Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_58fdc7eedb329f24dd0f0be266997b09, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kaupanvahvistaja jätti ilmoittamatta palkkiot yli 500 kaupasta – yli 60 000 euron vuositulot jäivät pimentoon – Uutisalue

Kaupanvahvistaja jätti ilmoittamatta palkkiot yli 500 kaupasta – yli 60 000 euron vuositulot jäivät pimentoon

Satakunnassa virallisena kaupanvahvistajana toimiva kiinteistönvälittäjä jätti vuosien 2016–2018 välisenä aikana ilmoittamatta verottajalle saamansa palkkiot 505 vahvistamastaan kiinteistökaupasta.

Kun kaupanvahvistajat kuittaavat jokaisesta vahvistamaan kaupasta 120 euron toimituspalkkion, verottajalta pimentoon jäivät yli 60 000 euron vuositulot.

Vuonna 1981 syntynyt mies on toiminut kotiseudullaan kaupanvahvistajana vuodesta 2012 lähtien. Hovioikeuden istunnossa paljastui, ettei mies ollut ilmoittanut yhtenäkään vuotena kaupanvahvistajan työstä saamiaan palkkioita verotuksessa. Koska osa teoista oli jo vanhentunut, oikeudenkäynnissä keskityttiin vuosien 2016–2018 tapahtumiin.

Oikeudenkäynnissä syytetty kertoi, ettei hän ollut ymmärtänyt ilmoittaa saamistaan tuloissa henkilökohtaisessa verotuksessa. Kiireistä elämänvaihetta elänyt kiinteistönvälittäjä oli kertomansa mukaan kuvitellut, että verottaja saisi tulot tietoonsa suoraan Maanmittauslaitokselta.

Tästä johtuen esitäytetyn veroilmoitukset tiedot olivat jääneet vajavaisiksi. Välittäjä vetosi myös siihen, että merkittävä osa kaupanvahvistuspalkkioista oli jäänyt saamatta. Hän oli mielestään toiminut huolimattomasti, muttei tahallisesti. Käräjäoikeuden käsittelyssä vastaaja arvioi, että hän joutuu mainehaitan vuosiksi luopumaan työstään kiinteistönvälitysyrityksessä.

Käräjäoikeus hylkäsi – hovioikeus tuomitsi

Miehen selitys upposi Satakunnan käräjäoikeuteen, joka kesäkuussa 2021 antamassaan tuomiossa hylkäsi syytteet. Käräjäoikeus katsoi, että oikeudenkäynnissä oli jäänyt näyttämättä vastaajan toimineen tahallisesti veroja välttääkseen.

Verohallinto ja syyttäjä eivät käräjäoikeuden ratkaisuun tyytyneet. Tällä viikolla antamassaan tuomiossa Vaasan hovioikeus tuomitsi kaupanvahvistajan 7 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta.

Hovioikeus totesi kaupanvahvistajan työstä tulleiden palkkioiden muodostaneen merkittävän osan vastaajan vuosituloista. Hän oli myös täydentänyt esitäytettyjä veroilmoituksiaan lisäämällä niihin matkakulujaan, joten vastaaja oli todistetusti tarkistanut saamansa esitäytetyt veroilmoitukset.

Vastaajan mielestä häneltä oli jäänyt niin paljon palkkioita saamatta, että ilmoittamatta olisi jäänyt vuosien 2016–2018 aikana vain 43 000 euron tulot. Hovioikeus arvioi vuositasolla jääneen saamatta noin 15 kaupan palkkiot, joten pimitettyjen tulojen arvoksi laskettiin 55 200 euroa. Tavoitellun taloudellisen hyödyn määrä vuosilta 2016–2018 oli ainakin 27 000 euroa.

Maanmittauslaitos sallivalla kannalla

Ainakin toistaiseksi mies saa jatkaa virallisena kaupanvahvistajana, sillä tuomio ei vielä ole lainvoimainen. Siihen voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Toisaalta myös Maanmittauslaitoksen suhtautuminen rikoksiin syyllistyviin kaupanvahvistajiin on yllättävän salliva.

– Enemmän kiinnitämme huomiota siihen, miten henkilöt hoitavat kaupanvahvistajan tehtävänsä. Jos he toimivat meidän suuntaamme moitteetta, meillä ei ole mitään syytä puuttua näihin tapauksiin, rekisteröintipäällikkö Taisto Toppinen toteaa.

Maanmittauslaitos ilmoittaa Verohallinnolle vuosittain tehdyt kiinteistökaupat. Noiden tietojen perusteella verottaja pystyy selvittämään, ketkä ovat kiinteistökauppoja vahvistaneet ja minkä verran palkkioita pitäisi kenenkin veroilmoituksesta löytyä. Tosin miljoonien eurojen kiinteistökaupoissa verottajan huomio kiinnittynee muualle kuin kaupanvahvistajan laskuttamaan 120 euron palkkioon.

– Kaupanvahvistajat toimivat sivutoimisina ja palkkiot ovat heille veronalaista tuloa. Siellä on muutamia tapauksia ollut, joissa ei ole ilmoitettu kaupanvahvistajapalkkioita verottajalle ja niitä on päätynyt oikeuteen, tietää Maanmittauslaitoksen Toppinen.

Source Link is.fi