Karkkeja, suklaata, teetä, limsaa – myytävien kannabistuotteiden lista maailmalla on pitkä, ja bisnes voisi kiinnostaa myös suomalaisyrityksiä

Leivonnaisia, karkkeja, suklaata, teetä, limonadia, olutta, tiivisteitä, deodoranttia, shampoota, partavettä, öljyä ja vahaa…

Jos kannabis laillistettaisiin Suomessa, myyntiin olisi tarjolla valtava määrä tuotteita. Niitä on maailmalla satoja.

Huumausaine kannabiksen laillistaminen nousi syyskuussa keskusteluun, kun vihreät kertoi kannabiksen käytön, myynnin, hallussapidon ja kasvatuksen laillistamisen olevan puolueen tulevien vuosien tavoite.

Keskustelu vaimeni hieman, kun enemmistö kansanedustajista ilmoitti Ylen kyselyssä, että huumeiden käytöstä pitää rangaista myös jatkossa. Asia on kuitenkin edelleen ajankohtainen, ja siitä keskustellaan myös useissa muissa maissa, esimerkiksi Saksassa (siirryt toiseen palveluun) (HS).

Pisimmällä laillistamisen tiellä ollaan Pohjois-Amerikassa. Kannabista on mahdollista käyttää ja myydä ilman rangaistusta Kanadassa ja jo lähes parissa kymmenessä osavaltiossa Yhdysvalloissa, kuten Coloradossa ja Kaliforniassa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen pääkaupungissa Washingtonissa on kolme kannabiskauppaa.

Jos kannabis laillistettaisiin Suomessa, huumausainetta sisältävien tuotteiden sallittu valikoima, pitoisuudet, myynti ja käyttöpaikat määriteltäisiin lainsäädännössä.

Yhdysvalloissa lapsia joutunut sairaalaan kannabiskarkkien takia

Erityisesti syötävien ja juotavien tuotteiden sallimista pitäisi harkita tarkasti. Myynnissä olevilla tuotteilla on iso vaikutus käyttötapoihin ja sitä kautta käytön seurauksiin, sanoo tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa Coloradossa, joka oikeuspiirinä ensimmäisenä laillisti kannabiksen, ei rajattu tuotteita mitenkään, ja se yllätti paikalliset toimijat suuresti, kertoo Hakkarainen.

Ongelmia syntyi Hakkaraisen mukaan muun muassa aineiden testauksessa ja puhtauden valvonnassa. Aikuisille tarkoitettuja kannabistuotteita päätyi myös vakavin seurauksin lasten käsiin, vaikka kannabistuotteille oli asetettu 21 vuoden ikäraja.

– Vanhempien hankkimia karamelleja joutui lasten käsiin vahingossa, ja jonkin verran tapauksia on ollut ensiavussa.

Makeisten pakkauksia on muutettu Coloradossa ja muissakin kannabiksen laillistaneissa osavaltioissa myöhemmin vähemmän houkuttelevan näköisiksi, etteivät lapset kiinnostuisi niistä.

– En olisi varma, että karamelleja kannattaisi Suomeen edes ottaa, pohtii tutkimusprofessori Hakkarainen.

Kannabista sisältävää suklaata esillä kaupan hyllyllä. Kuva: Sara Stathas / AOP

Kannabisyhdistys: Syöminen ja juominen terveellisin tapa käyttää huumetta

Kannabistuotteiden mahdollisesta valmistamisesta ollaan kiinnostuneita myös Suomessa, jos huumausaine laillistetaan.

– Mikäli kannabis olisi Suomessa laillinen tuote ja kotimainen viljelykasvi, uskoisin, että olisimme kiinnostuneita tutkimaan sen jalostamista raaka-aineeksi tai kuluttajatuotteiksi, kertoo pohjoismaisen juomayhtiö Anoran (entinen Altia) toimitusjohtaja Pekka Tennilä sähköpostivastauksessaan.

Valtio on yksi Anoran osakkeenomistajista (siirryt toiseen palveluun). Tennilä toteaa, että juoma-ala seuraa tarkasti markkinan kehittymistä ja trendejä maissa, joissa kannabis on laillistettu.

Laillistamisen puolesta vuosikymmeniä työtä tehnyt Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela katsoo, että syötävien ja juotavien kannabistuotteiden myyntiä puoltavat erityisesti terveyssyyt.

– Kyllä tietysti pitäisi sallia, koska kaikkein terveellisin tapa nauttia kannabista on syöminen ja juominen. Sen jälkeen tulee höyrystäminen ja sitten viimeksi vasta polttaminen, kertoo Larmela.

Syötävien ja juotavien tuotteiden ongelmallisuus on tutkimusprofessori Hakkaraisen mukaan muun muassa siinä, että tuotteiden annostusta on vaikea tietää ja vaikutus voi yllättää.

– Poltettaessa tai höyrystettäessä vaikutus tulee hyvin nopeasti, mutta suun kautta nautittaessa vasta myöhemmin, mikä voi olla vaarallista esimerkiksi liikenteessä, sanoo Hakkarainen.

Alko ei sovi kannabiksen myyntipaikaksi

Vihreiden poliitikko Osmo Soininvaara ehdotti syyskuussa blogissaan (siirryt toiseen palveluun) kannabiksen myyntipaikaksi Alkoa. Hän pitää valtion viinakaupan vahvuutena sitä, että kassoilla on totuttu valvomaan asiakkaiden ikää.

– Huumekauppiaat eivät kunnioita mitään ikärajoja. Alkosta sitä ei myytäisi alaikäisille. Toki sitä valuisi myös alaikäisille niin kuin valuu oluttakin, mutta vähemmän kuin nyt, Soininvaara kirjoittaa.

Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen vastaa Ylelle sähköpostilla, ettei yhtiö ole vielä pohtinut, voitaisiinko sen liikkeissä myydä alkoholin lisäksi tulevaisuudessa myös kannabista.

– Mikäli asia tulisi ajankohtaiseksi, päätöksen myyntikanavasta ja asiaa koskevista säädöksistä tekisivät poliittiset päättäjät ja viranomaiset, kirjoittaa Laitinen.

THL:n tutkija ja kannabisyhdistyksen puheenjohtaja ovat yhtä mieltä kannabistuotteille sopivasta myyntipaikasta. Soininvaaran ehdottama Alko ei saa heiltä kannatusta.

Alkoholin ja kannabiksen myynti rintarinnan voisi THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan lisätä ei-toivottavaa sekakäyttöä.

– Se, että ostetaan samalla kertaa punaviinipullo ja vähän pilveä ei ole välttämättä hyvä ajatus. Siinä voi olla myös sellaisia ongelmia, että tuotevalikoima kannabispuolella on melkoisen laaja, Hakkarainen pohtii.

Myös kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Larmelan mielestä huumausaineen myyntiin pitäisi olla oma erikoisliike.

– Itse asiassa kaikissa laillistaneissa valtioissa tai osavaltioissa alkoholin myynti ja kannabiskauppa on pidetty erillään, THL:n tutkimusprofessori Hakkarainen toteaa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 26. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue lisää:

Vähenisivätkö kannabiksen haitat, ja vapautuisiko poliisin resursseja? Näin asiantuntijat vastaavat kahdeksaan väitteeseen laillistamisen hyödyistä

Kannabiksen viihdekäytön kielto säröilee Euroopassa – tällaisia uudistuksia eri maissa suunnitellaan

Suomessa alkoi kesällä kevytkannabistuotteen myynti – hampun kukintoa voinee kohta ostaa jopa kivijalkakaupoista, viranomaisen mukaan tuote on laiton

Source Link yle.fi