Banner Before Header

Katujuhlat, sotilasparaati, maailman ykköstähtien konsertti… Näin kuningatar Elisabetin 70-vuotista valtakautta juhlistetaan

Helmikuun 6. päivänä tulee täyteen 70 vuotta kuningatar Elisabet II:n valtakautta Britanniassa. Platinajuhlavuonna Britteinsaarten pisimpään hallinnutta monarkkia juhlitaankin lukuisin tapahtumin. Ne huipentuvat kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna, joka on julistettu yleiseksi juhlavapaaksi.

Buckinghamin palatsi julkisti maanantaina juhlavuoden tapahtumakalenterin. Ensimmäinen tapahtumista starttasi jo maanantaina, kun julistettiin kilpailu juhlavuoden virallisesta vanukkaasta. Voittajavanukas pääsee yleiseen myyntiin ja on tarjolla juhlalounailla kesäkuun alun viikonloppuna.

Toukokuun 12.–15. järjestetään Windsorin linnan pihalla historiallisia näytöksiä, joissa käydään läpi Britannian menneisyyttä kuningatar Elisabet I:n ajoista nykypäivään. Mukana on yli 1 000 esiintyjää ja 500 hevosta.

Kesäkuun juhlaviikonlopun aloittaa 2. päivä torstaina ensimmäistä kertaa sitten pandemian alun nähtävä suuri sotilasparaati. Trooping the Colour -seremoniaan Lontoossa ottaa osaa yli 1 400 paraatisotilasta, 200 hevosta ja 400-päinen soittokunta. Pääsyliput tilaisuuteen tulevat myyntiin ensi viikolla.

Perjantaina 3.6. järjestetään St Paulin katedraalissa kiitosjumalanpalvelus kuningattaren valtakauden kunniaksi.

Lauantaina 4.6. yleisö pääsee osallistumaan suuriin Platinajuhliin Buckinghamin palatsissa. Luvassa on live-konsertteja, joiden esiintyjien nimiä ei vielä paljastettu, mutta brittimedian mukaan lavalla nähdään maailman ykköstähtiä.

Sunnuntaina 5.6. kansalaisia pyydetään osallistumaan platinalounaalle, sekä katujuhliin, joita järjestetään kautta valtakunnan. Päivän tapahtumiin kuuluu myös platinajuhlashow, jonka yhteydessä Buckinghamin palatsin alueella nähdään 5 000 esiintyjää Briteistä sekä Kansainyhteisön maista.

Koko viikonlopun ajan ovat tavallisesti yleisöltä suljetut Balmoralin linna ja Sandringhamin kartano avoinna ja vieraat voivat vilkaista kuningattaren käyttämiin asuintiloihin.

Heinäkuussa Buckinghamin palatsissa, Windsorin linnassa ja Holyroodhousen palatsissa avataan näyttelyt, joissa on esillä muotokuvia, koruja ja asusteita liittyen kuningattaren nousuun valtaistuimelle, kruunajaisiin ja juhlavuosiin.

Lue lisää: Poikkeuksellisen henkilö­kohtainen joulu­puhe – näin kuningatar Elisabet puhui prinssi Philipistä: ”Utelias pilke oli yhtä kirkkaana hänen silmissään loppuun saakka”

Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka paljon 96 vuotta täyttävä kuningatar itse aikoo osallistua juhliinsa, etenkin kun hän oli lääkäreiden kehotuksesta viikkoja pois julkisuudesta loppusyksyllä.

Juhlavuosi on myös ensimmäinen, jonka Elisabet viettää ilman viime huhtikuussa edesmennyttä puolisoaan Philipiä.

Siksi kuninkaallisen perheen muiden jäsenten, kuten kruununprinssi Charlesin Camilla-puolisoineen arvellaan edustavan kuningattaren puolesta useissa tilaisuuksissa.

Source Link is.fi