Banner Before Header

Kazakstanin Almatyssa noin 2 000 otettu kiinni – kaupungissa kuultu ampumista ja räjähdyksiä

Keski-Aasian Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa on otettu kiinni noin 2 000 ihmistä laajamittaisten levottomuuksien vuoksi, kertoo maan sisäministeriö venäläisuutistoimistojen mukaan. Ministeriön tiedotteen mukaan poliisi on pyrkinyt tyhjentämään katuja Almatyssa.

Almatyssa on kuultu jälleen myös ampumisen ja räjähdysten ääniä, kun viranomaiset vastaavat laajamittaisiin levottomuuksiin.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja, jonka mukaan ampumisen ääniä on kuulunut pormestarin toimiston suunnalta. Mielenosoittajat hyökkäsivät toimistolle jo eilen.

BBC:lle työskentelevä Abdujalil A kertoo Twitterissä kuulleensa ampumista ja räjähdyksiä Almatyn keskustan läheisyydestä.

Lue lisää: Itsevaltiaan patsas kaadettiin Kazakstanissa – pilapiirtäjä tiivisti Putinin dilemman yhteen kuvaan

Maan terveysministeriön mukaan levottomuuksissa on haavoittunut yli tuhat ihmistä.

Kazakstanin poliisi on taas kertonut ”eliminoineensa” kymmeniä mielenosoittajia Almatyssa. Uutistoimisto AFP tulkitsi poliisin tarkoittavan, että kymmeniä olisi surmattu.

Myös viranomaisten kuolemista on kerrottu.

Kazakstanin hallinto kertoi torstaina asettavansa hintarajat nestekaasulle kuuden kuukauden ajaksi.

Lue lisää: Venäjän johtama sotilas­yhteisö on lähettänyt ensimmäiset joukot Kazakstaniin – viranomaiset kertovat yli 1000 haavoittuneesta

Maan levottomuudet alkoivat alkujaan Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Nestekaasua käytetään Kazakstanissa laajasti autojen polttoaineena.

Hintojen noususta seuranneet mielenosoitukset äityivät laajamittaisiksi levottomuuksiksi. Mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin sekä sotilaiden kanssa ja kymmenien kerrotaan kuolleen.

Hallinto kuvailee tiedotteessa ryhtyneensä kiireisiin toimiin tasapainottaakseen maan tilannetta.

Osassa kaupunkeja ja provinsseja käyttöön otettava väliaikainen kielto hintojen nostamiselle koskee myös muun muassa bensiiniä ja dieseliä.

Lisäksi hallinto on kieltänyt väliaikaisesti ainakin joidenkin ruokatarvikkeiden viennin.

Vientikielto koskee muun muassa naudan- ja lampaanlihaa sekä perunoita ja porkkanoita. Päätöksellä on hallinnon mukaan tarkoitus tasapainottaa sosiaalisesti merkittävien ruokatuotteiden hintoja.

Lue lisää: Venäjä varoitti ulkopuolisia puuttumasta Kazakstanin tilanteeseen – ”Seuraamme tiiviisti tapahtumia veljellisessä naapuri­maassamme”

Maan presidentti Kassym-Jomart Tokajev on tullut jo aiemmin jossain määrin mielenosoittajien vaatimuksia vastaan, ja nestekaasun hintaa päätettiin jo aiemmin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikkein köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin.

Aiemmat myönnytykset eivät kuitenkaan riittäneet rauhoittamaan tilannetta, vaan levottomuudet ovat jatkuneet vielä torstainakin.

Myös Ranska ja Britannia ovat vedonneet Kazakstanin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin edustaja on kertonut toimittajille maan haluavan, että tilanne ratkeaa rauhanomaisesti. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on niin ikään pyytänyt kaikilta konfliktin osapuolilta, myös Kazakstanin hallinnon apuun lähteneeltä turvallisuusjärjestö CSTO:lta, malttia ja keskustelun avaamista.

Aiemmin esimerkiksi YK ja EU ovat ottaneet kantaa tilanteen rauhoittamisen puolesta.

Monta päivää kestäneet mielenosoitukset yltyivät väkivaltaisiksi eilen. Alun perin mielenosoitukset alkoivat nestekaasun hinnannousun seurauksena.

Source Link is.fi