Banner Before Header

Johtajalääkäriltä täyslaidallinen etäopetuksesta: poissa­oloja tulisi valtavasti ja koronan­hoito vaarantuisi

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää koronaministerityöryhmälle, että hallitus suosittelisi koulujen siirtymistä etäopetukseen. Etäopetus ei koskisi 1.–3.-luokkia eikä esikouluja.

Valtaosassa kouluja kevätlukukausi alkaa ensi maanantaina 10. tammikuuta.

Kevätlukukausi on kuitenkin startannut muun muassa Kuopiossa jo maanantaina.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtaja ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin sijainen Olavi Airaksinen arvostelee tiukasti ministeriön esitystä.

– Tässähän alakouluikäisten tapauksessa jompikumpi vanhemmista joutuu jäämään kotiin lapsen kanssa.

– Jos meidän kannaltamme ajatellaan, niin meillä on todella paljon nuoria hoitajia ja lääkäreitä, niin isiä kuin äitejä, joista osa joutuisi sitten jäämään kotiin eli poissaoloja olisi valtavasti.

Hän kertoi ensisijaisesti kantavansa huolta hoitohenkilökunnan vähyydestä. Toimintaa jouduttaisiin siten supistamaan entisestään.

– Tämä olisi suuri riski selviytymiselle tässä koronatilanteessa.

Airaksinen kertoo ymmärtävänsä yleisesti rajoituksia, mutta tässä kohdassa toimenpiteet aiheuttaisivat enemmän haittoja kuin hyötyjä.

– Onko siellä ministeriössä mietitty yhtään, hän kysyy ja kertoo olevansa myös alueellisen koronakoordinaatioryhmän jäsen.

– Eikä tämä ole ainoastaan iso juttu sosiaali- ja terveysalalla, vaan kyllähän se iskee muillekin aloille, kun työntekijöitä joutuu jäämään kotiin lapsen tueksi.

Ennen loppiaista koulut ehtivät olla Kuopiossa auki kolme päivää joululoman jäljiltä.

Airaksisen mukaan viime aikoina ei ole ollut sellaisia merkittäviä tautitapausmääriä, joilla voisi perustella koulujen etäopetukseen siirtymistä.

– Toki näin nopeasti ei vielä tiedetä tämän viikon osalta, että niistä tulee tietoa myöhemmin.

Hän myös muistuttaa, että lapsilla koronatartunnat ovat olleet yleisesti erittäin lieviä.

– Opettajat taitavat olla huolissaan varmaankin itsestään.

Airaksinen toteaa Kuopion kaupungin tehneen päätöksen, että lapsia ei enää asetettaisi karanteeniin altistumisien osalta.

– Eihän nämä karanteenitoimet enää hirveästi tässä kohtaa auta.

– Pikkuisen ollaan jälkijunassa tekemässä päätöksiä.

Airaksinen ei usko etäopetukseen siirtymisellä olevan juuri positiivisia vaikutuksia koronatoimien suuressa kokonaisuudessa.

– Ei mitään järkeä.

Source Link is.fi