Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8322d196a813a2fe742587641a3d62e9, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Jutta Urpilainen julkaisi islamia kehuvan päivityksen Abu Dhabista – somessa täys­tyrmäys: ”Jäätävän irvokasta” – Uutisalue

Jutta Urpilainen julkaisi islamia kehuvan päivityksen Abu Dhabista – somessa täys­tyrmäys: ”Jäätävän irvokasta”

EU-komissaari Jutta Urpilaisen keskiviikkona julkaisema twiitti on saanut osakseen paljon kritiikkiä. Keskiviikkoiltana julkaistussa twiitissä Urpilainen kertoo vierailevansa sheikki Zayedin moskeijassa Abu Dhabissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Hän kertoo vierailun olleen ”henkeäsalpaava kokemus”.

– Tuntuu pieneltä ja nöyrältä olla tässä kauniissa paikassa, joka ilmentää islamin sanomaa rauhasta, monimuotoisuudesta ja suvaitsevaisuudesta, Urpilainen kirjoittaa.

Julkaisun yhteyteen Urpilainen on lisännyt kuvan itsestään moskeijassa, jossa hänellä on pään ja vartalon peittävät vaatteet.

Monen Urpilaisen julkaisuun kommentoineen mielestä julkaisun viestin ja kuvan välillä on ristiriita. Kommentoijat myös pitävät Urpilaisen sanavalintoja epäonnistuneina, sillä Arabiemiraattien ihmisoikeustilanne huono.

Osa kommentoijista huomauttaa, että julkaisu on huono erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä juhlivan pride-kuukauden aikana, sillä Arabiemiraateissa samaa sukupuolta olevien seksuaaliset suhteet ovat lain nojalla kielletty.

– On jäätävän irvokasta, että suomalainen komissaari on UAE:ssa kehumassa paikallista suvaitsevaisuutta yhtään millään tasolla. Tiesitkö Jutta Urpilainen, että homoudesta voidaan tuomita Emiraateissa kuolemaan? Onko tämä se viesti, jonka haluat priden aikaan välittää? vihreiden puoluehallituksen jäsen Perttu Jussila kysyy twiitissään.

– Amnestyn mukaan Arabiemiraatit sortaa siirtotyöläisiä, vangitsee ihmisiä ilman oikeudenkäyntejä, kiduttaa vankeja, alistaa naisia ja teloittaa mm. homoja. Tätä taustaa vasten komissaari Jutta Urpilaisen mustassa kaavussaan lähettämä twiitti on törkeä, kirjoittaa keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

– Hyvä Jutta, olet tuonut hyvin kuvassa esille islamin naiskuvan ja heidän asemansa. Tekstisi taas kertoo, ettet ole juurikaan opiskellut islamia, kirjoittaa Helsingin kokoomuksen varavaltuutettu ja Ilta-Sanomien kolumnisti Seida Sohrabi.

Ilta-Sanomat tavoitti Urpilaisen kommentoimaan sähköpostitse arvostelun kohteeksi päätynyttä päivitystään.

Urpilainen oli Arabiemiraateissa työmatkalla komissaarina. Hän sanoo, että haluaa sosiaalisen median kautta tarjota ihmisille mahdollisuuden seurata EU:n yhteistyötä sen kumppanimaiden kanssa. Urpilaisen arvostelua herättänyt kommentti liittyy moskeijaan, jossa hän matkansa aikana vieraili.

– Kyseessä on kulttuurisesti tärkeä ja arkkitehtuurisesti merkittävä paikka, joka haluaa omalta osaltaan edistää uskontojen välistä kunnioitusta ja ymmärrystä. Tässä hengessä siellä on vieraillut muun muassa Paavi Franciscus ennen koronaa, Urpilainen selittää.

– Twiitillä kerroin omasta vierailustani. Siinä kuvailtiin samalla moskeijan itse käyttämäänsä esittelyä itsestään ja tavoitteistaan. Kristittynä haluan tuoda esille arvostusta muitakin uskontoja kohtaan. Koen, että uskontojen välinen kunnioitus on osa rauhan ja kestävän kehityksen edistämistä.

Monet arvioivat, että julkaisusi viestissä ja pukeutumisessasi moskeijassa on ristiriita. Miten kommentoisit tätä?

– Moskeijan vierailijasääntöihin kuului selvä pukeutumisohje, jota pidin kohteliaana noudattaa. Ymmärrän senkin, että naisten pukeutumissääntöihin ja niiden noudattamiseen liittyy ristiriitoja. Jokaisen pitää arvioida niitä kunkin tilanteen mukaan. Uskonnollisten paikkojen osalta pidän protokollaa ja paikallisia tapoja kunnioittavaa linjaa perusteltuna. Toki suhtaudun nöyrästi myös erilaisiin näkemyksiin.

Urpilainen kertoo pitäneensä vierailunsa aikana esillä ihmisoikeuksia ja naisten asemaa. Hän sanoo, että seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat keskeinen asia EU:n ihmisoikeusvuoropuhelussa, mutta aihe on välillä myös vaikea.

– Esimerkiksi neuvotellessani uudesta yhteistyösopimuksesta Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden kanssa kohtasin uskontoihin liittyviä argumentteja erilaisiin perhekäsityksiin. Taustalla oli niin islamia tai kristinuskoa lähellä olevia toimijoita. Uskon, että neuvottelutuloksessa nämä oikeudet edistyvät, vaikka erot eri maiden välillä eivät hetkessä poistukaan.

Urpilainen vastaa EU:n kansainvälisten kumppanuuksien komissaarina yhteistyöstä 126 eri maan kanssa. Arabiemiraateissa hän keskusteli unionin yhteistyöstä Persianlahden maiden kanssa vihreän ja digitaalisen siirtymän edistämiseksi. Hän myös esitteli EU:n uutta investointistatergiaa Global Gatewayta.

– Ohjelmaani sisältyi muun muassa tapaamisia ministereiden ja rahoituslaitosten kanssa sekä vierailu nuorisokeskuksessa, jossa keskustelin nuorten kanssa. Pidin myös luennon paikallisessa diplomaattikoulussa.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola ei näe Urpilaisen kirjoituksen ja pukeutumisen välillä ristiriitaa. Hänen mukaansa komissaarin kirjoitus on ”diplomaattinen tapa sanoa konservatiivisessa ympäristössä”, että islamin tulisi edustaa arvoja, jotka hän twiitissään mainitsee.

Juusola myös huomauttaa, että twiitissä ei ollut kysymys pukeutumisesta Emiraateissa, vaan pukeutumisesta pyhäkössä.

– Se on vähän saman tyyppinen keskustelu, kuin joku pitäisi vapauden osoituksena sitä, että mies menee kirkkoon hattu päässä.

– Vaikka me kuinka olisimme sitä mieltä, että pukeutuminen tulee olla vapaata, hyvin harva ajattelee niin, että jonkun toisen uskonnon pyhäkössä saisi pukeutua miten haluaa. Ei kai kukaan ajattele myöskään suomalaisessa kontekstissa niin, että kirkkoon voi mennä samoissa vaatteissa kuin vaikkapa rannalle.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola huomauttaa, ettei Suomessakaan kirkkoon mennä missä tahansa vaatteissa.

Juusola myöntää, että naisten pukeutumiseen kiinnitetään yleensäkin enemmän huomiota kuin miesten pukeutumiseen.

– Se on valitettava tosiasia kaikessa, eikä tämäkään ole poikkeus.

Urpilainen ei ole muun vierailun aikana pukeutunut kuvan mukaisesti. Hänen jakamassaan EU in UAE -tilin twiittiketjussa näkyy, kuinka Urpilaisella on päällään tumma kukkakuvioilla varustettu mekko.

Ovatko sanavalinnat epäonnistuneita, kuten monet twiittiin kommentoineet ajattelevat?

– Eivät ne mielestäni ole. Pikemminkin ne voidaan tulkita verhotuksi kritiikiksi siihen, että Arabiemiraatit ei noudata näitä islamin periaatteita, jotka heijastuvat tuossa paikassa. Vähintäänkin yhtä hyvin se voidaan tulkita näin, Juusola sanoo.

Professorin oman näkemyksen mukaan Urpilaisen julkaisussa ei ole tarkoitus valkopestä Arabiemiraattien todellista luonnetta tai ihmisoikeustilannetta. Hän huomauttaa, että twiitissä ei puhuta Emiraateista, vaan pelkästään moskeijasta, jossa Urpilainen vieraili.

Juusolan mukaan Arabiemiraattien ihmisoikeustilannetta tulee arvostella, mutta se on keskustelu erikseen. Hän sanoo, että esimerkiksi seksuaalivähemmistöön kuuluminen ei ole hyväksyttävää maassa ja suhtautuminen näihin vähemmistöihin on selvästi kielteinen.

Source Link is.fi