Banner Before Header

Jos katoan, niin minua ei kyllä löydetä, totesi Juha ex-puolisolleen – vuonna 2006 alkoi katoamis­mysteeri, jota löydös veden syvyyksistä saattaa nyt raottaa

Autonasentaja Juha Laitinen katosi Leppävirralla elokuun 27. päivä 2006 kuin tuhka tuuleen. Hän joi sunnuntai-iltana oluen tuntemattoman vaaleahiuksisen miehen kanssa ravintola Virranpojassa, mikä jäi viimeiseksi havainnoksi Laitisesta. Laitinen oli katoamisen aikaan 37-vuotias ja 172-senttinen hoikka mies, jolla oli lyhyet ruskeat hiukset ja viikset. Yllään hänellä oli katoamisen aikaan musta Blue Cargo -logolla varustettu takki ja farkut.

Juha Laitinen.

15 vuoden etsintöjen jälkeen Leppävirran Kotalahdelta on löytynyt auto, jossa on vainaja. Poliisi ei ole myöntänyt eikä kieltänyt, onko kyseessä Juha Laitinen. Savon Sanomien ja Ylen mukaan Leppävirralla ei ole muita kadonneita.

Lue lisää: Jussi Peltolan katoamis­mysteerin selvittäneet veljekset tekivät taas hurjan löydön

Lue lisää: Mediat: Leppä­virralta löytyi vesistöstä auto ja vainaja – onko kyseessä yli 15 vuotta kateissa ollut mies?

Auton löysivät Laitista etsineet Suannon veljekset, jotka myös löysivät kesällä Äänekoskelta joesta yhdeksän vuotta kateissa olleen Jussi Peltolan. Myös Peltolan vainaja oli auton sisällä.

Vuonna 2017 Keskusrikospoliisi vaihtoi tutkintalinjaa ja kertoi epäilevänsä Laitisen katoamisessa henkirikosta. Tätä ennen rikoksen ei epäilty liittyvän katoamiseen. Vuonna 2019 tutkinnanjohtaja Teppo Sovelius kertoi, että tapausta pidetään tappona. Sovelius epäili, että ruumis oli jätetty joko maastoon tai vesistöön.

Poliisi on pyytänyt useaan otteeseen havaintoja kahdesta tapaukseen liittyvästä autosta. Laitinen katosi tummansinisen vuoden 1996 Seat Toledonsa kanssa.

Viimeinen näköhavainto Juha Laitisesta on sunnuntailta 27. elokuuta 2006 ravintola Virranpojasta. Kuva marraskuulta 2006.

Viimeinen työpäivä

Juha Laitinen ei koskaan palannut kotiin perjantaisen työpäivän 25. elokuuta 2006 jälkeen. Poliisin kuolleeksijulistamisasiakirjoista käy ilmi, että työnantajan mukaan Laitinen oli ollut perjantaina töissä normaalin oloinen. Hänen puolisonsa odotti häntä kotiin, mutta ei koskaan enää saanut yhteyttä häneen.

Perjantai-iltana Laitinen oli käynyt töiden jälkeen ruokakaupassa, Alkossa ja pankkiautomaatilla. Hän oli käynyt illalla pankkiautomaatilla kello 16.05 ja 18.57 ja nostanut yhteensä 40 euroa. Hän nousi rahannoston jälkeen taksiin, joka vei hänet kuivurin luo, missä hänen oma autonsa odotti. Taksimatkaa on pitkään pidetty viimeisenä varmana havaintona Laitisesta.

Laitisen paras ystävä kertoi poliisille, että tämä oli soittanut hänelle perjantai-iltana. Ystävän mielestä Laitinen oli asiallisella päällä eikä ollut humalassa.

Sunnuntai-iltana hänet nähtiin baarissa, mutta perjantain ja sunnuntain välinen aika on ollut poliisille mysteeri.

Laitinen katosi Leppävirralla Pohjois-Savossa. Hän asui puolisonsa kanssa omakotitalossa pienessä kylässä.

Äidin pyyntö

Juha Laitisen tapausta käsiteltiin Kadonneet-sarjassa vuonna 2008. Laitisen äiti vetosi tuolloin, että poika lähettäisi jonkin elonmerkin, jos on elossa. Äiti pyysi poikansa kuolleeksi julistamista vuonna 2011, jolloin näin myös tehtiin, sillä hän oli ollut kateissa viisi vuotta. Kuolleeksi julistamista haki myös Laitisen poika, joka oli katoamisen aikaan 13-vuotias.

Kun Laitista ei ollut kuulunut kotiin elokuisena perjantaina 2006, avovaimo ja äiti alkoivat etsiä häntä. Puhelin oli pois päältä, äiti kertoo Kadonneet-sarjassa. Keskiviikkona puoliso teki poliisille katoamisilmoituksen. Hän oli etsinyt miestään laajalti Kotalahden kylältä, mutta vetänyt vesiperän.

Poliisin asiakirjojen mukaan Laitisella oli ollut paineita rakentamisesta ja hän oli ollut äkäinen katoamista edeltävinä aikoina. Laitinen oli ostanut puolisonsa kanssa yhteisen omakotitalon noin puoli vuotta ennen katoamistaan, Kadonneet-jaksossa kerrotaan. Asunnon remontoiminen ja raskas työ autonasentajana uuvuttivat Laitista. Hän oli ollut raittiina kaksi ja puoli vuotta, mutta heinäkuun lopussa korkki aukesi.

Poliisi huolestui

Poliisin mukaan Laitisella oli ollut elokuussa pari pitkää ryyppyputkea, ja niiden aikana hän oli nostanut rahaa päivittäin pari kertaa. Nyt vastaavia nostoja ei ollut. Molemmat puhelimet olivat lisäksi kiinni.

Kadonneet-jaksossa rikosylikonstaapeli kertoo, että asiaan suhtauduttiin heti vakavasti, kun kävi ilmi, ettei Laitinen ollut käyttänyt pankkikorttiaan eivätkä puhelimet olleet päällä. Tämä osoitti poispäin ryyppyputkesta.

Juha Laitista etsittiin veneellä Kotalahden avolouhokselta Leppävirralla vuonna 2006.

Poliisi selvitti useita vinkkejä syksyn aikana. Laitinen oli luultu nähdyn muun muassa S-marketin jonossa ja terveyskeskuksessa, mutta kaikki vinkit osoittautuivat vääriksi.

Jo syyskuussa 2006 poliisi tutki lähiseuduilla mahdollisia paikkoja, joissa voisi ajaa autolla järveen. Lokakuussa urheilusukeltajat tutkivat Möhkönkosken pudotuspaikan luota järvenpohjaa kylältä kuultujen huhupuheiden takia.

”Ei kyllä löydy”

Lokakuun 2006 lopussa Laitisen avovaimo kertoi poliisille, että Laitinen oli aiemmin kertonut entiselle vaimolleen, että ”jos hän joskus katoaa, niin häntä ei kyllä löydy”.

Laitisen entinen puoliso kertoi poliisin asiakirjojen mukaan, että Laitisen veli oli tehnyt itsemurhan ja että parisuhteen aikana 1990-luvulla Laitinen oli usein puhunut hirteen menemisestä ja siitä, että jos hän häviäisi, häntä ei löydettäisi.

Kadonneet-jaksossa poliisi kertoi itsemurhan olevan ”yksi varteenotettava vaihtoehto’”.

– Taksikuskille hänellä oli silloin perjantaina tulevaisuudensuunnitelmat olleet kovin mielessä, oli puhunut sellaista. Se vaalea autokuski, jonka kanssa Juha nähtiin sunnuntaina – miksi hän olisi sellaista tarvinnut, jos itsemurhaa hautoi, Laitisen äiti sanoi ohjelmassa.

Äiti piti jo ohjelman nauhoituksen aikaan henkirikosta todennäköisenä. Vielä tuolloin poliisin mukaan mikään ei osoittanut siihen suuntaan. Nyt poliisi uskoo, että joku tappoi Juha Laitisen.

Lue lisää: KRP pyytää vihjeitä yli 11 vuotta sitten kadonneesta Juhasta: ”Syytä epäillä hänen joutuneen henkirikoksen uhriksi”

Lue lisää: Savon maakuntaraja erottaa kahta mysteeriä: Nunna Elisabet käveli kadoksiin, Juha hävisi 13 vuotta sitten autoineen