toimia aasinsiltana muihin ongelmiin.

– Voi paljastua, että riitojen taustalla onkin huono tunneyhteys, esimerkiksi riittämättömyyden ja kelpaamattomuuden tunteita.

Välillä menee niin tiukille, etten pysty ostamaan edes pleikkaripeliä, vaikka haluaisin.

Muutama vuosi sitten Joni keksi ratkaisun, joka saattaa tulevaisuudessa helpottaa hänen taloudellista tilannettaan. Hän kannusti tyttöystäväänsä opiskelemaan samalle alalle, jolla hän itse on.

Kun tyttöystävä valmistuu, eikä mahdollisesti enää ole matalammin palkattu kuin hän, Joni toivoo, että raha-asiat jakautuvat suhteessa eri tavalla.

Nyt tyttöystävä haaveilee omistusasunnosta, mutta Joni ei pysty säästämään asp-tilille mitään.

– Välillä menee niin tiukille, etten pysty ostamaan edes pleikkaripeliä, vaikka haluaisin.

Jennin ja Jonin nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Näinkin vastattiin

Kaikissa parisuhteissa raha ei aiheuta riitoja. Näin IS:n kyselyyn vastanneet kertoivat kokemuksistaan:

  • Olen ollut kahdesti naimisissa ja kummassakin liitossa rahat ovat olleet yhteiset. En ymmärrä muuta. Jotkut kertovat, etteivät ole voineet lähteä matkalle tai juhliin, koska ei ole ollut varaa, joten puoliso on mennyt yksin. Mikä liitto tällainen on?

  • Elätin nuoruusvuosinani silloista työtöntä poikaystävää ja siihen paloivat kaikki säästöni. Harmitti niin vietävästi, kun erosimme, sillä hän ei todellakaan arvostanut asiaa. Sen jälkeen olen ollut tarkka suhteissa, että rahat pysyvät erillään, eikä tule samanlaista hyväksikäytön oloa.

  • Tuloni ovat yli 50 000 euroa vuodessa. Puoliso ei saa muuta kuin Kelan tuet ollessaan kotona. Meillä on seitsemän lasta ja vaimo hoitaa kotona lapset. Arvostan sitä yli kaiken. Jaan kaikki tulot perheen kanssa ja vaimo saa käyttää pankkikorttia kuin omaansa.

  • Kolme lasta ja työkomennukset ulkomaille ovat ajaneet minut taloudellisesti todella tiukkaan tilanteeseen. Repaleinen cv, verkostojen vähyys sekä suurempi vastuu lapsista ja kotitöistä haastaa työllistymistä. Puolisolla taas on tulot kunnossa ja takana 25 vuotta katkeamatonta työuraa. Lasten saaminen ei tunnu muuttaneen miehen uraa mitenkään, omani on atomeina ja saavutettu eläkekertymä pelkkä vitsi.

  • Puolison palkka on noin 4000 euroa, itse olen Kelan työttömyyskorvauksella eli verojen jälkeen jää noin 600 euroa käteen. On alistettu, kontrolloitu ja nöyryytetty olo, kun mies tivaa, mihin kaikki rahat ovat menneet. Pitäisi säästöjäkin olla kertynyt kuulemma. Kun toinen ei ymmärrä pieniä tulojani, niin ei vain ymmärrä.

  • Minä tienaan 4000 euroa kuukaudessa, mieheni 2000 euroa. Elämme avoliitossa. Lainat maksetaan puoliksi, mutta minä maksan muita laskuja enemmän. Maksan myös kaupassa useammin. Näin molemmilla jää muutama satanen kuukaudessa omiin hankintoihin ja harrastuksiin. Lisäksi molemmilta siirtyy säästöön osuus joka kuukausi. Hyvin on toiminut.

Source Link is.fi