Banner Before Header

Katse kohti taivasta! Jupiter näyttää maasta katsottuna suurimmalta vuosi­kymmeniin

Aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter näkyy nyt erityisen kirkkaana tähtitaivaalla.

Planeetta näkyy maasta katsottuna suurimpana vuosikymmeniin, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Tämä johtuu siitä, että Aurinkoa eri aikaan kiertävät Jupiter ja Maa kohtaavat nyt lähempänä toisiaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1963. Samaan aikaan toteutuu oppositio, eli Aurinko valaisee Maasta katsottuna koko Jupiterin maahan näkyvän puoliskon.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottajan Anne Liljeströmin mukaan tilanteen mahdollistaa se, että Jupiter ja Maa ovat Auringon kanssa samassa linjassa.

– Jupiter on taivaalla tismalleen vastakkaisella puolella kuin Aurinko, ja meillä on vähän täysikuuta muistuttava tilanne sen takia, Liljeström avaa.

Kaasuplaneetan on voinut nähdä kirkkaana tähtitaivaalla jo jonkin aikaa. Liljeströmin mukaan planeetta loisti kirkkaimpana viime viikon lopulla ja loisto jatkuu tälle viikolle.

– Oppositio ei ole mikään hetkellinen välähdys. Jupiter on ollut aika lailla juuri niin kirkas pari viime yötä ja tulee olemaan pari seuraavaakin yötä.

Aurinkokunnan kuninkaaksikin tituleerattua planeettaa on tällä viikolla erityisen hyvä katsella.

Aurinkokunnan suurinta voi ihailla ihan paljaallakin silmällä, sillä sen pitäisi olla kirkkain taivaalla loistava kohde.

Liljeströmin mukaan silmä löytää Jupiterin, jos vain katsoo oikeaan kohtaan taivaalle. Se nousee illalla idästä, on aamuyöllä yhden aikaan korkealla etelässä ja laskee aamulla länteen.

– Kyllä Jupiterista saa ihan paljain silmin asioita irti. Se on komea näky siellä taivaalla kirkkaana loistaessaan.

Taivaalla Jupiter muistuttaa paljaalle silmälle kuitenkin tähteä, eikä pyöreää planeettaa.

Jos planeettaa haluaa katsoa tarkemmin, riittää tarkasteluun monen kotoa löytyvä perusväline.

– Lintukiikarit toimivat ihan hyvin – tai mitä sattuu olemaankaan – niiden avulla pystyy erottamaan Jupiterin neljä suurinta kuuta ainakin, jos on verraten pimeä paikka.

– Ne aiheuttavat pisterivin siihen Jupiterin lähiympäristöön. Se on ihan hauska, että ne voi noinkin helposti nähdä.

Jupiterin oppositio toistuu lähes joka vuosi, Nasan mukaan kerran 13. kuukausi. Tämän lisäksi planeetta on tällä hetkellä noin 587 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Kauimmillaan planeetta kiertää Maasta noin 960 miljoonan kilometrin päässä.

Source Link is.fi