Banner Before Header

Karski Hollywood-veteraani iski silmänsä 19-vuotiaaseen Laureniin – oma avioliitto sai jäädä

Näyttelijä Humphrey Bogart oli antisankari ennen antisankarien kultakautta 1960–70-luvuilla. Silti Bogartin maine ja suosio muodostuivat sellaiseksi, että American Film Institute valitsi hänet vuonna 1999 klassisen amerikkalaisen elokuvan suurimmaksi miestähdeksi.

Bogart syntyi 25. joulukuuta 1899 New Yorkissa. Hänen isänsä oli sydänkirurgi ja äitinsä mainospiirtäjä. Perhe oli varakas, mutta vanhemmat eivät osoittaneet juurikaan kiintymystä Humphreylle ja hänen sisaruksilleen.

Humphrey liittyi laivastoon ensimmäisen maailmansodan aikaan keväällä 1918. Sodasta palattuaan hän sai huomata isänsä olevan kehnossa kunnossa ja perheen omaisuuden kadonneen huonoihin sijoituksiin.

Laivastossa itsenäistynyt, kaikenlaista teeskentelyä inhoava ja hiukan sopeutumaton Bogart ajautui teatteriin, ja esiintyi 17 Broadway-näytelmässä vuosina 1922–35. Näyttämöltä hän löysi kaksi ensimmäistä vaimoaankin vuosina 1926 ja 1928.

Bogart ei koskaan opiskellut näyttelemistä, vaan opetteli ammatin niin sanotusti kantapään kautta. Kritiikit olivat laidasta laitaan, mutta Bogart ei lannistunut. New Yorkin teatterimaailman ajauduttua taantumaan vuoden 1929 pörssiromahduksen jälkeen Bogart päätti koettaa onneaan Hollywoodin elokuvissa.

Hollywoodissa Bogartin ystävä Spencer Tracy antoi hänelle lempinimen “Bogie”, joka jäi elämään.

Koko 1930-luvun Bogart näytteli ulkonäkönsä vuoksi elokuvissa enimmäkseen roistoja. Hän herätti huomiota psykopaattisen gangsterin roolissa elokuvassa Kivettynyt metsä (1936). Vaikka Bogart varasti vimmaisella suorituksellaan filmin sen varsinaisilta tähdiltä Leslie Howardilta ja Bette Davisilta, hän joutui urakoimaan toisarvoisissa rooleissa vielä useamman vuoden. Roolinsa hän oli saanut Leslie Howardin vaatimuksesta, ja Bogart maksoi velkansa Howardille nimeämällä tyttärensä vuonna 1952 Leslie Howard Bogartiksi.

Raoul Walshin gangsterielokuva High Sierra ja John Hustonin klassinen film noir Maltan haukka vuonna 1941 nostivat viimein Bogartin tähtiin. Seuraavan vuoden Michael Curtizin Casablanca vakiinnutti Bogartin aseman Hollywoodissa.

Ingrid Bergman ja Humphrey Bogart loistivat Casablancassa.

Myöhemmin 1940-luvulla Bogart kiteytti monissa roolisuorituksissaan toisen maailmansodan vaikutuksen amerikkalaiseen sielunmaisemaan. Bogart esitti usein hermoherkkiä, aggressiivisia ja neuroottisia hahmoja.

Jopa sankarina Bogart henki epäsovinnaista ulkopuolisuutta ja moraalisia ongelmia. Hän ei ollut aiempien vuosikymmenien puhtoinen Hollywood-sankari, vaan modernin sodanjälkeisen maailman kompleksinen, moniulotteinen hahmo.

Lauren Bacall ja Humphrey Bogart koiransa Harveyn kanssa.

Yksityiselämässään Bogart rakastui 44-vuotiaana 19-vuotiaaseen Lauren Bacalliin, jonka kanssa hän ensimmäisen kerran näytteli Howard Hawksin Hemingway-filmatisoinnissa Kirjava satama (1944). Suhde Bacalliin päätti Bogartin myrskyisän avioliiton epävakaan, alkoholisoituneen näyttelijä Mayo Methotin kanssa.

Avioliitto Bacallin kanssa kesti tammikuuhun 1957, jolloin Bogart kuoli 57-vuotiaana syöpään.

Hermot pinnalla lauantaina 13.11. Teema & Fem klo 21.30

Source Link is.fi