Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_91f0656a9c9652d46f26923ece81dce7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kansanedustaja ihmettelee, miten Turkin Nato-jarrutus tuli yllätyksenä: ”Kun on kaupanteon hetki, Turkki aivan varmasti käy kauppaa” – Uutisalue

Kansanedustaja ihmettelee, miten Turkin Nato-jarrutus tuli yllätyksenä: ”Kun on kaupanteon hetki, Turkki aivan varmasti käy kauppaa”

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi arvioi, että Turkin harjoittama kaupankäynti on jopa itsestäänselvyys.

Mikä asia on viime aikoina työllistänyt sinua eniten politiikassa, vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi?

– Oli mukava käydä puolustusvaliokunnan kanssa kaksi päivää Lapissa, jääkäriprikaatissa Sodankylässä ja Lapin lennostossa. Se oli mukavaa konkreettista tekemistä, jossa sai päivitettyä omia tietojaan. Saimme hyvän kuvan valmiudesta.

– Lisäksi kauhistuin huomatessani, että siitä, kun astuin palvelukseen Sodankylässä jääkäriprikaatin pioneerikomppaniaan kesäkuussa 1982, on melkein päivälleen 40 vuotta. Mihin aika on mennyt?

”Turkilla on aina kanttia pelata oma pelinsä”.

Minkä asian nostaisit eduskunnan tärkeimmäksi tältä viikolta?

– Minusta tärkeimpänä asiana pysyy yhä ulko- ja turvallisuuspolitiikan linja. Ei se siitä muutu, vaikka iso linjaus tehtiin jo. Lopputulos ei näytä olevan niin onnea ja auvoa kuin mitä sen markkinoitiin olevan. Ja se oli aika lailla teennäistä, että saatiin näyttämään siltä, kuinka tässä kansallisen yksimielisyyden hengessä vapaasti jokainen sai muodostaa oman kantansa.

– Aikanaan presidentti Kekkosta aiheestakin syytettiin siitä, että hän hallitsi ulko- ja turvallisuuspolitiikan keinoin sisäpolitiikkaa. Nyt sisäpolitiikan keinoin hallittiin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Kun kokoomuksen kannatus hypähti ylös Venäjän hyökättyä Ukrainaan, niin muissa puolueissa katsottiin, että Nato-jäsenyys on itsestäänselvyys. Ei haluttu päästää kokoomusta karkumatkalle kannatuksessa ja ammuttiin rivit suoriksi Nato-jäsenyyden taakse.

Mikä oli vasemmistoliitolle viikon tärkein asia?

– Koronasta toipuvana ja sairaalareissun jälkeen olen ollut hiukan puoliteholla töissä. Oman valiokunnan asiat ovat olleet päällimmäisinä, mutta tietysti meille iso juttu on julkisen sektorin ja hoivapuolen työmarkkinatilanne ja ylipäätään kuntasektorin tilanne.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

– Viime lauantaina katsoin Jaakko Iloniemen haastattalua Yleltä ja hämmästelen sitä, että niinkin kokenut diplomaatti sanoo hänellekin tulleen yllätyksenä Turkin käyttäytyminen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden suhteen. Ihmettelenkin sitä, että tiedotusvälineissä ei aiemmin huomattu , että Turkilla on aina kanttia pelata oma pelinsä.

– Esimerkiksi Turkin ohjushankintoja Venäjältä yritettiin estää Yhdysvaltoja myöten, mutta turkkilaiset ilmoittivat, että asia ei kuulu muille ja he hankkivat mitä hankkivat, kuten sitten tekivät.

– Turkin käyttäytymisen ennakointi on jäänyt vähälle. Miinusta nyt nähty käyttäytyminen oli jopa todennäköistä. Kun on kaupanteon hetki, Turkki aivan varmasti käy kauppaa.

Mikä on tämän viikon levysi/kirjasi?

– Luen nyt Pekka Ervastin ja Seppo Tiitisen kirjoittamaa Tiitisen muistelmateosta, Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita. Kirja on kiinnostava, ja on mukava yhdistellä sen kertomaa omiin muistikuviini ja aiemmin lukemaani. Tiitisellä entisenä Suojelupoliisin johtajana saattaisi olla paljon enemmänkin kerrottavaa, jos hän voisi kertoa.

Kansan Uutiset julkaisee sarjaa, jossa vasemmistoliiton kansanedustajat vuorotellen kertovat politiikan viikosta.