Banner Before Header

Kansalaiset kirjoittavat viimeiset terveisensä Ilkka Kanervalle – ensimmäisenä jonossa ollut Pertti: ”En tiedä, kuka voisi hänet korvata”

Turun kaupunki avasi torstaina muistokirjan, johon kaupunkilaiset voivat kirjoittaa viimeisen tervehdyksensä 14. huhtikuuta kuolleelle kansanedustaja Ilkka Kanervalle.

Ensimmäisenä nimensä kirjaan kirjoitti pormestari Minna Arve.

– Menetimme ihmisen, joka kohtasi meidät kaikki lämpimällä tavalla, Arve sanoo.

– Hän oli taitava ja kokenut poliitikko. On surullista, että juuri tänä keväänä hän ei enää voi osallistua turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Se oli hänen intohimonsa ydintä.

Kanervalla oli suuri merkitys Arven oman poliittisen uran alussa.

– Hän haastoi tekemään paremmin. Kannusti, eikä se tuntunut opettamiselta tai päsmäröinniltä.

Turun pormestari Minna Arve kirjoitti terveisensä muistokirjaan ensimmäisenä.

Tältä muistokirja näyttää.

Kanerva teki uransa kansallisen ja osin kansainvälisen politiikan huipulla, mutta oli samaan aikaan leimallisesti turkulainen. Hän ehti istua Turun kaupunginvaltuustossa lähes viisikymmentä vuotta.

– Ilkka sanoi, että jos Turun asiat tuntuvat tärkeiltä, niin sydän on Turussa, Arve muistelee.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola muistaa Kanervan suurisydämisenä ihmisenä.

– Kanerva oli arvostettu poliitikko yli puoluerajojen. Hän myös toimi Turun ”ulkoministerinä” Helsingin suuntaan. Kanerva hoiti hienosti maakunnan asioita, Maaskola sanoo.

– Esimerkkeinä Turun ja Helsingin moottoritie sekä tunnin juna -hanke. Hän oli molempia viemässä merkittävästi eteenpäin.

Mika Maaskola.

Arven tavoin Maaskola harmittelee, että nyt jos koskaan olisi tarvittu Kanervan puolustuspoliittista osaamista.

– Tiedän, että hän kävi niitä asioita läpi muun muassa presidentti Niinistön kanssa.

Kanerva oli Maaskolan tavoin urheilumiehiä. Maaskola on Paavo Nurmi Gamesin hallituksen varapuheenjohtaja, Kanerva oli puheenjohtaja.

– Tiesin, kuinka tärkeä asia urheilu hänelle oli, joten pelkäsin, että vakava sairaus on varmaan kyseessä, koska hän ei enää tullut kokouksiin. Oli kuitenkin suuri yllätys, että hän menehtyi niin nopeasti.

Kanervan paikalle eduskuntaan nousee Turun kaupunkiympäristön apulaispormestari Ville Valkonen. Myös hän oli kirjoittamassa nimensä muistokirjaan.

– Eduskuntapaikka tuli yllättäen ja surullisella tavalla. Mutta kun kutsu käy, totta kai siihen vastataan, Valkonen sanoo.

– Tunsimme toisemme yhdeksän vuoden ajalta. Ilkka oli läsnä koko poliittisen urani. Alkuun mentorina, loppuvaiheessa yhteistyökumppanina. Surulliselta tuntuu, että hän ei enää tapahtumissa tule vastaan.

Ville Valkonen nousee Kanervan tilalle eduskuntaan.

Valkonen kuvaa Kanervaa poikkeuksellisen lahjakkaaksi sekä poliitikkona että sosiaalisesti.

– Ilkka ei hävinnyt Helsingin saleihin vaan piti tiiviisti yhteyttä kannattajiinsa. Hän muisti keitä oli kansanedustajana edustamassa.

Oman kansanedustajauransa Valkonen aloittaa 29. huhtikuuta.

– Nöyrin mielin astun edustajaksi. Tämä on vakava aika nousta eduskuntaan. Olemme Euroopassa ja maailmassa siirtyneet ennennäkemättömään vapauden ja tyrannian väliseen kamppailuun.

Ensimmäisenä kansalaisena kaupungin johdon jälkeen nimensä muistokirjaan kirjoitti Pertti Metsäpuro.

– Muutaman kerran tapasimme. Ike oli kunnioitettava herrasmies. Ikävää, että näin kävi, Metsäpuro pahoittelee.

– Ike jätti jälkeensä korvaamattoman aukon. En tiedä, kuka voisi hänet korvata.

Ensimmäisenä kansalaisena kaupungin johdon jälkeen terveisensä kirjoitti Pertti Metsäpuro. Metsäpuro kuvaili Kanervaa ”kunnioitettavaksi herrasmieheksi”.

Kanervan syntymäkunnasta Lokalahdelta kotoisin oleva Martti Heikkilä tunsi Kanervan jo lapsena.

– Menetys on suuri. Ilkalla oli hyvät suhteet moneen suuntaan ja hän oli henkeen ja vereen urheilumies. Hän oli kansanmies, Heikkilä luonnehtii.

– Yllätys oli, kun kuulin Ilkan kuolemasta. Valokuvista kyllä näki, ettei hän ollut sellainen kuin oli yleensä ollut. Mutta vaikea oli mennä sanomaan mikä oli kyseessä.

Kanervan läheisille Heikkilä toivottaa voimia. Muistikirjaan hän kirjoitti nimensä lisäksi muutaman sanan:

”Nähdessäni Ilkan, käsi nousi pystyyn ja hän sanoi Lokalahti is best!”

Kanervan muistokirja on Turun kaupungintalon aulassa. Paikka on avoinna joka arkipäivä kello 10–16 tiistaihin 26.4. saakka.

Source Link is.fi