Banner Before Header

Joulukuu sysäsi Valioliigan keskelle koronakurimusta – turhautuneet seurat tyytymättömiä sääntöihin, ottelusiirrot koettelevat kevään kalenteria

Jürgen Klopp ehti hädin tuskin avata suunsa Englannin jalkapalloliigan koronaviruskaaokseen liittyen ennen kuin epäonninen arpa osui omalle kohdalle.

– Meillä on ollut seitsemän tapausta ilman mitään oireita. Se tekee tästä vaikeaa. Positiivisen tuloksen jälkeen joutuu sivuun, Klopp sanoi surkutellessaan nopeasti muuttuvaa tilannetta alkuviikon lehdistötilaisuudessaan (siirryt toiseen palveluun).

Muutamaa päivää myöhemmin, uudenvuodenpäivänä, Liverpool kertoi valmentajansa joutumisesta eristyksiin positiivisen tartunnan vuoksi.

Klopp liittyi runsaslukuiseen joukkoon. Monien urheilusarjojen kaudet ajautuivat taas epävarmuuden keskelle joulukuussa tapausmäärien kasvaessa. Valioliigassa se tarkoitti lukuisia ottelusiirtoja ja varamiehisiä kokoonpanoja.

Viime viikon maanantaina liigassa tehtiin uusi ennätys päiväkohtaisissa tartuntamäärissä. Tuolloin raportoitiin päättyneen viikon ajalta 103 positiivista tulosta pelaajien ja seurahenkilöstön joukosta. Aiempi ennätys oli sitä edelliseltä viikolta, 90 positiivista tulosta.

Tapausmäärät moninkertaistuvat marraskuun jälkipuoliskosta eteenpäin omikron-muunnoksen leviämisen myötä. Siinä missä marraskuun neljällä täydellä viikolla Valioliigan testeistä positiivisia oli yhteensä 20, neljällä seuraavalla viikolla tapaninpäivään asti positiivisia oli 247.

Joulun alla puhuttiin jo kauden keskeyttämisestä ja ajatus sai myös jonkin verran tukea valmentajilta. ESPN kertoi (siirryt toiseen palveluun) joulukuun puolivälissä useiden seurojen toivoneen neljän ottelukierroksen siirtämistä, eli täyttä taukoa tammikuun toiseen viikonloppuun asti. Sarjan johto päätti kuitenkin jatkaa kautta ja reagoimaan tapauksiin tilanteen edetessä.

Seuroille kerrottiin, että ottelut pelataan, mikäli terveenä on 13 kenttäpelaajaa ja maalivahti, eli aloittava kokoonpano sekä kaksi vaihtomiestä. Samaan aikaan eripuraa aiheutti epäselvyys vaatimuksen tarkasta tulkinnasta, sillä osalla joukkueista käytettävissä oleva pelaajamäärä hupeni paitsi koronaviruksen, niin myös siihen liittymättömien loukkaantumisten takia.

– Tällä hetkellä en ole lainkaan perillä siitä, mikä johtaa ottelun siirtämiseen, West Hamin päävalmentaja David Moyes manaili Telegraph-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Jürgen Klopp ehti vetää harjoitukset vielä torstaina. Kuva: John Powell / Liverpool FC / Getty Images

Useampikin joukkue pyysi ottelunsa lykkäämistä, mutta sai kieltävän vastauksen. Yksi näistä oli Chelsea, jota tartuntakierre koetteli herkeämättä.

– Olen huolissani lääketieteellisestä näkökulmasta. Meillä on ollut positiivisia testituloksia neljänä päivänä peräkkäin. Miten se loppuu, kun istumme samassa bussissa tai kokouksessa? Olemme pettyneitä, ja vähän vihaisia, Chelsea-valmentaja Thomas Tuchel sanoi Sky Sportsille (siirryt toiseen palveluun).

Tuchelin joukkue pelasi joulukuussa kaikista eniten otteluita, kahdeksan kappaletta. Arsenal, Liverpool ja Manchester City ylsivät seitsemään. Samaan aikaan Burnley pelasi vain kolme ottelua. Siltä siirrettiin joulukuussa suurin määrä pelejä yhdessä Watfordin ja Evertonin kanssa, kaikilta kolme kappaletta.

Kaikki yhteenlaskettuna siirrettyjen otteluiden määrä pääsi joulukuussa paisumaan pitkälle kaksinumeroisiin lukemiin. Esimerkiksi Teemu Pukin Norwichin oli määrä pelata uudenvuodenpäivänä Leicester Cityä vastaan, mutta ottelu siirrettiin, koska Norwichin harjoitusvahvuus kutistui neljään kenttäpelaajaan.

Englannissa vuodenvaihde on perinteisesti ollut kiireistä aikaa, joka täyttää jalkapallokalenterit. Tapaninpäivän kierroksella on oma paikkansa joulunajan rutiineissa ja tälläkin kertaa sen oli määrä käynnistää ruuhkainen viikko. Jokaisen joukkueen piti alkuperäisen ohjelman mukaan pelata kahdeksan päivän jaksolla peräti kolmessa ottelussa, mikä sai muiden muassa Kloppin tuohtumaan ja toivomaan pientä joustoa.

– Jalkapallon pelaamiseen on tarpeeksi päiviä ja se auttaisi pelaajia sekä joukkueita, joista osa painii isojen koronaongelmien kanssa. Sitten joudutaan pelaamaan kaksi peliä pienemmällä porukalla. Näissä tilanteissa tarvitaan onnea ja minusta niin ei pitäisi olla, Klopp sanoi alkuviikon lehdistötilaisuudessa.

Painetta pelaamiseen tulee esimerkiksi televisiosopimuksen suunnalta. Juhlapyhien ajan suosittujen otteluiden siirtäminen olisi verottanut näkyvyyttä ja todennäköisesti johtanut myös merkittäviin taloudellisiin menetyksiin.

Uudenvuodenpäivän jälkeen uutta pelipäivää odottaa 19 ottelua. Mitä enemmän pelejä siirtyy, sitä vaikeampi niitä on myös istuttaa kevätkauden ohjelmaan sujuvasti. Todennäköisimmin useimmat ottelut pelataan keskellä viikkoa, mikä aiheuttanee tietyille jaksoille otteluruuhkaa. Kalenterin laatimista mutkistavat myös europelit sekä kansallisten cup-kilpailujen ottelut.

Samalla Valioliiga on kuitenkin edelleen aikatauluttanut kahden viikon talvitauon tammi- ja helmikuun vaihteeseen. Kauden on määrä päättyä toukokuussa, mutta MM-kisojen pelaaminen vasta marraskuussa voisi antaa jonkin verran joustovaraa myös kauden pitkittämiseksi.

Source Link yle.fi