Banner Before Header

Johanna Vehkoo helpottui KKO:n ratkaisusta: ”Kyse ei ole vain minun sananvapaudestani”

Korkein oikeus (KKO) hylkäsi tiistaina toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoon syytteen Oulun entisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.

Vehkoo oli luonnehtinut rajatulle joukolle julkaistussa Facebook-päivityksessä Lokkaa muun muassa rasistiksi ja natsiksi. Aiemmin käräjäoikeus ja hovioikeus olivat tuominneet Vehkoon sakkoihin kunnianloukkauksesta.

KKO kumosi hovioikeuden tuomion, hylkäsi kunnianloukkausta koskevan syytteen sekä vapautti Vehkoon rangaistuksesta, vahingonkorvausvelvollisuudesta ja velvollisuudesta korvata Lokan oikeudenkäyntikuluja.

Lue lisää: Korkein oikeus: Johanna Vehkoo ei loukannut Junes Lokan kunniaa

Vehkoo kommentoi STT:lle olevansa KKO:n ratkaisusta hyvin helpottunut.

–  Tässä ei ole kyse vain minun sananvapaudestani, vaan kaikkien sananvapaudesta, ja siksi tämä piti katsoa loppuun asti. Nyt onneksi saatiin sananvapautta korostava ennakkopäätös, jolle selvästi on ollut Suomessa tarvetta, Vehkoo sanoi.

Taustalla oleva tapahtumaketju sai alkunsa, kun Vehkoon piti marraskuun 2016 alussa mennä Rovaniemelle puhumaan uudesta kirjastaan ja hän sai kuulla, että Lokka suunnittelee tulevansa kirjakauppaan seuraamaan Vehkoon puhetta.

Lokka kertoi aikeistaan julkisesti Youtubessa. Videon mukaan Lokan ja toisen miehen oli tarkoitus esiintyä Kansan Uutisten toimittajina ja haastatella Vehkoota.

STT ei tavoittanut Junes Lokkaa kommentoimaan KKO:n ratkaisua.

Vehkoo sanoi tunteneensa olonsa uhatuksi Lokan aiemman toiminnan takia ja julkaisi siksi Facebook-kirjoituksen, jossa hän kertoi Lokan suunnittelevan hänen väijyttämistään tilaisuudessa.

Vehkoo pitää erikoisena ja vallitsevan oikeuskäytännön vastaisena, että tapaus, jossa vastapuoli on poliitikko, ylipäänsä eteni syytteeseen ja tuomioihin.

–  Minusta oli erityisen outoa, että hovioikeus katsoi, ettei päivityksessäni ollut kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, vaikka kirjoitin siinä itseeni kohdistuvasta häirinnästä. On todella erikoisesti katsottu, ettei olisi yhteiskunnallisesti merkittävää, kun poliitikko tulee paikan päälle tarkoituksenaan häiritä toimittajaa ja tietokirjailijaa.

Vehkoo toivoo, että Syyttäjälaitos ryhtyisi KKO:n tuomion myötä tarkastelemaan kriittisesti kunnianloukkausten tutkintaa ja syyttämistä.

– Tiedetään, että todella rankkoja kunniaa loukkaavia ja uhkaavia kirjoituksia jätetään kokonaan tutkimatta, saati että ne etenisivät syytevaiheeseen. Monet tutkijatkin ovat todenneet, että kunnianloukkausten päätyminen syytteeseen on Suomessa tällä hetkellä sattumanvaraista ja riippuu paljon esimerkiksi siitä, missä päin Suomea asia on tutkittu.

Hän näkee KKO-tuomiossa myös yhden merkittävän puutteen.

– Tuomion ulkopuolelle jäi yksi asia, joka on koko tapauksessa hyvin olennainen. Tässä oli kyse siitä, että poliitikko ja poliittinen aktivisti käytti oikeuslaitosta politiikan teon välineenä.

Vehkoo katsoi KKO-valituksessaan, että Lokalla ei ole aitoa intressiä kunniansa suojaamiseen, vaan hän pyrkii käyttämään rikosoikeudenkäyntiä tukahduttaakseen itseensä kohdistuvaa kriittistä keskustelua ja kerätäkseen poliittista pääomaa.

– Toivon, että Suomessa keskusteltaisiin paljon enemmän siitä, miten oikeuslaitosta ja ylipäänsä yhteiskunnan virallisia rakenteita voidaan käyttää poliittiseen trollaukseen, Vehkoo sanoo.

Lokka kommentoi KKO:n ratkaisua STT:lle lyhyesti.

–  Tässä maassa on sananvapaus, nyt toimittajatkin voivat puhua vapaasti, Lokka sanoi.

Vehkoon väitteisiin poliittisesta trollauksesta Lokka sanoi, että kyseessä oli vain tavallinen rikosilmoitus.

Juttua täydennetty Lokan kommenteilla kello 12.40.

Source Link is.fi