Banner Before Header

Kansanedustajat kertovat, miltä tuntuu jatkuva pelko salakuvatuksi joutumisesta – jotkut ovat saaneet ohjeita kaataa viini kahvikuppiin

Pääministeri Sanna Marinin viimeisimmän biletysvideon jälkeen mediassa ja somessa on kuohunut keskustelu siitä, voiko kansanedustaja irrotella vapaa-ajallaan.

Vähän yli puolet tavoittamistamme kansanedustajista kertoo uskaltavansa viettää vapaa-aikaansa melko rennosti asemastaan huolimatta. Osan mielestä salakuvaamisen pelko rajoittaa, osa taas katsoo, että on elettävä niin ettei mahdollinen kuvaaminen aiheuta kohua.

Lue lisää: Pääministeri Sanna Marin sanoo olevansa valmis huumetestiin, videoilla puhutaan hänen mukaansa muusta kuin ”jauhojengistä”

Kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd.) mielestä vallalla on tirkistelykulttuuri, joka rajoittaa kansanedustajien mahdollisuutta normaaliin elämään.

– Ei voi olla niin, että meidän pitää olla tekopyhempiä, moraalisempia tai puhtaampia kuin niin sanotut tavalliset ihmiset. Kunhan vain emme toimi lakeja vastaan, sanoo Kiljunen.

Vantaalaisen kansanedustajan mielestä epäsopivaa julkisuutta pelkäävän poliitikon elämä menee helposti keinotekoiseksi.

– Pitää olla oikeus juhlia, olla välillä riehakkaampi ja jopa rakastella. Nyt kansanedustajille vihjataan, että älkää koskaan nostako viinilasia julkisesti ja aina jos on viinitilaisuus, laittakaa viini kahvikuppiin.

Kiljunen itse päätyi kesällä kohun keskelle, kun hänelle ei myyty alkoholia Luumäen Alkossa.

Poliitikot ovat jatkuvan tarkkailun alla

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela ei ota kantaa pääministeri Sanna Marinista somessa levinneeseen materiaaliin.

Itsekin salakuvaamisen kohteeksi joutunut Suomela toivoo kuitenkin, että toisten rajoja ei rikottaisi esimerkiksi julkaisemalla kuvia tai videoita ilman lupaa. Tamperelainen poliitikko muistuttaa, ettei ilmiö koske vain julkisuuden henkilöitä.

– Pidän todella ahdistavana, kun ihminen ei voi olla rauhassa. Tämä ilmiö kohdistuu etenkin naisiin, sanoo Iiris Suomela.

Lue myös: Kuva Iiris Suomelasta käynnisti keskustelun eduskunnan pelisäännöistä ja nyt kuvaajaa uhkaa porttikielto – tästä se johtuu

Vihreiden Jenni Pitko puolestaan kertoo tiedostavansa, että poliitikon toimintaa arvioidaan koko ajan, myös vapaa-ajalla. Hän kertoo varovansa esimerkiksi sellaisen materiaalin antamista itsestään, joka voisi viedä huomiota hänen ajamaltaan politiikalta.

Oululaiselle Pitkolle on silti selvää, että myös poliitikoilla on oikeus yksityisyyteen ja vapaa-aikaan.

– Miksei villiin juhlimiseenkin, kunhan se tapahtuu Suomen lain ja hyvän maun rajoissa.

Jenni Pitko ja IIris Suomela pöydän takana Vihreiden infossa Joensuusa 2022.
Vihreiden Jenni Pitko ja Iiris Suomela puoluekokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessa Joensuussa toukokuussa.Jorma Vihtonen / Yle

Hämeenlinnalainen kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) arvelee, että jo ikä suojaa häntä salakuvatuksi tulemisen pelolta.

Erityisesti työministerivuosinaan 2000–2007 Filatov kertoo joutuneensa miettimään mitä tekee julkisesti. Hän kertoo tiedostaneensa riskin, että myös yksityisasiat voivat päätyä iltapäivälehtiin.

– Se on minusta aika tappavaa. Ihmisellä pitäisi olla oikeus yksityiseen elämään, niin ettei koko ajan joudu varomaan. Suhde normaaliin arkeen tulee siinä aika sairaaksi.

Yksityinen on yksityistä, julkinen julkista

Hämeenlinnalainen vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski ei ole törmännyt salakuvaamiseen.

– Ei ole tarvinnut lakata elämästä. On tärkeää, että Suomessa myös tunnetut henkilöt saavat nauttia yksityisyyden suojasta.

Oululainen Janne Heikkinen (kok.) luottaa siihen, ettei häntä kuvata ellei hän ole nimenomaan esiintymässä paikan päällä.

– Minusta ainakin omalla sukupolvellani on käytöstavat sikäli kunniassa, että toista ei salakuvata. Tai ainakin pyydetään lupa, jos halutaan julkaista. Luotan, että ihmisillä on hyvän käytöksen ja somen käytöskoodi hallussa, Heikkinen sanoo.

Kovin paljon asiaa ei ole miettinyt myöskään Lapin vaalipiiriä edustava Markus Mustajärvi (vas.).

– Minulla on ollut periaate, että elän elämääni kuten kaikki muutkin ihmiset. Onhan se mahdollista, että joku voi napata jonkinlaisen videon. En ole tyrkyttänyt itseäni julkisuuteen.

Eduskunnan täysistuntosali Nato-äänestyksen päätyttyä.
Vaikka salakuvaaminen ei pelota läheskään kaikkia, monet kansanedustajat miettivät melko tarkkaan kuinka he käyttäytyvät vapaa-ajallaan. Kuva eduskunnan istunnosta toukokuussa 2022. Juha Kivioja/Yle

Hollolalainen kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) Hämeen vaalipiiristä katsoo, että kansanedustajien toiminta julkisilla paikoilla on oltava sellaista, että se kestää vaikkapa kuvien julkaisun.

– Lähipiirin osalta pystyn luottamaan, että yksityisaika on yksityisaikaa. Jos olemme esimerkiksi saunaillassa, niin tuskin siellä kukaan ottaa kuvia ja julkaisee niitä.

Samoilla linjoilla on myös asikkalalainen Hilkka Kemppi (kesk.).Hän kertoo pohtivansa lähes päivittäin toimintaansa paikoissa, joissa voidaan kuvata.

– Mutta kun olen lähtenyt vaikka ystävieni kanssa mökille tai viettänyt perheen kanssa vapaa-aikaa, olen voinut luottaa läsnäolijoihin. Silloin en ole joutunut rajoittamaan toimintaani.

”En ole niin iso julkkis, että tuskin kukaan kuvaa”

Hämeenlinnalainen Lulu Ranne (ps.) sanoo saavansa viettää vapaa-aikaa rauhassa. Hän on pyrkinyt myös itse vetämään rajat julkisuudelleen eikä ole päästänyt mediaa kuvaamaan perhettään tai kotiaan.

– Oikeastaan sillä suojelee samalla myös ystäviä ja sukulaisia.

Kansanedustajan on Ranteen mielestä huolehdittava, ettei joudu tilanteeseen, jonka vuotaminen julkisuuteen herättäisi huolta.

Lahtelainen Rami Lehto (ps.) toteaa, ettei hän vapaa-ajallaan ajattele kuvaako joku häntä vai ei.

– En ole niin iso julkkis, että tuskin kukaan kuvaa. Elän ja käyttäydyn niin, että ei haittaisi, vaikka joku kuvaisi salaa.

Yle haastattelee Markus Lohea Eduskunnassa 7.10.21
Keskustan Markus Lohi Ylen haastattelussa edukunnassa lokakuussa 2021.Jorma Vihtonen / Yle

Myös rovaniemeläiset kansanedustajat Heikki Autto (kok.) ja Markus Lohi (kesk.) katsovat, ettei kuvaaminen ole elämää rajoittava asia, kunhan elää niin ettei tarvitse pelätä kohuja.

– Kansanedustajana pyrin myös vapaa-ajallani käyttäytymään vakaasti ja arvokkaasti. Siksi en ole kokenut ongelmaksi, että joku mahdollisesti kuvaisi minua, Heikki Autto sanoo.

Samoin ajattelee loppilainen Timo Heinonen (kok.).

– Pitää muistaa, että erilaisissa tilaisuuksissa ja arjen tavallisissa hetkissä ihmisiä kuvataan paljon. Toki aika-ajoin törmätään myös siihen, että kuvia manipuloidaan. Se on oma juttunsa.

”Poliitikot ovat vapaata riistaa”

Joka kerta kun käy ystävien kanssa oluella tai syö ravintolassa, voi päätyä julkisuuteen, toteaa Mikko Kärnä (kesk.).

– Jokainen Seiska-lehteä lukenut on nähnyt, miten voidaan kuvata vaikkapa ministeriä, joka syö ilman kenkiä. Sellaiseksi on maailma mennyt.

Enontekiöläinen kansanedustaja korostaa, että hänen mielestään kansalaisilla on siihen oikeus.

– Tämä on julkinen ammatti ja poliitikot ovat vapaata riistaa.

Eduskuntaan kesken kauden noussutta Tuomas Kettusta (kesk.) valokuvanneet ovat toistaiseksi kysyneet siihen luvan. Oulun vaalipiirin kansanedustaja kertoo epäilleensä muutaman kerran, että häntä on kenties salakuvattu.

– On muutamia sellaisia tilanteita, että on pitänyt mennä tiedustelemaan, otitko videota kysymättä lupaa. Ne ovat tapahtuneet vapaa-ajalla.

SDP:n kansanedustaja Mika Kari kuuntelee asukkaita demareiden teltan edustalla Lahden keskustassa.
SDP:n kansanedustaja Mika Kari ei aio eristäytyä norsunluutorniin, vaan hän haluaa pysyä kansan parissa. Kuvassa Kari on puolueen vaaliteltan edessä Lahden keskustassa loppuvuonna 2021.Marjo Pirilä / Yle

Kokenut poliitikko ei halua elää lasihäkissä

Kokeneen poliitikon Mika Karin (sd.) mukaan puhetta kansanedustajille sopivasta käytöksestä on riittänyt jo pitkään. Hän sanoo, ettei aio laittaa itseään lasihäkkiin, vaan haluaa olla kansan parissa.

Lahtelainen kansanedustaja ajattelee, että kuvaamisessa ja julkaisemisessa vastuu ja harkinta on hiukan molemmilla, kuvaajalla ja kuvattavalla. Lakia yksityisyydensuojasta ja toisen kunniasta on toki noudatettava.

– Koen myötätuntoa Marinia kohtaan, tällainen tilanne on siihen joutuneelle hyvin vaikea.

Kari pelkää, että kohun kohteeksi joutuminen alkaa karsia politiikasta kiinnostuneita ihmisiä.

– He eivät halua, että heidän koko elämänsä levitetään tarjottimella median kautta ihmisten reposteltavaksi. He hakeutuvat muihin tehtäviin siksi, että julkisuus on pahimmillaan hyvin raakaa ja juttuja tai materiaalia voidaan levittää ilkeämielisesti.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 19.8. kello 23 saakka.

Source Link yle.fi