Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_af85830e9be1aa2ebf9e5f03722ab740, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kanada pudottamassa Suomellekin tarjotun Super Hornetin hävittäjäkisastaan – jäljelle jäisivät Gripen ja F-35 – Uutisalue

Kanada pudottamassa Suomellekin tarjotun Super Hornetin hävittäjäkisastaan – jäljelle jäisivät Gripen ja F-35

Kanadan hallitus on kertonut yhdysvaltalaiselle Boeing-yhtiölle, ettei sen valmistama F/A-18E/F Block III Super Hornet täytä Kanadan vaatimuksia uudelle hävittäjätyypille. Asiasta kertoo lähteisiinsä vedoten muun muassa uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Kanada käyttää parhaillaan paikallisesti valmistettua versiota Hornet-hävittäjästä. Hornet on myös Suomen ilmavoimien kalustona.

Kanada aikoo ostaa nyky-Hornetien tilalle jopa 88 hävittäjää, ja kaupan arvo voi nousta 13 miljardiin euroon. Päätöstä asiasta odotetaan ensi kevättalvella.

Jos Super Hornet pudotetaan kisasta, ehdokkaiksi jäävät amerikkalainen Lockheed Martin F-35 ja ruotsalainen Saab Gripen E. Kanadalaisen Montreal Gazetten mukaan (siirryt toiseen palveluun) kummankin on todettu täyttävän vaatimukset – mutta virallista ilmoitusta puoleen tai toiseen ei ole tehty millekään konevalmistajalle.

Riitaisa hävittäjävalinta

Kanada aikoi alun perin ostaa ilmavoimilleen F-35-hävittäjiä, joiden kehittämiseen se on osallistunut. Vuonna 2015 pääministeriksi tullut Justin Trudeau kuitenkin perui kaupat koska piti F-35:a liian kalliina, ja ilmoitti että hävittäjäksi valitaan joku toinen kone.

Trudeau on edelleen pääministerinä, mutta hävittäjävalintaa ei ole tehty. Eurofighterin ja ranskalaisen Dassaultin vetäydyttyä jäljellä on ollut kaksi amerikkalaista ja yksi ruotsalainen ehdokas.

Kanada on pitänyt ehdottomana vaatimuksena sitä, että uudellakin koneella on kyettävä saumattomaan yhteistoimintaan Yhdysvaltain ilmapuolustuksen kanssa. Siksi olikin odotettu, että Saab Gripen olisi se joka putoaa kisasta.

F-35 lähti pohjoiseen

Kanadan ilmavoimien uskotaan haluavan uudeksi hävittäjäksi F-35:n, koneen suorituskyvyn perusteella. Politico-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lockheed Martin on korostanut F-35:n kykyä toimia arktisessa ympäristössä, ja Yhdysvallat on sijoittanut F-35-koneitaan Alaskaan.

Pohjoisen jäämeren suunta on Kanadan ilmavoimien painopistealue. Sen merkitys vain kasvaa, kun merenkulku arktisilla vesillä lisääntyy ilmaston lämmetessä. Sillä suunnalla myös mahdollinen päävastustaja Venäjä on lähimpänä.

Sekä Boeing että Saab ovat luvanneet Kanadan saavan runsaasti uusia työpaikkoja jos niiden kone valitaan. Saabin Gripeniä pidetään hinnaltaan edullisimpana. Lockheed Martin puolestaan sanoo Kanadan jo saaneen taloudellistä hyötyä osallistumisesta F-35-projektiin.

Suomen Hornet-hävittäjien seuraajasta odotetaan päätöstä joulukuun aikana. Puolustusvoimien mukaan kilvassa ovat edelleen mukana kaikki viisi ehdokasta: Eurofighter, F-35, Gripen E, Rafale ja Super Hornet.

Lue myös: Suomeen on tarjolla viisi hyvää hävittäjää – yksi niistä vie niin lähelle Natoa ja Yhdysvaltoja kuin on mahdollista

Source Link yle.fi