Banner Before Header

Jos yksi neuvo pitäisi antaa parisuhteille, se olisi tämä – ja pahin eroa ennustava tekijä, Kari Kanala ja psykologi Mikael Saarinen kertovat uudessa kirjassa

Parisuhde on kuin paritanssia, tiimityötä. Molemmat vaikuttavat kokonaissuoritukseen.

Näin pappi Kari Kanala ja psykologi Mikael Saarinen sanovat kirjassaan Parisuhdekorjaamo – Kaikkien suhdemallien huoltoon ja tuunaamiseen (Otava).

Kanala on tunnettu Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta.

Lue lisää: Ensitreffit alttarilla -pappi Kari Kanala on kolmatta kertaa naimisissa – itsekkyys lopetti aiemmat liitot

– Tärkeintä on, että pari haluaa tanssia yhdessä, on valmis mukautumaan toistensa liikkeisiin ja ottamaan huomioon myös toisen mahdolliset puutteet myötätuntoisesti, Kanala ja Saarinen kirjoittavat.

He antavat teoksessaan neuvoja kaikenlaisten parisuhteiden hoitoon ja huoltamiseen.

– Suhteen huolto kun tuppaa helposti kiireisessä arjessa unohtumaan ja sitä kautta kehittyy aluksi pieniä ja lopulta isompia ongelmia.

Tärkein neuvo

– Jos jokin neuvo parisuhteelle pitäisi antaa, niin se on hyvän huomaaminen. Kun huomaat hyvän toisessa, hänen tekemisessään tai edes yrityksessä siihen ja tuot sen julki, silloin toinen kokee olevansa erityinen juuri sinun seurassasi, Kanala ja Saarinen kirjoittavat.

Todellinen kumppanuus ja sitoutuminen eivät synny itsestään, kirjassa todetaan.

Kun huomaat hyvän toisessa, hänen tekemisessään tai edes yrityksessä siihen ja tuot sen julki, silloin toinen kokee olevansa erityinen juuri sinun seurassasi.

Pienestä kiinni

Suhteen kaatuminen voi olla pienestä kiinni.

– Tutkimusten mukaan vain muutaman prosentin kielteinen tunneylijäämä arjessa ennustaa eroa: toisen sivuuttamisia, kuuntelemattomuutta, huomautuksia, huokauksia ja hyhhyttelyjä, Kanala ja Saarinen kirjoittavat.

Pahin eroa ennustava tekijä on halveksunnan osoittaminen omaa kumppania kohtaan.

– Halveksuntaa voi osoittaa pelkästään katsomalla sivusilmällä televisiota silloin, kun toinen yrittää kertoa jostain itselleen tärkeästä asiasta ja on pyytänyt sinua kuuntelemaan.

Halveksuntaa voi osoittaa pelkästään katsomalla sivusilmällä televisiota silloin, kun toinen yrittää kertoa jostain itselleen tärkeästä asiasta ja on pyytänyt sinua kuuntelemaan.

Lue lisää: Nämä asiat voivat paljastaa armottomasti, toimiiko suhde vai ei – yksi on ”hirveän huono merkki”

Tunnesiteen ja yhteyden laimeneminen voivat johtaa tyytymättömyyden kehään.

Esimerkiksi lausahdus ”Etkö sinä tätäkään osannut tehdä?” voi kuulostaa vaarattomalta, mutta jos siihen yhdistyy esimerkiksi epäkunnioittava äänensävy ja silmien pyörittely, on se jo henkilökohtainen loukkaus toista kohtaan.

Liitto on kirjoittajien mukaan kuin pankkitili.

– Jos talletuksia, eli myönteisiä kokemuksia ei kerry ja saldo vähenee säännöllisesti kielteisistä kokemuksista, tili tyhjenee.

Lähde: Mikael Saarinen, Kari Kanala: Parisuhdekorjaamo – Kaikkien suhdemallien huoltoon ja tuunaamiseen (Otava 2021)

Tuore kirja tarjoaa runsaasti neuvoja ja työkaluja parisuhteiden hoitamiseen.

Lue lisää: 7 merkkiä, joista tietää, että parisuhde on lähellä loppuaan