Banner Before Header

Juominen tuhosi uran, sitten tuli tv-tähteys – 90-luvun suosikkisarjan tekeminen keskeytyi päähenkilön kuolemaan

Kaksi brittinaista, sivuvaunullinen moottoripyörä ja varsin tuhdit ruokareseptit tulivat suomalaisille tv-katsojille tutuiksi 1990-luvun lopulla.

Ohjelmassa Clarissa Dickson Wright ja Jennifer Paterson reissasivat Triumph Thunderbirdillä pitkin Britanniaa ja kokkasivat herkkuja – suolaa, sokeria, kermaa ja voita säästämättä.

Ohjelmassa käytettiin eläinperäisiä rasvoja siihen malliin, että kiihkeimmät kriitikot julistivat Kaksi lihavaa leidiä -sarjan aiheuttavan vakavia vaurioita brittiläiseen ruokavalioon. Sarjan tuotantoyhtiön vastaus kritiikkiin oli, että leidit ovat kokkeja, eivät keittiömestareita: he eivät yritäkään valmistaa gourmeeta.

Tuotanto livautti mukaan myös Dickson Wrightin ja Patersonin sarjassaan viljelemää kuivakkaa huumoria toteamalla, että leidit ovat suorastaan päällekäyvän epämuodikkaita nauttiessaan laardista ja rasvaisista lihoista.

Clarissa Dickson Wrightin ja Jennifer Patersonin tähdittämässä sarjassa oli myös kuivakkaa huumoria.

Sarjasta tuli Britanniassa erittäin katsottu. Dickson Wright pohti tv-haastattelussa vuonna 1998 suosion syytä.

– Ihmiset samaistuvat, kun me nautimme siitä, mitä me teemme.

Paterson ja Dickson Wright kirjoittivat myös neljä keittokirjaa.

Ennen tv-tähteyttään Dickson Wright oli asianajaja, mutta juominen tuhosi hyvin alkaneen uran. Vuonna 2007 Dickson Wright julkaisi omaelämäkerran, jossa hän kertoi alkoholismistaan. Omien sanojensa mukaan hän oli tuhlannut saamansa miljoonaperinnön ”dokaamiseen ja irstailuun”.

1980-luvun alussa Dickson Wright eli kodittomana ja asusteli ystäviensä nurkissa. Lopullisen pisteen alkoholin käytölle hän laittoi saatuaan syytteen rattijuopumuksesta. Viimeiset vuosikymmenensä hän eli raittiina.

Paterson oli puolestaan työskennellyt ennen tv-uraansa muun muassa kokkina sekä ruoka-aiheisena kolumnistina.

Clarissa Dickson Wright julkaisi omaelämäkerran vuonna 2007.

Kokkaavat leidit tulivat keskenään niin hyvin juttuun, että heidän saattoi luulla olleen läheisiä ystäviä jo vuosien ajan. Totuus oli kuitenkin se, että Paterson ja Dickson Wright olivat tavanneet toisensa vain kerran ennen kuin sarjan luoja Pat Llewellyn esitteli ohjelman idean heille.

– Hän keksi meidät. Hän on meidän tohtori Frankensteinimme! kaksikko vitsaili tv-haastattelussa 1998.

Kun Llewellyn kertoi ajatuksensa ohjelmasta, leidit olivat varmoja, ettei BBC tilaisi heidän vetämäänsä sarjaa.

– Kahden bimbon sijaan, Paterson heitti ja nauroi makeasti perään.

Kaksikko oli haastattelun aikaan Jamaikalla kuvaamassa sarjan joulujaksoa. Sitä seurannut neljäs kausi jäi kesken, sillä Paterson kuoli keuhkosyöpään elokuussa 1999. 71-vuotiaana kuollut tv-tähti haudattiin The Guardianin mukaan moottoripyöräkypäränsä kanssa.

Dickson Wright kuoli edinburghilaisessa sairaalassa maaliskuussa 2014 ollessaan 66-vuotias. Hän oli sairastanut jo jonkin aikaa.

Source Link is.fi