Kaahari teki hurjassa takaa-ajossa hengen­vaarallisen tempun poliisiautolle

Kovaa ylinopeutta poliisia paenneen ja hurjassa takaa-ajotilanteessa öljyä poliisiauton tuulilasiin suihkuttaneen miehen vankeusrangaistus pysyi ennallaan Itä-Suomen hovioikeudessa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus oli tuominnut 35-vuotiaan Sami Markus Pippurin joulukuussa kahden vuoden ja kymmenen kuukauden vankeusrangaistukseen. Hovioikeuden päätöksellä Pippuri pysyy vangittuna.

Lue lisää: Video näyttää hurjan takaa-ajon: Poliiseja paennut ja härskin tempun tehnyt mies passitettiin vankilaan – auto valtiolle

Pippuri oli paennut poliiseja autollaan Joensuun Hammaslahdesta Rääkkylään melko tarkalleen kaksi vuotta sitten kesäkuussa.

Menossa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pakomatkalla hän muun muassa ajoi Hammaslahden taajamassa 40 kilometrin nopeusrajoitusalueella toista sataa ja maantiellä 80 kilometrin rajoitusalueella yli 160 kilometrin tuntivauhtia.

Lähes 40 kilometrin pakomatkan aikana Pippuri ohitteli autoja sulkuviivoista piittaamatta ja ajoi kilometritolkulla holtittomasti vastaantulijoiden kaistalla.

Takaa-ajajansa hän karisti kannoiltaan ruiskuttamalla öljyä poliisiauton tuulilasiin noin 160 kilometrin tuntinopeudessa. Poliisiauton tuulilasi likaantui ja sen kuljettaja sokaistui. Takaa-ajo jäi sikseen.

Takaa-ajotilanteen yhteydessä tuomittu syyllistyi myös hovioikeuden päätöksen mukaan törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kahteen poliiseihin kohdistuneisiin törkeisiin pahoinpitelyn yrityksiin, liikennetuhotyöhön, haitantekoon virkamiehille sekä kortitta ajoon.

Öljyä poliisiauton ikkunaan heittäessään Pippurin on oikeuden käsityksen mukaan täytynyt ymmärtää, minkälaisen vaaran hän on teollaan poliiseille aiheuttanut.

Poliisiauto olisi voinut suistua tieltä tai törmätä vastaantulevaan autoon. Sen seurauksena poliisit olisivat voineet vammautua vakavasti tai jopa menehtyä.

Oikeuden mielestä Pippuri oli välinpitämätön tahallisen tekonsa seurauksista. Sen mielestä kysymyksessä oli virkatehtävissä olleisiin poliisimiehiin kohdistunut törkeän pahoinpitelyn yritys.

Hovioikeudessa Pippuri kiisti tarkoituksenaan olleen tehdä poliiseille ruumiillista väkivaltaa. Öljysuihkulla oli tarkoitus vain hidastaa poliisiauton vauhtia ja karistaa nämä kannoiltaan. Tämä onnistuikin, mutta Rääkkylässä poliisi sai hänet kiinni yleisövihjeiden perusteella.

Kolme kuukautta Hammaslahden hurjastelun jälkeen Pippuri oli kaahannut poliiseja pakoon myös Juuassa ja Kontiolahdella.

Yli 60 kilometrin mittaisella pakomatkalla auton nopeus oli jatkuvasti 160–170 kilometriä tunnissa.

Matkan varrella oli 100, 80 ja 60 kilometrin nopeusrajoituksia. Tuolloin pakomatka päättyi, kun vastassa oli toinen poliisiauto piikkimattoineen.

Pippurin lähes kolmen vuoden vankeusrangaistus koostuu kaikkiaan 20 rikoksesta. Niitä ovat muun muassa kotirauhan rikkominen törkeänä ja perusmuodossa, pahoinpitely, pari laitonta uhkausta, virkamiehen vastustaminen, haitanteko virkamiehelle, vahingonteko, kaksi rattijuopumusta sekä huumausainerikos.

Source Link is.fi