Banner Before Header

Jenni Saarinen rimaa hipoen taitoluistelun vapaaohjelmaan – venäläisen teinitähden dopingkäryn aiheuttama sääntömuutos oli suomalaisen onni

Naisten yksinluistelun Suomen olympiaedustaja Jenni Saarinen joutui monta tuntia jännittämään, aukeaako hänelle paikka torstain vapaaohjelmassa. Lopulta suomalaiselle jäi viimeinen jatkopaikka.

Saarinen sai lyhytohjelmastaan pisteet 56,97, jotka riittivät 25. sijaan 30 luistelijan joukossa.

Normaalitilanteessa olympialaisten vapaaohjelmaan pääsee 24 luistelijaa, mutta Pekingissä määrä oli poikkeuksellisesti nostettu 25:een, mikäli Venäjän olympiajoukkueen Kamila Valijeva olisi sijoilla 1–24.

Valijeva oli odotetusti koko lyhytohjelmakisan ykkönen, joten jatkoon pääsi 25 luistelijaa. Venäläisluistelija sai pisteet 82,16, voittaen maannaisensa Anna Shtsherbakovan vajaalla kahdella pisteellä. Japanin Kaori Sakamoto oli lyhytohjelman kolmas pistein 79,84.

Kamila Valijeva oli lyhytohjelman ykkönen pistein 82,16. Hänen maannaisensa Anna Shtsherbakova sai 80,20 pistettä ja on toisena.

Sääntömuutos tehtiin, koska dopingkohun keskellä oleva Valijeva sai urheilun kansainväliseltä vetoomustuomioistumelta CAS:lta luvan osallistua kilpailuun. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on ilmoittanut, että se aikoo valittaa päätöksestä.

Uutinen Valijevan joulukuussa antamasta positiivisesta dopingnäytteestä tuli ilmi kesken kisojen. Hän ehti voittaa taitoluistelun joukkuekilpailun Venäjän olympiakomitean joukkueen kanssa ennen käryn selviämistä.

Saarinen nauttii olympiakokemuksesta

Jenni Saarisen jatkopaikka oli vielä vaakalaudalla, kun olympialaisten ensikertalainen purki tuntojaan Yle Urheilun haastattelussa. 22-vuotias tamperelaisluistelija jäi henkilökohtaisista ennätyspisteistään miltei 12 pistettä.

Vaisu pistesaldo selittyi sillä, että Saarisen toiseksi hyppyelementiksi tarkoitettu kolmoissalchow jäi kaksoishypyksi, ja suomalainen jäi elementistä ilman pisteitä.

Kaksoisaxelissa Saarinen sen sijaan onnistui, ja myös askelsarjat ja piruetit sujuivat hyvällä tasolla.

– En ole tyytyväinen. Tietenkin se kaksoissalchow siellä jäi harmittamaan. Ensimmäisen yhdistelmän sain hyvin korjattua. Sain siihen kolmoistulpin perään, vaikka ensimmäinen hyppy lähti vähän ulos. En tiedä, mitä siinä salchowissa kävi. Siihen olen kyllä tosi pettynyt, Saarinen totesi.

Jenni Saarinen jännitti pisteitä valmentajiensa Minna Järvisen ja Michael Huthin kanssa. Kuva: Getty Images

Saarinen kertoo jännittäneensä olympiadebyyttiään, mutta pystyneensä kääntämään jännityksen positiiviseksi.

– Kyllä minulla oli hyvä fiilis ennen kisaa, vaikka jännittikin. Yritin nauttia ihan joka sekunnista. Toivon, että se näkyi myös ulospäin. Askelsarja oli varmasti nautinnollisin minulle tänään, Saarinen sanoi.

Saarinen ei uskonut, että hänen pisteensä riittävät jatkopaikkaan. Oman suorituksensa jälkeen karsiutumiseen varautunut Saarinen kertoi, että olympiakokemus on joka tapauksessa ollut kokonaisuudessaan mahtava.

– Vähän erilaista kuin normikilpailuissa tällä kaudella. Mieletöntä päästä harjoittelemaan täällä pidemmän aikaa näiden huippujen kanssa. Se on ollut ihan huikeaa, Saarinen hymyili.

– Olen halunnut näyttää, että kuulun tänne. Sen tunteen olen tosi vahvasti saanut tässä viikon aikana.

Taitoluistelu on ollut Pekingin olympiakisojen aikana otsikoissa lähinnä Valijevan dopingsotkun takia, mutta se ei ole vaikuttanut Saarisen keskittymiseen.

– Pystyin keskittymään omiin suorituksiini. En oikein faktoja taustalta tiedä, joten ei ole minun asiani kommentoida sitä, Saarinen sanoi.

Lue myös:

Source Link yle.fi