Banner Before Header

Katupölyn pahin aika on juuri nyt menossa, ja syytä siihen pitää etsiä edeltävän talven säästä

Ilmanlaatu on nyt huono monessa kaupungissa Suomessa. Ilmatieteen laitoksen sivuilta ilmenee, että näin on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Kuopiossa, Pietarsaaressa, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Joensuussa.

Tampereellakin katupöly tuntuu monella kurkussa. Runsaslumisen talven takia katujen puhdistaminen on jäljessä aikataulusta. Jos yleensä kadut on saatu puhdistettua vapuksi, nyt työt on vasta saatu alkuun.

Tampereen Infran työpäällikkö Antti Sorvali sanoo, että katupölykausi näyttää haastavalta.

– Kelit ovat kuivia ja yöpakkasia on. Sepeliä on laitettu edellisvuosiin verrattuna paljon.

Sorvalin arvion mukaan sepeliä käytettiin viime vuonna ainakin Tampereella 30 prosenttia enemmän kuin tavallisesti. Tämä vaikuttaa katupölyn määrään.

Lumien sulaminen myöhään viivästytti katujen puhdistamista.

– Lähtö on myöhästynyt kelien takia. Täysrähinä saatiin liikkeelle vasta pääsiäisenä. Isot torit ja muut työllistävät, putsattavaa on. Tässä vaiheessa ei pysty hengähtää.

Vuoden pahinta aikaa

Tampereen kaupungin apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) sanoo, että nyt eletään vuoden pahinta aikaa katupölyssä.

– Pahimmat vuorokaudet ovat nyt. Sepeli nostaa katupölyä. Tie on kuiva ennen kuin sade kastelee sen ja siitä nousee katupölyä.

Valtaosa katupölystä on autojen renkaiden jauhamaa asfalttia ja hiekoitushiekkaa. Myös ajonopeus vaikuttaa Jäntin mukaan pölyn määrään, samoin rengas.

– Jos käytetään kitkarengasta, voidaan asfaltissa käyttää pienempää raekokoa ja tarvitaan vähemmän bitumia. Bitumi on sellainen, joka kuluessaan aiheuttaa katupölyä. Tampereella käytetään laadukasta kiveä, se ei niin kulu kuin bitumi.

Hiekoitussoraa on vielä paljon maassa Tampereen keskustassa.
Tampereella on vielä paljon puhdistettavaa. Kuva perjantailta. Miikka Varila / Yle

Tampereella on jopa tehty aloite siitä, että nastat kiellettäisiin joillakin alueilla. Jäntti ei usko tällaisten kieltojen tuloon, mutta pitää itse autossaan kitkarenkaita talvisin.

– Itse olen sitä mieltä, että Suomessa pärjää kitkoilla.

MM-kisat tähtäimessä

Tampereella yritetään ehtiä putsata kadut ennen toukokuun lopun jääkiekon MM-kisoja.

– Keskusta ja kantakaupunki pitää saada puhtaaksi siihen mennessä. Se on meidän prioriteettimme, työpäällikkö Antti Sorvali sanoo.

Jos jatkossakin tulee runsaslumisia talvia, sepeli päästään keräämään vasta myöhemmin pois. Kuivana keväänä tämä voi tuoda ongelmia monelle.

Katua kastellaan vedellä ennen hiekoitussoran poistamista.
Katupölyn takia ilmanlaatu on ollut nyt huono monessa kaupungissa. Miikka Varila / Yle

Katupölystä voi tulla pahoja oireita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan terveellekin ihmiselle voi tulla katupölystä yskää, nuhaa, kurkun karheutta ja silmäoireita, mutta kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia sairastavat saattavat joutua katupölyn pahentaman perussairauden vuoksi jopa sairaalahoitoon.

Katupölyssä on asfaltin ja hiekan lisäksi muun muassa autojen osista irtoavaa materiaalia, kasvijäänteitä, bakteereja, hometta ja siitepölyä. Asfaltissa ja muissa teiden ja katujen pinnoitteissa on usein myös kvartsia, joka voi olla vaarallista keuhkoille, Yle kertoi tällä viikolla.

Nekalassa Vihiojantiellä katua puhdistettiin isolla koneella.
Tampereella halutaan kadut puhtaiksi ennen jääkiekon MM-kisoja kuukauden päästä. Miikka Varila / Yle

Kvartsin määrää ei tiedetä

Suuri osa hengitettävistä katupölyhiukkasista kulkeutuu korkeintaan henkitorveen ja keuhkoputkiin, mutta ultrapienet kvartsipölyhiukkaset voivat tunkeutua keuhkorakkuloihin asti.

Kvartsi on yksi maankuoren yleisimmistä mineraaleista. Se muuttuu ongelmalliseksi, kun se hajoaa alle 0,1 mikrometrin kokoisiksi pölyhiukkasiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön haitallisiksi tunnettujen pitoisuusarvojen perustelumuistiosta selviää, että kvartsipöly voi aiheuttaa keuhkokudoksen haitallista sidekudostumista eli fibroosia. Sairaudessa keuhkoihin tulee arven kaltaista kudosta, joka ei hengitä ja joka hankaloittaa keuhkojen normaalia toimintaa. Tämä vaatii pitkää altistumista ja sairaudet ovat harvinaisia.

Sitä, kuinka paljon kvartsia on hiekoitussepelissä, on aika lailla mahdoton sanoa.

– Sepeli on murskattua kalliota. Kvartsipitoisuudesta en osaa sanoa, mutta yleisesti hyväksytty materiaali on kyseessä, Antti Sorvali sanoo Tampereen kapungin tilanteesta.

Katua kastellaan ennen soran siivoamista.
Miikka Varila / Yle

Esimerkiksi Tampereella kadut kastellaan aina ennen sepelin poistamista.

– Minimoimme tällä pölyn haitat. Kuivana se pölisee järkyttävästi.

Toinen keino suojautua katupölyltä on jokaiselle tuttu koronapandemian ajalta.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Jouni Anttonen suositteli Ylellä hengityssuojaimia.

Samoin tekevät Tampereen apulaispormestariAleksi Jäntti ja työpäällikköAntti Sorvali.

– Kyllä suosittelen ainakin sellaisille, jotka ovat alttiimpia pölylle. Ilman muuta, Jäntti sanoo.

Aiheuttaako katupöly sinulle hengitysvaikeuksia? Mitä tilanteelle pitäisi tehdä? Voit kommentoida lauantaihin kello 23.

Lue lisää:

Katupölyn hiukkaset voivat tunkeutua luultua syvemmälle keuhkoihin ja jäädä sinne – työsuojelutarkastaja neuvoo käyttämään maskeja nyt ulkona

Source Link yle.fi