Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_6ae4620ebdb5daed8a1df865f592fd32, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Käyttö kiellettiin lähes 30 vuotta sitten: ”Yhä Suomessa kuolee vuodessa satakunta ihmistä asbestiin” – Uutisalue

Käyttö kiellettiin lähes 30 vuotta sitten: ”Yhä Suomessa kuolee vuodessa satakunta ihmistä asbestiin”

Vasemmistoliiton Jussinniemi on huolissaan asbestin aiheuttamista vaaroista.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, Teollisuusliiton valtuutettu Jouni Jussinniemi muistuttaa siitä, että asbesti tappaa yhä. Hän puhui asiasta torstaina Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä.

– Asbesti on tappanut maalimalla ja Suomessa lukemattomia ihmisiä. Tänäkin päivänä arvioidaan, että satoja suomalaisia sairastuu asbestin takia, hän sanoi 1994 kielletystä asbestista.

– Vieläkin Suomessa kuolee vuodessa satakunta ihmistä asbestiin.

”Muutos on tultava, jotta kaivostoiminta on asbestin osalta turvallista”.

Terveysriski kaivoksissa

Jussinniemi totesi asbestisairauksien liittyvät perinteisesti raskaaseen teollisuuteen ja sekä rakennusteollisuuteen.

– Kaivoksilla on tilanne asbestin aiheuttamien terveysriskien ja työsuojelun näkökulmasta on ollut vaihteleva, kohtalainen tai huono, riippuen kaivoksesta, hän totesi.

Jussinniemi esitti, että Teollisuusliitto tarttuu asiaan, jotta työnantajat ja omistajat tiedostavat tilanteen vakavuuden.

– Muutos on tultava, jotta kaivostoiminta on asbestin osalta turvallista, hän sanoi.

– Asbesti on huomioitava työmarkkinaosapuolten välillä sellaisena komponenttina joka ei työympäristöstä poistu.

Valvontaa tarvitaan

Jussinniemi muistutti siitä, että Suomessa tarvitaan kaivoksia ja parannuksia kaivostyön työturvallisuutta ja työympäristöä koskevan lainsäädännön parannuksia. Hän esitti myös vaatimuksen viranomaisille, että nämä todella valvoisivat asbestisääntöjen noudattamista ja puuttuisivat epäkohtiin.

– Uusi asbestidirektiivi on tulossa. Odotamme parannusta, mutta tuleeko sitä, jos vain odotamme, emmekä itse toimi? hän kysyi ja esitti kokoukselle asbestia koskevaa kannanottoa.