Banner Before Header

Kalle Palanderin mukaan Rosa Pohjolaisen suoritus oli todella kova – ”Jo nyt mahdollisuus maailmancupin viiden kärjen tuntumaan”

Rosa Pohjolainen laski tiistai-iltana 14. sijalle Schladmingin maailmancup-pujottelussa Itävallassa. Kyseessä oli 18-vuotiaan Pohjolaisen paras maailmancup-sijoitus. Aiempi ennätys oli viime marraskuulta Kittilän Levin pujottelun 24. sija.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander sanoo, että kyseessä oli todella kova suoritus.

– Se oli uusi rinne, kuten melkein kaikki rinteet Rosalle ovat. Nyt oltiin jyrkässä miesten rinteessä. Olihan tuo nyt aivan mahtava. Tuota suomalainen alppihiihto nyt tarvitsee, Palander kertoo.

Pohjolainen sanoi, että toinen lasku ei mennyt aivan niin hyvin kuin ensimmäinen. Palanderin mukaan mahdollisuuksia on olla paljon nopeampikin.

– Se on hyvä merkki ja kertoo siitä, että takataskussa oli vauhtia vaikka kuinka paljon lisää.

Katso Pohjolaisen suoritus alla olevasta videosta.

Mahdollisuus viiden kärjen tuntumaan

Palander sanoo alppihiihdon maailmancupin viiden kärjen olevan omassa luokassaan. Eilisen kisan voittanutta Mikaela Shiffriniä ja Petra Vlhováa ei saa laskemalla kiinni.

– Rosa pystyy nousemaan sinne viiden paikkeille, kun saa hyvän päivän kohdalleen.

– Siitä eteenpäin tarvitaan kuitenkin kokemusta ja kisoja alle. Kaikki elementit ovat kuitenkin kohdallaan.

Erityisesti Palanderia lämmittää se, että Pohjolainen pystyy pärjäämään vaikeissa rinteissä ja olosuhteissa.

– En näe mitään estettä, etteikö Rosa pystyisi olemaan maailman huipulla vuoden-kahden-kolmen sisällä.

Poutiaiseen ei kannata verrata

Palanderin mukaan miesten alppihiihtoon mc-pisteille nousee nykyisin vuosittain vain yhdestä kahteen alle 20-vuotiasta laskijaa. Naisissa heitä on enemmän, mutta Pohjolaista ei kannata yrittää verrata Tanja Poutiaiseen, joka oli täysin poikkeuksellinen lahjakkuus jo hyvin nuoresta lähtien.

– Tanja ei hävinnyt yhtään kisaa alle 15-vuotiaana ja saavutti heti paljon menestystä. Rosa tekee oman polkunsa.

– Emme vielä tiedä Rosan henkistä kapasiteettia. Mikä on tilanne, kun johdat ensimmäistä kertaa isoa kisaa? Siinä kohtaa nähdään, onko hänestä voittajaksi. Uskon, että on. Tästä kertoo muun muassa se, että hän oli pettynyt siinä, kun vasta seitsemänneksi tuli maaliin.

Nöyrästi töitä

Schladmingin kilpailun toiselta kierrokselta jopa kuusi laskijaa ajoi ulos, mikä Palanderin mukaan on epänormaalin paljon.

– Se ei ota Rosan suorituksesta mitään pois. Edelleen täytyy tehdä nöyrästi töitä.

Vähitellen myös lähtönumero pienenee ja seuraava iskun paikka on Pekingin olympialaisissa, jossa laskijoita on vähemmän.

– Kyllähän tuo antaa sitä itseluottamusta, mitä nuori urheilija tarvitsee. Että on oikeasti mahdollista kisailla siellä muiden nimien seassa.

Lue myös:

Source Link yle.fi