Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_85343cbfc81329a081f7b7eb3c6241d3, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Joakim Oldorff on sulkapallolupaus, yrittäjä, alokas ja nyt myös ylioppilas – nuorten EM-pronssimitalisti herätti sijoittajien mielenkiinnon – Uutisalue

Joakim Oldorff on sulkapallolupaus, yrittäjä, alokas ja nyt myös ylioppilas – nuorten EM-pronssimitalisti herätti sijoittajien mielenkiinnon

Espoolaisen liikuntahallin sulkapallokentillä on arkiaamuisin varsin rauhallista – lukuun ottamatta kenttää numero 9.

Kentällä harjoittelee joka aamu 19-vuotias sulkapallolupaus Joakim Oldorff valmentajansa Anu Niemisen ohjaamana.

Joakim Oldorff pelaa.
Oldorff harjoituksissa valmentajansa Anu Niemisen kanssa.Esa Fills / Yle

Määrätietoinen harjoittelu on alkanut tuottaa tulosta. Viime vuonna Oldorff saavutti alle 19-vuotiaiden EM-pronssia ja aikuisten SM-kultaa. Välierässä kaatui Tokion olympiaedustaja, aikuisten EM-pronssimitalisti Kalle Koljonen.

Mutta tänä viikonloppuna Tapion Sulkaa edustava Oldorff juhlistaa toista saavutusta: ylioppilaaksi valmistumista Mäkelänrinteen lukion urheilulinjalta.

– Tykkäsin tosi paljon olla siellä. Löysin sieltä hyviä kavereita, oli mukavia opettajia ja koulussa oli kiva käydä. Totta kai on hienoa jatkaa eteenpäin, mutta on myös haikea fiilis lähteä sieltä, Oldorff kertoo.

– Kirjoitin pitkän matematiikan, kemian, fysiikan, äidinkielen ja englannin. Olen aina tykännyt matemaattis-luonnontieteellisistä aineista. Kirjoitukset meni ihan hyvin siihen nähden, että panostin todella paljon myös urheiluun.

Sulkapallo on todella vaatinut panoksia. Harjoituskertoja tulee 13-14 viikkoon, minkä lisäksi kalenteria täyttävät muun muassa mentaalivalmennus, kehonhuolto ja kilpailut.

– Ympärilläni on ollut hyvä valmennustiimi. Loimme tosi hyvän rytmin yhdessä koulun henkilökunnan kanssa ja olen pystynyt panostamaan hyvin urheiluun, tulokset ovat olleet hyviä ja olen saanut suoritettua lukion hyvin, Oldorff avaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan mietitytti ennen armeijaan lähtöä

Joakim Oldorff pelaa.
Oldorff suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta.Esa Fills / Yle

Kilpailemisen, harjoittelun ja valmistujaisvalmistelujen lisäksi arkeen mahtuu armeijan suorittaminen Puolustusvoimien Urheilukoulussa, Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä.

Yksilölajien kilpailijoilla armeijan suorittamisen riskinä on, että kehitys hidastuu jonkin verran fyysisen kokonaiskuormituksen kasvaessa. Lisäksi armeija määrittää ajankäyttöä paljon. Oldorff on kuitenkin tyytyväinen Urheilukoulun tapaan järjestää asioita urheilun ehdoilla.

– Armeijassa pitää tarvittavat asiat tietysti hoitaa, mutta sieltä saa ihan hyvin harjoitusvapaita ja pääsee kisoihin. Armeijan henkilökunnalla on se periaate, että jos urheilijat vetävät 100-prosenttisesti inttijutut, he tukevat urheiluamme täysin. Se kannustaa tekemään asiat huolella.

Intin aloitus osui samaan kevääseen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Pohdin lähtöä tarkasti, mutta päätin sinne lähteä. Mielestäni on ollut tosi fiksua, että olemme jutelleet tilanteesta paljon. On hyvä jutella avoimesti asiasta, siitä tulee kaikille rauhallisempi mieli, Oldorff kertoo.

Oldorff herätti myös sijoittajien kiinnostuksen

Joakim Oldorff pelaa.
Esa Fills / Yle

Oldorff on yksi Sport Fund -rahaston tukemista urheilijoista. Kyse ei ole perinteisestä sponsoroinnista tai julkisin varoin tehtävästä urheilijan avustamisesta, vaan sijoittamisesta.

Rahasto sijoittaa valitsemiensa urheilijoiden perustamiin osakeyhtiöihin 100 000 euroa neljän vuoden aikana, siis 25 000 euroa vuodessa. Lisäksi rahasto tarjoaa erilaisia asiantuntijapalveluita urheilijan tarpeisiin. Vastikkeena urheilijan yritys luovuttaa noin 40 prosenttia yhtiönsä osakkeista rahastolle.

– Taloudellinen tuki on tärkeää, mutta sieltä saan myös todella ammattimaista tukea ja laajan verkoston, mikä on minulle urheilijayrittäjänä tärkeää. Sport Fund on ollut tärkeä yhteistyökumppani, Oldorff kertoo.

Oldorffin vahvuudet pelikunnossa ja -älyssä

Joakim Oldorff laskee sormilla.
Oldorff kuvailee itseään eleettömäksi pelaajaksi.Esa Fills / Yle

Sulkapallolupaus kuvailee itseään analyyttiseksi ja melko eleettömäksi pelaajaksi. Vahvuutenaan hän pitää suoriutumistaan kilpailutilanteissa.

– Olen kentällä määrätietoinen ja rohkea. Pelikuntoni on hyvä enkä tee hirveästi virheitä.

Et ole sellainen, joka ensimmäisenä lyö mailan rikki kentän pintaan, jos turhauttaa?

– Joo en ole, Oldorff naurahtaa.

Kehityskohteinaan Oldorff näkee kehonhallinnan, liikkuvuuden ja voiman. Osa pelaajista pyrkii saamaan henkistä yliotetta vastustajastaan eri keinoin, minkä Oldorff näkee myös yhtenä kehityskohteistaan.

– Olen ollut tähän asti aika eleetön pelaaja, en paljon edes kiinnitä huomiota siihen mitä siellä toisella puolella verkkoa tapahtuu. En edes hirveästi tuuleta. Mutta tuo on asia, jota minun kannattaisi ehdottomasti kehittää. Se on kuitenkin iso osa peliä, että pystyy olemaan henkisesti tosi vahva ja vähän huomioimaan millainen vastustajan olotila on.

Oldorff tavoittelee pääsyä Pariisin kesäolympialaisiin 2024 ja menestymistä aikuisten arvokisoissa. Vahvuuksia ja potentiaalia hänellä on, sekä halua tehdä töitä tavoitteiden eteen.

– Minulla on todella hyvä valmennustiimi ympärilläni ja koen, että minulla on hyvä asenne ja motivaatio sulkapalloa kohtaan. Menen todella hyvillä mielin kohti tulevaisuutta.

Lakkiaisviikonlopulle toiveet ja tavoitteet ovat selvät.

– On kiva nähdä kaikkia sukulaisia ja kavereita, he tulevat meille juhlistamaan. Kyllä se minulle merkitsee.

Joakim Oldorff saa ruusun ylioppilasjuhlassa.
Oldorff sai valkolakkinsa lauantaina.Mikko Ahmajärvi / Yle

Lue myös:

Kalle Koljonen nukahti hetkeksi ja taipui tutulle vastustajalle sulkapallon EM-kisoissa: ”Eipä ole hohdokkaat tunnelmat”

Source Link yle.fi