Banner Before Header

Katso NHL-finaalin voittomaali, joka hämmensi kentällä olleetkin – Coloradon Kadri palasi kaukaloon, nousi heti sankariksi Lehkosen syötöstä

Tampa Bay Lightning ja Colorado Avalanche tahkosivat neljättä finaaliaan pitkän kaavan kautta torstain aamuyönä Suomen aikaa. Loppuottelu Tampassa venyi jatkoerään saakka, toista kertaa finaalisarjan aikana.

Jatkoerässä sankariksi nousi Coloradon hyökkääjä Nazem Kadri. Kanadalaishyökkääjä pääsi jatkoerässä karkuun Tampan puolustukselta ja nokikkain kotijoukkueen maalivahti Andrei Vasilevskin kanssa. Kadri nosti kiekon komeasti aivan maalin kattoon, jossa kiekko piiloutui verkon ja yläriman tukipalkin väliin.

Pelaajat tuomarit ihmettelivät hetken, mihin peliväline oli kadonnut. Coloradon puolustaja Bowen Byram kuitenkin riensi osoittamaan kiekkoa ja räjäytti vierasjoukkueen hurjaan juhlintaan. Colorado johtaa finaalisarjaa nyt voitoin 3–1 ja Stanley Cupin voitto on sille katkolla kotiottelussa Denverissä.

Voit katsoa voittomaalin jutun pääkuvan paikalta olevalta videolta.

Kadri palasi Avalanchen pudotuspelikokoonpanoon vasta torstaina ja pelasi 4. finaalissa ensimmäisen ottelunsa sarjassa. Kadri on kärsinyt aiemmin pudotuspeleissä tulleesta käsivammasta.

Coloradon suomalaisista Mikko Rantanen ylsi pisteille annettuaan maalisyötön vieraiden 1–1-tasoitusmaaliin. Syöttöpiste oli Rantaselle jo kahdeksas finaalisarjassa.

Artturi Lehkoselle neljäs finaali oli alkuun hieman synkempi. Lehkonen oli jäällä Tampan avausmaalin aikana, minkä myötä hänen plusmiinus-tilastonsa painui finaaleissa jo lukemaan -6. Lopulta suomalaishyökkääjä pääsi juhlimaan, syötettyään Kadrin voittomaalin.

Molempien tähtipelaajat heräilivät

Tampa Bay onnistui tekemään 4. loppuottelussa ensimmäisen kerran ottelun avausmaalin sarjassa ja se tulikin nopeasti. Punalamppu syttyi Coloradon maalivahdin Darcy Kuemperin selän takana vain 36 sekunnin pelin jälkeen. Tampan Anthony Cirellin irtokiekosta iskemä maali herätti myös kyseenalaistusta, sillä Kuemperin maski putosi päästä Erik Cernakin laukauksen myötä.

NHL:n sääntöjen mukaan jos maalivahdin maski putoaa välittömän maalipaikan yhteydessä ilman vastustajan pelaajan tekemää kontaktia, peliä ei vihelletä poikki. Siksi maali hyväksyttiin, eikä Colorado haastanut sitä.

Cirellin avausmaalin voit katsoa alla olevalta videolta.

Avauserästä huomioitavaa oli myös pelin hurja vauhti. Kun edellisen pelin ensimmäinen erä venyi yli 45 minuuttiseksi, torstaina aika lensi kuten joukkueet jäällä. Molemmat joukkueet painoivat kaasu pohjassa, mikä palveli hieman enemmän Coloradoa. Tampa Bay joutui turvautumaan monesti kiekon turvallisempaan luopumiseen Avalanchen paineistaessa.

Toisessa erässä Tampa kykeni paremmin kontrolloimaan Coloradon paineistamista. Lightning kykeni käyttämään lyhyttä vaihtomatkaansa hyökkäyssuuntaan paremmin hyödyksi ja sai aikaiseksi omia pitkiä pyörityksiään.

Hyvä esimerkki tästä nähtiin erän loppupuolella, kun kotijoukkue pyöritti jatkuvalla sykkeellä lyhyttä vaihtoaan ja sai Coloradon jatkuvasti puolustamaan. Vierasjoukkueen tähtipuolustaja Cale Makar joutui pelaamaan noin kahden minuutin vaihdon putkeen ja oli silminnähden aivan puhki.

Maalit syntyivät muiden supertähtien kautta. Nathan MacKinnon onnistui tekemään Coloradolle ensimmäisen maalinsa finaalisarjassa, kun hän ohjasi Rantasenvedon luistimella maaliin ylivoimalla. Tampa Bayn puolella ruotsalaispuolustaja Victor Hedman heräsi myös sarjaan mukaan ja livautti Tampan 2–1-johtomaalin rystyllä ohi Kuemperin.

Kolmas erä oli alkuun Coloradon, lopussa Tampa Bayn. Vierasjoukkue sai kuitenkin aikaiseksi tärkeimmän, eli tasoitusmaalin. Andrew Coglianon kimmottama tasoitusosuma riitti viemään lopulta ottelun jatkoerään saakka.

Voit katsoa kaikki neljännen finaalit alla olevalta maalikoosteelta. Sarjan viides loppuottelu pelataan lauantain aamuyönä kello 3.00 Suomen aikaa. Yle näyttää finaalin tuttuun tapaan suorana lähetyksenä.