Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_216ecb1aee231bfce290483083386e24, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kahvin, kalan ja kananmunien hinnat nousseet reippaasti – näin se näkyi ostajien käytöksessä – Uutisalue

Kahvin, kalan ja kananmunien hinnat nousseet reippaasti – näin se näkyi ostajien käytöksessä

Toukokuussa voimaan tulleiden hinnankorotusten vaikutus suomalaisten ostokäyttäytymiseen on ollut toistaiseksi maltillinen, kirjoittaa päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmän blogissa.

Kahvin, tuoreen kalan ja kananmunien hinnat nousivat voimakkaimmin. Erityisesti kalan hinnan nouseminen vaikutti myös kulutukseen. Kalaa ostettiin noin kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten toukokuussa.

Kahvin hinta on noussut jo pitkään, ja Päällysahon mukaan sen hinta on tasaantunut. Muissa tuoteryhmissä hintamuutokset olivat pienempiä, eikä S-ryhmän selvityksessä havaittu suuria muutoksia kulutuksessa.

Päivittäistavarakauppa ry (PTY) kertoi toukokuun alussa samaa. Sen selvityksen mukaan kahvin hinta oli noussut vuoden takaiseen verrattuna 40 prosenttia ja tuoreen kalan 30 prosenttia. Myös PTY:n mukaan hintojen nousemisen vuoksi kahvin ja kalan myynti oli laskenut.

Päällysaho kertoo, että kaupan omien, suhteellisen edullisten tuotteiden myynti kasvoi toukokuussa 15 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Päällysahon mukaan kasvua voi selittää moni muukin asia, kuten grillauskauden alkaminen verrattain myöhään.

Päällysaho kuitenkin korostaa, että keskiarvot eivät kerro koko totuutta. Monessa perheessä on jo huomattu ruokalaskun kallistuminen.

– Moni voi miettiä tulevaa kesää ja sen ruokabudjettia kauhulla.

Päällysahon mukaan muutokset elintarvikemarkkinoilla ja kulutustottumuksissa ovat vähittäisiä, mutta inflaatio vaikuttaa jokaisen suomalaisen elämään.

– Toimintaympäristö ruokamarkkinoilla on äärimmäisen vaikeasti ennakoitava, iso kysymysmerkki ja suuri toivo lepää tämän vuotisen sadon onnistumisen ympärillä.

Source Link is.fi