Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f72146d8b4efd9c163781300de084ab7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jos haluat lätkämatsiin tai konserttiin, saatat jatkossa tarvita koronapassin – katso, missä rajoitukset laajenevat ja mitä se tarkoittaa – Uutisalue

Jos haluat lätkämatsiin tai konserttiin, saatat jatkossa tarvita koronapassin – katso, missä rajoitukset laajenevat ja mitä se tarkoittaa

Koronapassia vaaditaan yhä useammassa paikassa, kun yleisötilaisuuksia koskevat kokoontumisrajoitukset tulivat voimaan Varsinais-Suomessa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Myös Uudellamaalla koronapassia aletaan kysyä yhä useammassa tapahtumassa ensi viikolla. Lisäksi niitä selvitetään myös Pirkanmaalle, Päijät-Hämeeseen ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Miten uudet rajoitukset näkyvät tavallisten ihmisten arjessa? Kysymyksiin vastaavat strategiajohtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Leena Räsänen.

1. Millaisissa paikoissa koronapassia nyt kysytään?

Ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa, kuten jääkiekko-ottelussa, konsertissa ja teatterissa. Yritys saa itse valita, vaatiiko se koronapassia asiakkailta vai noudattaako rajoituksia.

Koronapassia voidaan kysyä sisätiloissa järjestettävissä kertaluonteisissa yleisötilaisuuksissa Varsinais-Suomessa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Yleisötilaisuuksiksi katsotaan esimerkiksi urheilutapahtumat, elokuvateatterit, messut, teatteri, konsertit, festivaalit, markkinat sekä päiväkotien ja oppilaitosten juhlat. Tarkka lista löytyy Aluehallintovirastojen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Varsinais-Suomessa koronapassia voidaan kysyä yli 50 henkilön tapahtumissa ja Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla yli 100 henkilön yleisötilaisuuksissa, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja tai joissa on yhteislaulua.

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille. Yritys tai tapahtumanjärjestäjä saa siis itse päättää, vaatiiko se asiakkaalta koronapassia vai noudattaako se henkilömäärää koskevia rajoituksia. Todennäköistä kuitenkin on, että moni toimija ottaa koronapassin käyttöön, koska tapahtumien järjestäminen ei ole kannattavaa alle 50 tai 100 henkilölle.

2. Missä koronapassia ei vaadita?

Liikuntaharrastuksissa, museoissa, terveysasemalla tai kirjastossa.

Koronapassia ei kysytä jatkuvaluonteisessa toiminnassa, esimerkiksi uimahalleissa, kuntosaleilla, urheiluseurojen vakiovuoroissa, taloyhtiön tai järjestön hallituksen kokouksessa, sisäleikkipuistoissa, museoissa, huutokaupoissa, yksityistilaisuuksissa tai uskonnollisissa kokoontumisissa. Syynä on se, että kokoontumisrajoitukset eivät näitä tapahtumia tällä erää koske.

Jos yksityistilaisuus kuitenkin järjestetään ravintolassa, saattaa ravintola vaatia koronapassia.

Koronapassia ei voi vaatia välttämättömissä julkisissa palveluissa, kuten terveysasemalla, sairaalassa, koulussa, kirjastossa ja virastoissa. Tällä hetkellä koronapassia ei voi myöskään vaatia alueilla, joissa ei ole voimassa rajoituksia.

3. Missäpäin Suomea ravintolat voivat vaatia koronapassia?

Isossa osassa Suomea.

Lisäksi huomisesta eli keskiviikosta lähtien ravintolan ja baarien ovilla saatetaan kysyä koronapassia 12 maakunnassa tai sairaanhoitopiirissä, joissa on voimassa ravintolarajoituksia. Koronan leviämisalueella ovat nyt Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Pohjanmaa, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

4. Voiko yritys jollakin tavalla välttää koronapassin vaatimista asiakkailta?

Noudattamalla aukiolon tai asiakasmäärän rajoituksia.

Yrityksen ei tarvitse vaatia koronapassia, jos se noudattaa voimassa olevia rajoituksia. Varsinais-Suomessa se tarkoittaa, että ilman koronapassia saa järjestää enintään 50 henkilön tapahtumia sisätiloissa ja Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla enintään 100 henkilön tapahtumia sisätiloissa.

Ravintolarajoitusten alueella ilman koronapassia anniskelu on sallittu puoleenyöhön asti, asiakaspaikkojen määrää on rajattu ja sisätiloissa asiakkaalla on oltava istumapaikka pöydän ääressä.

5. Voidaanko teatterin tai ravintolan työntekijöiltä vaatia koronapassia töihin tullessa?

Ei.

Työntekijöiltä ei voida edellyttää koronapassia, koska nykylainsäädäntö ei sitä salli.

6. Kuka rajoituksista päättää?

Ravintolarajoituksista päättää Sanna Marinin (sd.) hallitus, kokoontumisrajoituksista aluehallintovirastot ja yksityistilaisuuksien rajoituksista kunnat ja sairaanhoitopiirit.

7. Onko suunnitteilla, että koronapassin käyttö laajenisi muuallekin?

Koronapassi on tulossa tapahtumiin myös Uudellamaalla ja mahdollisesti Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti tänään, että koko Uudellemaalle valmistellaan parhaillaan kokoontumisrajoituksia. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että moni tapahtumanjärjestäjä ja yritys ottaisi käyttöön koronapassin välttääkseen rajoitukset.

Päätös Uudenmaan kokoontumisrajoituksista on tarkoitus antaa torstaina, ja se tulisi voimaan ensi viikon torstaina 25.11. Rajoitusten laajuus ja sisältö ei ole vielä tiedossa.

Myös Pirkanmaalle, Päijät-Hämeeseen ja Pohjois-Pohjanmaalle harkitaan kokoontumisrajoituksia. Jos rajoitukset hyväksytään Pohjois-Pohjanmaalla, ne astuisivat voimaan aikaisintaan ensi viikon tiistaina 23.11.

Voit keskustella jutusta 17.11. klo 23:een saakka.

Juttua korjattu 16.11. klo 18.03: Otsikossa mainittiin aiemmin Vaasa, mutta Pohjanmaan maakunnassa koronapassi ei tullut käyttöön. Tilalle vaihdettu esimerkkikaupungiksi Seinäjoki.

Source Link yle.fi