Banner Before Header

Kaksi norjalaistoimittajaa pidätettiin Qatarissa: ”En soisi kokemusta kenellekään”

Norjan Yleisradion NRK:n toimittajat Halvor Ekeland ja Lokman Ghorbani pidätettiin Qatarissa viime sunnuntaina.

Ekeland ja Ghorbani olivat maassa raportoimassa Qatarin MM-kisavalmisteluista.

32-vuotias Ekeland on toimittaja, joka raportoi usein urheilupolitiikasta. 45-vuotias Ghorbani taas on kokenut valokuvaaja.

VG:n mukaan kaksikko tutki muun muassa paikallisten työläisten oloja ja työolosuhteita. Lisäksi he puhuivat paikallisten viranomaisten kanssa.

– Reportaasimatkan tarkoituksena oli antaa ihmisille laaja kuva siitä, mitä maassa tapahtuu. Olemme olleet asiasta avoimia paikallisten viranomaisten suuntaan. NRK ei ole saanut mitään selitystä sille, miksi heidät pidätettiin, kertoi NRK:n johtaja Thor Gjermund Eriksen VG:lle.

Ekelandin ja Ghorbanin puhelimet, tietokoneet ja kamerat takavarikoitiin. He viettivät lähes 30 tuntia eristysselleissä.

Toimittajat eivät saaneet laitteitaan takaisin vapautumisensa jälkeenkään.

– En soisi tällaista kokemusta kenellekään. He ovat selvästi joutuneet todella vaikeaan ja raskaaseen tilanteeseen.

Eriksenin mukaan kaksikko voi hyvin olosuhteisiin nähden. Heidät vapautettiin tiistaina pitkien kuulustelujen jälkeen. He olivat lentokoneessa, joka laskeutui aamuseitsemältä keskiviikkona Kööpenhaminaan.

Ekelandin ja Ghorbanin oli määrä tavata matkansa aikana Abdullah Ibhais. Ibhais on Qatarin hallinnon kriitikko ja entinen 2022 jalkapallon MM-kisojen järjestelytoimikunnan mediapäällikkö.

Ibhais pidätettiin ensimmäisen kerran 12. marraskuuta 2019 syytettynä muun muassa julkisten varojen väärinkäytöstä ja lahjonnasta. Hänet tuomittiin viime huhtikuussa viiden vuoden vankeustuomioon, mutta on valittanut tuomiosta.

Ibhais pidätettiin uudelleen vain tunteja ennen NRK:n kanssa sovittua haastattelua. Amnesty International epäilee syytteitä tekaistuiksi ja kertoo Ibhaisin olevan nälkälakossa.

Aiemmin tänä vuonna Josimar-sivusto julkaisi pitkän artikkelin oikeudenkäynnistä, jossa Ibhais tuomittiin. Sen mukaan hänet tuomittiin vierastyöläisten oikeuksien puolustamisesta Qatarissa.

Source Link is.fi