Banner Before Header

”Jos tämä tapahtuisi Japanissa, kukaan ei kuolisi” – Sena, 38, haukkuu turkkilaisen rakentamisen ja ihmettelee, mihin verorahat menevät

Helsingissä asuva Sena uskoo, että jos samanlainen maanjäristys olisi osunut Japaniin, uhreja olisi vain kymmenkunta. Myös turkulainen Hülya Kytö suomii turkkilaista rakentamistapaa.

Turkulainen Hülya ”Hissu” Kytö suree Turkin maanjäristyksen uhreja ja ihmettelee, eikö maassa aiemmista kokemuksista huolimatta panosteta turvalliseen rakentamiseen.

Tarja Hiltunen,

Reeta Cremin,

STT

Helsingissä asuva turkkilainen 38-vuotias Sena on viestitellyt jatkuvasti Turkin maanjäristyksen jälkeen Istanbulissa asuvien kahden ystävänsä kanssa. Toisen ystävän perhe on edelleen rakennuksen alla raunioissa. Senan mukaan auttajia ei ole tarpeeksi.

– Olen vihainen Turkin hallitukselle. Tuo on maanjäristysaluetta. Kaikki tietävät sen. Mikään ei ole Turkissa muuttunut vuosien aikana. Hallitus vain sanoo tekevänsä jotain, mutta eivät oikeasti tee mitään. Minne verorahat menevät, ihmettelee Sena.

Sena ei ole haastateltavan oma nimi, sillä hän pelkää joutuvansa vaikeuksiin Turkissa, jos antaa haastattelun omalla nimellään. Hän muutti Suomeen pari vuotta sitten.

Sena kuvailee, miten yhden alueella olevan rakennuksen seinässä oli kyltti, jonka mukaan rakennus on turvallinen maanjäristyksen sattuessa. Nyt talo on hänen mukaansa romahtanut.

– Jos tämä tapahtuisi Japanissa, kukaan ei kuolisi. Tai ehkä joku kymmenen ihmistä. Nyt Turkissa on jo tuhansia kuollut.

Sena kertoo, että hänen kaverinsa pelastunut perhe ehti olla raunioissa 16 tuntia, ennen kuin heidät pelastettiin. Talo oli Senan mukaan kuin paperia.

– Rakenteet olivat ohuita ja betoni seinissä oli varmasti huonoa. Eikä Turkissa remontoida rakennuksia niin kuin täällä Suomessa. Vain vanhat talot Turkissa kestävät. Mutta ne on niin kalliita, ettei niissä kukaan voi elää, Sena sanoo.

Sena uskoo, että maanantainen maanjäristys on vakavampi kuin Turkissa vuonna 1999 sattunut Izmitin maanjäristys. Tuolloin kuoli 17 000 ihmistä ja lähes puoli miljoonaa loukkaantui.

Maanantain maanjäristyksen jäljiltä on tähän mennessä löytynyt yli 7 000 kuollutta.

Rakennusmateriaali vaihdetaan halvempaan

Turkista Suomeen ja Turkuun 1970-luvulla muuttanut Hülya ”Hissu” Kytö sanoo hänkin painokkaasti, ettei Turkissa ole opittu mitään monien maanjäristysten jälkeen. Talojen turvalliseen rakentamistapaan ei edelleenkään hänen mukaansa kiinnitetä tarpeeksi huomiota.

– Sementtiä varastetaan, materiaalit vaihdetaan halvempiin ja rakennuttaja käärii rahat. Kun katsoo nyt luhistuneita taloja, kasassa on pelkkää hiekkaa, missä on kaikki rauta, ihmettelee Kytö.

Hän matkusti vuonna 1999 Turkin Izmitin maanjäristysalueelle avustustehtäviin.

– Kävimme katsomassa rannalla ollutta hotellia. Sitä ei enää ollut, koko hotelli oli veden alla. Ruumiita nousi veden pinnalle.

Isosta maanjäristyksestä varoitettiin

Sosiaalisessa mediassa heräsi tiistaina arvostelua presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallintoa vastaan. Apua on järjestetty katastrofialueille hitaasti.

Kysymyksiä on herättänyt sekin, miksi laajoja tuhoja ei pystytty estämään. Asiantuntijat olivat varoitelleet suuren järistyksen olevan tuloillaan, ja turkkilaisilta on kerätty erityistä maanjäristysveroa jo yli 20 vuotta.

Turkin johtava seismologi Naci Görür varoitti tulevasta järistyksestä juuri Kaakkois-Turkissa jo kaksi vuotta sitten. Görür kertoi maanantai-iltana Fox-uutiskanavalla, että hän oli valmistanut tiiminsä kanssa varautumissuunnitelman, mutta viranomaiset hylkäsivät sen.

Voit keskustella aiheesta 8.2. kello 23:een saakka.

Source Link yle.fi