”Kanuunat eivät särje toivoani” – Ukrainalaiset hittibiisit vastustavat Venäjän hyökkäystä ja keräävät miljoonia tykkäyksiä verkossa

Sillä välin kun katsot tätä videota, ukrainalaiset kuolevat Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Pysäytä sota!

Tällainen teksti englannin ja venäjän kielellä ilmestyi monen ukrainalaismuusikon Youtube-videoiden kansikuvien tilalle pian sen jälkeen, kuin Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan.

Ukrainalaiset artistit ovat yrittäneet omalla tuotannolla ja omilla teoillaan auttaa kotimaataan. Tunnetuimpana esimerkkinä on Kalush Orchestra -bändi, joka euroviisulavalta kehotti pelastamaan Mariupolin kaupungin sekä Azovstalin tehtaalle loukkuun jääneet sotilaat.

Mutta on muutakin, mitä ukrainalaiset muusikot ovat tehneet sodan aikana maansa hyväksi. Listasimme tässä jutussa seitsemän esimerkkiä ukrainalaisbändeistä ja niiden sodanaikaisista saavutuksista.

Mies rautatieasemalla.
Euroviisut voittaneen Kalush Orchestran keulahahmo Ihor Didenchuk poseerasi toukokuussa lehdistölle Kiovan päärautatieasemalla.Sergey Dolzhenko / EPA

Okean Elzy laulaa Mariupolin kohtalosta

Okean Elzy eli Elsan valtameri -niminen yhtye on Ukrainan bändi numero yksi ja sen keulahahmo Svjatolslav Vakartšuk on tunnettu persoona jopa Ukrainan ulkopuolella. Vuonna 1994 perustettu bändi on melkein yhtä vanha kuin Ukrainan nykyvaltio.

Ukrainan lisäksi bändi on konsertoinut paljon Venäjällä ja länsimaissa.

Sodan aikana Okean Elzy on järjestänyt hyväntekeväisyyskeikkoja, muun muassa väestönsuojana käytettävässä Kiovan metrossa, ja on julkaissut kaksi biisiä. Kappaleet ovat englanninkielinen UA so beautiful ja ukrainankielinen Misto Mariji (Marian kaupunki), jonka nimi viittaa Mariupolin kirjaimelliseen merkitykseen.

Ei, laivaston kanuunat

eivät särje toivoani

Uskoa ei ikinä jätä sydämeni

Iäksi pystyssä pysyy

synnitön Marian kaupunki

Sodan myötä hiteiksi on taas noussut pari vanhaa Okean Elzyn kappaletta. Venetsian biennaalia varten bändi teki uuden version biisistään Obijmi (Halaa) Venäjän tuhoaman harkovalaisen kulttuuritalon raunioilla.

Toinen laulu nousuun lähtenyt laulu on vuoden 2015 Ne tvoja vijna (Ei sinun sotasi).

Kesäkuun lopussa Okean Elzy aikoo konsertoida Varsovassa. Tuotto menee Ukrainan tueksi.

Druga Rikan solistin talo tuhoutui sodassa

Vuonna 1996 perustetun Druga Rikan (Toinen joki) musiikkityyli on enemmän popahtava kuin Okean Elzyn, vaikka sitäkin pidetään rokkiyhtyeenä.

Sodan aikana bändi on järjestänyt lukuisia hyväntekeväisyyskonsertteja sekä Ukrainan sisällä että Euroopassa.

Druga Rikan keulahahmo Valeri Hartšišin toimii vapaaehtoisena ja kuskaa humanitaarista apua Ukrainan sisällä, hänen poikansa taas on liittynyt Ukrainan suojeluskunnan riveihin. Hartšišinin talo Kiovan lähellä olevassa Hostomelissa tuhoutui maaliskuun lopussa ohjusiskun seurauksena.

druga rika yhtye
Druga Rika on järjestänyt sodan aikana hyväntekeväisyyskonsertteja.Druga RIka

The Hardkiss kysyy kuulumisia äidiltä

Yli 10 vuotta vanha Hardkiss-yhtye on saanut moneen otteeseen Ukrainan parhaan rokkibändin tittelin. Vuonna 2016 Hardkiss osallistui kansalliseen viisukarsintaan kappaleellaan Helpless, mutta jäi toiseksi. Ukrainaa lähti edustamaan Jamala, joka toi sitten viisut Kiovaan.

Sodan aikana, noin kuukausi sitten, Hardkiss-yhtyeeltä tuli uusi single nimeltä Jak ty? (Kuinka voit?). Sen viesti on vahvasti sodanvastainen:

Toiveet vaihdettiin tähtäimeen

Pidän kättäsi omassa kädessäni

Kyynelemme ovat etusivulla

Ja minä taas kysyn: Äiti, kuinka voit?

the hardkiss yhtye
The Hardkissin solisti Julia Sanina tukee Ukrainaa konsertoidessaan ulkomailla.The Hardkiss

Antytila tukee Ukrainaa rintamalla ja duona Ed Sheeranin kanssa

Antytila (Vasta-aineet) nousi julkisuuteen vuonna 2007, kun se osallistui tv-laulukilpailuun. Sodan aiheet alkoivat hiipiä bändin sanoituksiin noin seitsemän vuotta sitten.

Ensin tuli Ukrajinu ne zlamaty (Ukrainaa ei voi lannistaa), sittemmin ilmestyi kappale U knyžkah (Kirjoissa). Se kertoo pojasta, joka odottaa isäänsä sodasta.

Ja kirjoissa, joskus kirjoissa

hän pääsee suutelemaan tuttua hymyä

Hän ylsi jo ikkunalaudalle

Ja vihdoinkin isä palasi

mutta kadunnimissä vaikka häntä odotettiin kotona

Kaksi laulajaa esiintyy.
Antytila-yhtyeen laulaja Taras Topolya esiintyi toukokuussa Bonon kanssa Kiovassa metroasemalla pidetyssä konsertissa.Oleg Petrasuyk / EPA

Myöhemmin Antytila-bändin musiikkivideoihin ilmestyi suorastaan apokalyptisia motiiveja. Musiikkivideo Lovy moment (Ota hetkestä kiinni) loppuu ydinräjähdykseen ja sen jatkona oleva Hello kertoo iskun jälkeisestä ajasta.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen koko yhtye liittyi suojeluskuntaan ja postailee nyt someen videotervehdyksiä rintamalta sotilaspuvuissa.

Maansa puolustamisen lisäksi bändi on ehtinyt tehdä Ed Sheeranin kanssa vaikuttavan coverin tämän kappaleesta 2step. Yhteisen musiikkivideon kuvauspaikkana toimi tuhottu kulttuuritalo Irpinissä.

Bändi poseeraa.
Antytila-yhtyeen kosketinsoittajan Serhii Vusyk (vas.) laulaja Taras Topolia ja kitaristi Dmytro Zholud liittyivät sodan sytyttyä Ukrainan suojeluskuntaan.Nuno Veiga / EPA

Boomboxin keulahahmo inspiroi Pink Floyidia auttamaan Ukrainaa

Lähes 20 vuoden aikana funk groove -yhtye Boombox on ehtinyt julkaista kahdeksan albumia.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan bändin solisti Andrij Hlyvnjuk liittyi suojeluskuntaan. Hän lauloi helmikuun lopulla Kiovan autiolla Sofianaukiolla ukrainalaisen isänmaallisen kansanlaulun Oi u luzi tšervona kalyna.

Oi niityllä on koiraheisipuu kumartunut

Jostain syystä uljas Ukrainamme on suruissaan

Nostamme tuon koiraheiden

Piristämme meidän Ukrainaamme

boombox musiikkiyhtye
Boombox-yhtyeen solisti Andrij Hlyvnjuk (oik.) liittyi sodan sytyttyä suojeluskunnan riveihin.Boombox

Sodan aikana laulusta on tullut Ukrainan todellinen kansanhymni ja Hlyvnjukin esityksestä viraalihitti internetissä.

Maaliskuussa laulaja sai miinasirpaleen kasvoilleen ja joutui sairaalaan. Silloin hänelle soitti Pink Floyd -yhtyeen David Gilmour ja kysyi, voivatko he tehdä Sofianaukiolla kuvatun videon pohjalta oman version ukrainalaisesta kansanlaulusta.

Näin syntyi Pink Floydin tulkinta, jonka tuotto menee sodasta kärsivien ukrainalaislasten tukemiseen.

Hajdamaky tulkitsi Ukrainan epävirallisen kansallislaulun

Hajdamaky-yhtyeen Koiraheisi-laulun tulkinta nousi jälleen suosioon Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Se tehtiin ukrainalaista vuoden 2017 Tšervonyj-elokuvaa varten.

Elokuva kertoo Ukrainan kapinallisarmeijan sotilaasta Danylo Tšervonyjsta, joka taisteli toisen maailmansodan aikana Ukrainan vapaudesta ja sodan jälkeen joutui Stalinin leirille.

Myös Hajdamaky-yhtyeen nimi viittaa Ukrainan vapauden puolustajiin. Dnipro-joen länsipuolen vapaat kasakat haidamakit taistelivat 1700-luvulla Puola-Liettuaa vastaan.

haydamaky yhtye ukraina
Hajdamaky-yhtye soittaa enimmäkseen ukrainalaisia kansansävelmiä rokahtavassa paketissa.Hajdamaky

Kazka ei ole kunnossa

Lähinnä popmusiikkia tekevä Kazka (Satu) nousi suureen kansainväliseen suosioon vuonna 2018 hitillään Plakala (Itki).

Siitä tuli myöhemmin Youtuben ensimmäinen ukrainankielinen video, joka on katsottu yli 400 miljoonaa kertaa. Kappaleesta on tehty myös englanninkielinen versio.

Sodan aikana Kazkalta on tullut laulu nimeltä I am not OK, jossa on sekä ukrainan- että englanninkielisiä osuuksia. Musiikkivideoon on käytetty aitoja sotakuvia ja laulu kertoo ukrainalaisten tuntemuksista sota-aikaan.

Hengitys sisään, hengitys ulos

Välähdys, räjähdys

Sydän palaa

Otan taistelun vastaan

Jumala, minä selviän,

koska jokainen täällä on meikäläinen

kazka yhtye
Kazka-yhtye teki historiaa, kun sen hitistä Plakala tuli Youtuben ensimmäinen yli 400 miljoonaa katselukertaa saanut ukrainankielinen video.Kazka

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Euroviisut voittanut Ukraina julkaisi kappaleestaan koskettavan musiikkivideon – tästä jutusta voit lukea viisufinaalin kohokohdat

Musiikki on sodassa näkymätön ase – Ukrainan kansallislaulu soi ympäri maailmaa

Tuoreimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Source Link yle.fi