Katso, millaisessa extremelajissa suomalainen hurjapää tarrasi olympiapaikkaan kolme viikkoa solisluun murtumasta – ”Pienet marginaalit, että voi käydä tosi huonosti”

Suomen Jon Sallinen, 21, laski torstaina uransa ensimmäistä kertaa finaaliin freeskin half-pipessä.

Kisan Calgaryssa voitti Kanadan Brendan Mackay (97,00 pistettä), toinen oli Alex Ferreira (94,80) ja kolmas Simon D’Artois (94,40). Sallinen oli kuudes, kun hän sai finaalissa 76,80 pistettä.

– Tämä oli Sallisen ensimmäinen finaalipaikka maailmancupin tasolla ja heti kuudes sija! Tästä on hyvä jatkaa kautta, hehkutti tiedotteessa Ski Sport Finlandin huippu-urheilujohtaja Jussi-Pekka Kinnunen.

Sallinen kertoo Yle Urheilulle, että ensimmäisestä finaalipaikasta jäi ”erittäin hyvät fiilikset”. Onnistuminen tuli yllättävänä ajankohtana, sillä Salliselta murtui vain muutamaa viikkoa aiemmin solisluu.

– Kolme viikkoa sitten Copperissa (Copper Mountain, USA) murtui solisluu treeneissä. Piti tulla kotiin treenauttamaan sitä vähän, että pystyisi laskemaan Calgaryssa. Saatiin se sellaiseen kuntoon, ei sataprosenttiseen, mutta sellaiseen, että pystyi laskemaan, Sallinen kertoo.

– Suunnitelmana oli tehdä ehjä lasku. Sillä päästiin finaaliin, joten olen tosi tyytyväinen, miten tämä eteni.

Jon Sallinen kuvattuna kesällä 2020. Kuva: Lehtikuva

”Joka laskulla tunsin solisluussa jotain”

Sallinen asuu, opiskelee ja harjoittelee Coloradossa. Kun solisluu murtui, hän matkasi kotiinsa Helsinkiin ja kuntoutti kättään Urhean tiloissa.

– Ekat kaksi viikkoa onnettomuuden jälkeen en pystynyt tekemään mitään. Hyvä, että käsi vähän edes nousi. Vikan viikon ennen kisaa tuntui vähän paremmalta. Tehtiin fyssarin kanssa töitä ja yritettiin saada se niin hyvään kuntoon kuin mahdollista.

Vielä Calgaryn harjoituksissa Sallisesta tuntui, ettei kilpailussa pysty tekemään kaikkia temppuja, joita hän haluaisi.

– Sitten vaan yritin ja onnistui. Olen itsekin yllättynyt, että sen sai kolmessa viikossa toipumaan noin hyvin.

– Joka laskulla tunsin kyllä solisluussa jotain. Sitä täyttä laskua, jota haluaisin maailmancupissa tehdä, en pystynyt tekemään. Täytyi pitää runia vähän helpompana.

Sallinen sanoo oppineensa viime kaudella todella paljon uusia temppuja ja kehittyneensä rutkasti. Nyt maailmancupin kauden toisessa kisassa tulikin heti finaalipaikka, vaikka lasku ei olosuhteiden pakosta ollut vaikeusasteeltaan sitä, mitä laskija itse haluaisi.

– Kisoissa en viime kaudella pystynyt laittamaan kaikkia temppuja yhteen. Nyt tuntuu, että tämä kausi voisi olla se, kun palaset loksahtavat kohdalleen.

Kuva: Arttu Timonen / Yle

”Tässähän kisataan jo maailman parhaiden kanssa”

Ski Sport Finlandin tiedotteessa kerrottiin, että Sallinen käytännössä varmisti finaalisijallaan myös paikan Pekingin olympialaisiin. Tiedotteen mukaan hänen rankingin sijoituksensa ja Olympiakomitean valintakriteerit täyttyvät selvästi.

– Se on Olympiakomiteasta kiinni, kenet ne valitsee. Mutta ei Suomella oikein ole muita, jotka laskevat half-pipeä kuin minä, joten aika varmalta se näyttää, Sallinen kommentoi olympiapaikkaa.

– On se aina pikkupojasta ollut unelma, ja nyt se on aika lähellä. Suunnitelma sinne on tehdä paras mahdollinen suoritus, jonka pystyn, ja olla tyytyväinen siihen, Sallinen pohtii Pekingiä.

Freestylen half-pipe nähtiin olympialaisissa ensimmäistä kertaa Sotshissa 2014, joten Pekingissä se on kisaohjelmassa kolmatta kertaa.

Sekä 2014 että 2018 freeskin half-pipen voitti USA:n David Wise. Calgaryssa torstaina Sallinen jätti 31-vuotiaan Wisen taakseen, kun yhdysvaltalainen jäi maailmancupin kisassa sijalle 8.

– Itse aloitin slopestylen puolelta ja tämä half-pipe on tullut kuvioihin viime neljän vuoden aikana. Tuntuu siistiltä, että on päässyt nopeasti isoihin kisoihin mukaan. Tulee sellaista buustia, että tässähän kisataan jo maailman parhaiten kanssa, Sallinen iloitsee.

”Perus laskijan arkea”

Freeskin tapaiset extremelajit näyttävät maallikon silmin melko hurjilta. Sallinen totta kai tiedostaa lajinsa vaarat.

– Tosi pienet marginaalit ja pitää olla tosi tarkkana. Pienet ovat marginaalit siinä, että voi käydä tosi huonosti tai onnistua tosi hyvin.

Sallinen on viettänyt Coloradossa viimeiset kolme kautta. Hän kertoo, että Suomessa half-pipeen ei ole tarjolla vastaavia olosuhteita, minkä lisäksi kaikki isot kilpailut järjestetään tyypillisesti Pohjois-Amerikassa.

– Suurimmaksi osaksi arki on laskemista, treenataan half-pipeä tai ihan vapaata laskua. Sitten käydään salilla ja tehdään muuta fyysistä treeniä – perus laskijan arkea, Sallinen kuvailee.

Jon Sallinen harjoittelee pääosin talvet Coloradossa ja viettää kesät Suomessa. Arkistokuva. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ennen joulua Olympiakomitea valitsi olympialaisiin ensimmäiset 16 urheilijaa: ampumahiihdossa Mari Eder, Olli Hiidensalo ja Tero Seppälä, freestylessa Anni Kärävä ja Jimi Salonen, lumilautailussa Enni Rukajärvi, Kalle Järvilehto ja Rene Rinnekangas, maastohiihdossa Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Iivo Niskanen ja Lauri Vuorinen, mäkihypyssä Julia Kykkänen, taitoluistelussa jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sekä yhdistetyssä Ilkka Herola.

Loput valinnat tehdään 24. tammikuuta, ja joukkue on muodostumassa noin 90 urheilijan kokoiseksi, kun mukana ovat esimerkiksi naisten ja miesten jääkiekkomaajoukkueet.

Lue lisää:

Source Link yle.fi