Kaksitoista SM-liigaseuraa jättänyt valituksen alueensa hallinto-oikeuteen –”Pitää varautua siihen, että joitain viikkoja mennään aika sumussa”

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoo, että tällä hetkellä 12 liigaseuraa kaikkiaan viidestätoista on jättänyt valituksen aluehallintoviraston asettamista yleisörajoituksista oman alueensa hallinto-oikeuteen.

– Kolmen seuran, jotka eivät valittaneet, hallinto-oikeuden voimassaolorajoitus tulee päätökseen noin viikon kuluessa. Valitustoimilla ei olisi ajallisesti – edes parhaassa tapauksessa silloin enää mitään merkitystä. Nyt seurataan tilannetta, mihin tämä kehittyy, Kallioniemi toteaa.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus keskeytti välipäätöksellään viime torstaina aluehallintoviraston päätöksen yksilöliikuntatilojen sulkemisesta. Kyseinen päätös antoi lisäpontta myös jääkiekon SM-liigaseuroille, jotta ne hakisivat purkua kieltoon otteluiden järjestämisestä ilman yleisöä. Käytännössä nykyisten rajoitusten mukaan mikään liigaseura ei voi ottaa yleisöä ennen tammikuun puoliväliä.

Alueiden hallinto-oikeuksien päätökset liigaseurojen valituksista ottavat oman aikansa, eikä jääkiekkoväki usko nopeisiin liikkeisiin.

– Valitettavasti tässä pitää varautua siihen, että joitain viikkoja mennään aika sumussa, vaikka totta kai toivoisimme nopeita päätöksiä.

– Pääkaupunkiseutu taisi tänään maanantaina indikoida siihen, että kun kahden viikon päästä pitäisi rajoitusten päättyä, niin nyt olisi se näkymä, että siitäkin vielä kaksi viikkoa pitäisi olla rajoitukset, liigapomo pyöritteli päätään.

THL:n arvion mukaan tartunnan riski on vähäinen myös sisätilojen urheilukatsomoissa, kun istumapaikat on määritelty, turvavälit toteutuvat ja kaikki katsojat käyttävät maskia.

Kallioniemi toiveikas, etteivät Suomen sairaalat kuormitu

Kallioniemen mukaan sekä liiga että sen seurat ovat olleet pandemian aikana omasta mielestään edelläkävijöitä ja siksi kummastelevat yleisön täyssulkua, kun kokemukset korona-ajan jääkiekkomatsien järjestämisistä ovat olleet rajoitetun yleisömäärän kanssa koko ajan koronaturvallisia.

– Tapahtumajärjestäjillä on ollut sellainen kokemus, että on tosi helppo laittaa kaikki kiinni, mutta tilanteen muuttuessa tulee aika tavalla aina viivettä. Kahdessa vuodessa koronasta on opittu se, että jos vain jäädään odottamaan, että josko se meni ohi, niin pirullisen hitaasti se väistyy. Mieluummin keksitään tavat – silloinkin kun tautitilanne on päällä – miten erilaisin hyväksi havaituin keinoin pidetään pyörät pyörimässä.

Vaikka koronan tartuntamäärät ovat omikron-variantin vuoksi myös Suomessa jyrkässä nousussa, niin ensimmäisten tietojen pohjalta on kuitenkin toiveita, ettei terveydenhuolto kuormitu samassa suhteessa.

Kallioniemen mukaan kiekkoväkeä on opastettu, että oleellinen mittari on sairaaloiden kuormitus.

– Toiveissa on, että jos tilanne pysyy maltillisena edelleen terveydenhuollossa, niin sitten hyvien uutisten kanssa oltaisiin nopeita rajoituksien purkamisten suhteen. Kun mennään elinkeinoharjoittamisen rajoittamiseen, niin sitten minusta täytyisi katsoa aina tarkalla luupilla, ovatko ne kulloisetkin rajoitustoimet ehdottoman tärkeitä, huomauttaa Kallioniemi.

Ilman yleisöä pelaaminen on iskenyt voimakkaasti moniin SM-liigaseuroihin.

Porin Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen kertoi viikko sitten, porilaisjoukkue pysty pelaamaan liigassa montaa kotiottelua ilman katsojia, ellei se saa merkittäviä ja nopeita tukitoimia. Lehtisen mukaan Ässien kassavarat on nyt syöty. Myös Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen piti nykytilannetta kriittisenä, mikäli koko tammikuu pelattaisiin ilman yleisöä.

Lue myös

Source Link yle.fi