Kansallisen kivääri­yhdistyksen entinen johtaja syyllistyi korruptioon Yhdysvalloissa

Wayne LaPierren väärinkäytökset olivat valamiehistön mukaan maksaneet NRA:lle yli viisi miljoonaa dollaria.

Wayne LaPierre (keskellä mustassa takissa) poistui oikeustalolta New Yorkissa 21. helmikuuta. Kuva: Michael M. Santiago / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain kansallisen kivääriyhdistyksen eli NRA:n entinen johtaja Wayne LaPierre on vastuussa järjestön korruptoituneesta hoidosta, New Yorkissa istunut valamiehistö totesi siviilioikeudenkäynnissä perjantaina.

LaPierre käytti syytteiden mukaan järjestön kassaa omana henkilökohtaisena säästöpossunaan. Hänen rikkomustensa takia järjestö menetti valamiehistön mukaan yli viisi miljoonaa dollaria. LaPierre on maksanut järjestölle takaisin noin miljoona dollaria.

Tapauksesta nostettiin kanne LaPierreä vastaan jo vuonna 2020 ja hän ilmoitti eroavansa järjestön johdosta tammikuussa tänä vuonna.

Koska NRA on syyttäjän mukaan rekisteröity voittoa tavoittelemattomaksi järjestöksi New Yorkissa, sen täytyy lain mukaan käyttää varojaan sen julkilausuttua tehtävää varten, eikä ylläpitämään johtohahmojensa ja sisäpiiriläisten ylellistä elämäntapaa. Syyttäjän mukaan LaPierre ja muut järjestön johtohahmot olivat käyttäneet järjestön varoja muun muassa yksityiskoneisiin ja perhematkoihin.

– Tutkinta on todennut, että NRA:n jäsenten palvelemisen sijaan, johtohahmot ovat rikkoneet räikeästi New Yorkin osavaltion ja liittovaltion lakeja sekä jopa NRA:n sisäisiä toimintatapoja, sanoi New Yorkin osavaltion oikeusministeri Letitia Jamesin kanslia ennen oikeudenkäynnin alkua.

Source Link is.fi