Banner Before Header

Jo 9 000 siirtolaista tullut Saksaan Valko-Venäjän kautta – ministeriltä hätä­huuto EU:n suuntaan

Siirtolaiskriisi Puolan ja Valko-Venäjän rajalla jatkuu, kun tuhannet siirtolaiset pyrkivät Puolan puolelle ja samalla EU-alueelle. Puolan rajaa vartioi 15 000 sotilasta. Valko-Venäjän joukot eivät päästä ihmisiä palaamaan takaisin päin.

Saksalaislehti Die Welt kertoi torstaina, että Valko-Venäjän ja Puolan rajalla parhaillaan olevien siirtolaisten pääkohdemaa on etenkin Saksa.

Myös Suomi on yksi kohdemaista, kertoo Suomen rajavartiolaitos. Suomeen on toistaiseksi tullut noin 35 henkilöä Valko-Venäjän reitiltä.

Lue lisää: Rajavartiolaitoksen eversti­luutnantti: Valko-Venäjältä saapunut Suomeen 35 siirtolaista – pääasiallisia reittejä kaksi

Saksan poliisin mukaan lokakuussa rekisteröitiin yli 5 000 Valko-Venäjän kautta saapunutta laitonta maahanmuuttajaa.

Lukema on noussut huimasta, sillä vielä syyskuussa Saksaan tuli samaan reittiä 1 900 maahan pyrkijää. Tammi- ja heinäkuun välisenä aikana tapauksia oli vain 26.

Pelkästään lokakuun viimeisenä viikonloppuna Saksassa Puolan vastaisella rajalla tavattiin 597 laittomasti maahan Valko-Venäjän kautta saapunutta henkilöä. Heistä 391 oli irakilaisia ja muut Syyriasta, Iranista sekä Afganistanista.

Vuoden alusta lähtien on Valko-Venäjältä Puolan kautta on Saksaan tullut liki 9 000 laitonta maahanmuuttajaa.

Saksa vaati tiistaina EU:lta toimia siirtolaisvirran pysäyttämiseksi.

– Puola tai Saksa eivät pysty yksin hoitamaan tätä, huomautti Saksan sisäministeri Horst Seehofer.

– Puolan hallitusta täytyy tukea ulkorajojensa turvaamisessa. Tätä tehtävä kuuluisi Euroopan komissiolle. Vetoan heitä ryhtymään toimiin.

Lue lisää: Die Welt: Salainen EU-asiakirja paljastaa – Suomi ja Saksa ovat Puolan rajalla olevien siirtolaisten pääkohteet

Seehofer kertoo tukevansa Puolan aikeita rakentaa aita rajalleen.

– Emme voi kritisoida heitä siitä, että he suojaavat EU:n ulkorajaa. Ei tietenkään asein, mutta kaikin muin käytettävissä olevin keinoin, totesi Seehofer Bildille.

Väliaikaiset vastaanottokeskukset alkavat olla jo täynnä itäisessä Saksassa. Saksa on lähettänyt lisää poliiseja sekä tehostanut valvontaa Puolan vastaisella rajalla. Sisäministeriön Stephan Mayerin mukaan Saksa on valmis lähettämään poliisitukea Puolaan.

Saksalaispoliisit tutkivat laitonta siirtolaista Frankfurtin rajalla.

– Saksa voisi hyvin nopeasti lähettää poliisivoimia auttamaan Puolaa, jos Puola niin toivoo, Mayer kertoi Bildille.

Saksa on myös valmis toimittamaan humanitääristä apua Puolan ja Valko-Venäjän rajalle, kertoi sisäministeriö keskiviikkona.

Saksa avasi tällä viikolla uuden turvapaikkahakemuskeskuksen Franfurtiin Oder-joelle Puolan rajalle. Siellä pystytään vastaanottamaan jopa 400 turvapaikkahakemusta päivässä.

– Keskuksessa heiltä otetaan sormenjäljet ja pyritään selvittämään lähtömaa sekä matkareitti, kertoi keskuksessa vieraillut berliiniläinen tv-kanava RBB 24.

Saksan poliisi kertoo kanavalle, että Puolasta saapuvat siirtolaiset ovat usein heikossa kunnossa. He ovat läpimärkiä, loukkaantuneita ja sairaita. Joukossa on ihmisiä, jotka ovat metsävaelluksen aikana rajalla menettäneet yhteyden perheenjäseniinsä.

– Esimerkiksi torstaina ihmissalakuljettajat erottivat perheen toisistaan. Ensin tuotiin äiti ja lapset metsän läpi. Isä saapui myöhemmin. Lopulta he löysivät toisensa Frankfurtissa, kertoi paikallisen siirtolaisviraston johtaja Wolfgang Meier RBB:lle.

Frankfurtista turvapaikanhakijat ohjataan vastaanottokeskuksiin muualle Saksaan. Vain harvoilla arvellaan olevan silti mahdollisuus saada turvapaikka.

– Tilanne on kuitenkin vielä kaukana siitä, mitä näimme vuoden 2015 siirtolaiskriisin aikana. Tilanne on hallinnassa, kertoi saksalaistoimittaja riippumattoman puolalaisen Gazeta Wyborczan mukaan.

Tuhannet pääasiassa Lähi-idästä lähteneet ihmiset ovat parhaillaan jumissa Valko-Venäjän ja Puolan rajalla tilanteessa, jota epäillään Valko-Venäjän härskiksi vaikutusoperaatioksi EU:ta vastaan.

Lue lisää: Länsimaat tuomitsevat YK:n turvallisuusneuvostossa Valko-Venäjän toimet Puolan rajalla – ”Lukashenkan hallinnosta on tullut uhka alueen vakaudelle”

Saksalle siirtolaisvirta idästä ei ole yllätys. Saksan sisäministeriö ennusti asian jo keväällä 2021. Salainen raportti varoitti, että Venäjän ja Valko-Venäjän hallitukset voivat käyttää siirtolaisia yhdessä muiden hybridikeinojen kanssa painostaakseen Saksaa sekä aiheuttaakseen poliittista sekaannusta, kertoo European Council on Foreign Relations (ECFR) -ajatushautomon tuore artikkeli.

Saksan hallitus toimi nopeasti estäen äärioikeiston aktivistien pääsyn rajalle, mutta hallitusvaihdoksen keskellä oleva Saksan nykyjohto ei voi toistaiseksi tehdä paljoa muuta.

Sisäministeri Seehofer jättää tehtävänsä seuraajalleen 6. joulukuuta. Tulevan hallituksen puolueiden pakolais- ja maahanmuuttokannat eroavat toisistaan. Rajakriisin mahdollisesti pahetessa olisi esimerkiksi keskustaoikeistolaiselle FDP:lle hankalaa suostua liberaalimpaan maahanmuuttopolitiikkaan kuin hallituskumppaneilla vihreillä ja sosiaalidemokraateilla, huomautetaan ECFR:n artikkelissa.

– Toistaiseksi he eivät näe tilannetta tällä tavalla. Mutta he voivat muuttaa mielensä nopeasti, kun otetaan huomioon kuvat valkovenäläissotilaiden rajalle paimentamista siirtolaisjoukoista.

Source Link is.fi