Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fbc42cc5fd1db7c5202c049ef1297962, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kanadan jääkiekossa skandaali – nuorten maailmanmestareita syytettiin seksuaalirikoksesta, pääministeri puuttui tapauksen käsittelyyn – Uutisalue

Kanadan jääkiekossa skandaali – nuorten maailmanmestareita syytettiin seksuaalirikoksesta, pääministeri puuttui tapauksen käsittelyyn

Kanadan alle 20-vuotiaiden poikien joukkueen jäseniä on syytetty pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Syytettyinä on muun muassa jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2018 voittaneen joukkueen pelaajia. Epäillyn teon kerrotaan tapahtuneen kesäkuussa 2018.

Tapausta käsiteltiin alkuviikosta Kanadan parlamentissa, vaikka asia soviteltiin jo toukokuun lopulla. Kanadassa halutaan tietää, mikä jääkiekkoliiton osuus syytteen käsittelyssä on ollut.

Huhtikuussa 2022 tehdyssä kanteessa vastaajina olivat Kanadan jääkiekkoliitto ja kanadalainen junioriliiga CHL, eivätkä epäillyt pelaajat. Asiasta kertoi ensimmäisenä kanadalaismedia TSN.

Kanteella oli yksi asianomistaja, epäillyn teon aikaan 20-vuotias nainen, joka syytti kahdeksaa jääkiekkoilijaa teosta. Osa syytetyistä jääkiekkoilijoista on pelannut Kanadan alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Epäiltyjen nimet eivät ole tiedossa.

Epäillyn teon kerrotaan tapahtuneen Kanadan jääkiekkoliiton säätiön gaala- ja golf-tapahtuman jälkeen kesäkuussa 2018 Ontarion osavaltiossa.

Syytteen mukaan kanadalaispelaajat pahoinpitelivät ja seksuaalisesti hyväksikäyttivät päihtynyttä naista hotellihuoneessa useiden tuntien ajan.

Asianomistaja vaati korvauksena yhteensä 3,55 miljoonaa Kanadan dollaria. Eriteltynä: kaksi miljonaa dollaria menneistä ja tulevista rahallisista vahingoista, 300 000 dollaria kivusta ja kärsimyksestä sekä 50 000 dollaria henkisestä ja emotionaalisesta stressistä.

Asian käsittely päättyi osapuolten sovintoon, eikä nykyisin 24-vuotiaalla naisella ole halua jatkaa asian käsittelyä, hänen asianajajansa kertoo TSN:lle.

Jääkiekkoliiga NHL tiedotti kanteesta toukokuun lopulla, ja kuvaili syytöksiä ”sekä vastenmielisiksi että tuomittaviksi”.

Justin Trudeau.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoo, että tapaa, jolla syyte käsiteltiin on ”mahdotonta hyväksyä”.EPA-EFE/All Over Press

Jääkiekkoliiton jäsenille 1–2 syytettä vuosittain

Maanantaina 20. kesäkuuta Kanadan jääkiekkoliiton jäseniä oli kuultavana Kanadan parlamentissa. Nyt halutaan selvittää, mikä liiton rooli oli kanteen sovittelussa.

Liiton edustajat sanoivat, että eivät tiedä epäiltyjen kahdeksan pelaajan henkilöllisyyksiä, vaikka liitto sovitteli tapauksen heidän puolestaan.

Liitto sanoo pyytäneensä alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana olleita pelaajia osallistumaan oikeuskäsittelyyn, muttei velvoittanut heitä siihen. Kukaan pelaajista ei ollut läsnä syytteen käsittelyssä.

Lisäksi liitto on kuultavana, koska kuluneen kuuden vuoden aikana Kanadan jääkiekkoliitto on joutunut käsittelemään vuosittain yhdestä kahteen tapausta, joissa sen jäseniä on epäilty seksuaalirikoksista.

Parlamentin kuulemisessa Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoi, että tapa (sovittelu), jolla syyte käsiteltiin on ”mahdotonta hyväksyä”. Hän muistutti, että seksuaalisiin rikkomuksiin ja häirintään työpaikalla suhtaudutaan vakavasti, eikä jääkiekkoliitto saa erityispalvelua.

– Jääkiekkoliitto ei poikkea muista (työpaikoista). Aiomme selvittää tapauksen perinpohjaisesti ja kaikkia vaihtoehtoja puntaroidaan, jotta saadaan selville, mitä tehdään seuraavaksi.

Useat muutkin kansanedustajat vaativat jääkiekkoliittoa lisäämään avoimuutta ja korostivat sen tarvetta.

Pohjois-Amerikan jääkiekossa on käsitelty useampia vastaavanlaisia tapauksia viime aikoina. Esimerkiksi kanadansuomalainen Jake Virtasen syyte pakottamisesta seksuaaliseen tekoon käsitellään oikeudessa heinäkuussa.

Lue myös:

NHL-valmentaja hyväksikäytti 20-vuotiasta pelaajaa – nyt pelaaja kertoo, kuinka seurajohto jätti hänet yksin: ”Stanley Cup oli tärkeämpi”

Karu raportti julki: NHL-menestyjä Chicagossa suljettiin silmät väitetyltä seksuaaliselta häirinnältä – GM erosi ja seuralle miljoonasakot

Kommentti: Onko NHL-komissaarin aika tulossa päätökseensä? Häpeällinen esitys median edessä herätti kiukkua

Source Link yle.fi