Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e449af82e9fe8e8345626e9aa1923579, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kazakstanin levottomuudet jatkuvat hallituksen erosta huolimatta – mellakka­poliisilla vaikeuksia hillitä väki­joukkoja – Uutisalue

Kazakstanin levottomuudet jatkuvat hallituksen erosta huolimatta – mellakka­poliisilla vaikeuksia hillitä väki­joukkoja

Hallituksen keskiviikkona antama eroilmoitus ei ole saanut tyynnytettyä mielenosoittajia, jotka olivat keskiviikkona jo toista päivää liikekannalla Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa.

Reutersin mukaan nestekaasun hinnan noususta tuohtuneet mielenosoittajat tunkeutuivat Almatyssa keskiviikkona julkisiin rakennuksiin. Turvallisuusjoukoilla on ollut vaikeuksia saada väkijoukkoja hallintaan.

Kaupungin terveysviranomaiset kertoivat keskiviikkona 190 ihmisen hakeutuneen hoitoon vammojensa vuoksi. Heistä 137 oli poliiseja.

Mielenosoittajat marssivat kohti hallintorakennuksia Almatyssa keskiviikkona.

Lue lisää: Putinin porstuassa täysi sekasorto – Kazakstanissa valtavat mellakat johtivat hätätilaan ja hallituksen eroon

Viranomaiset ovat kehottaneet kaupunkilaisia pysymään kotonaan. Almatyn pormestarin Bakytzhan Sagintajevin mukaan kaupunki oli kuitenkin viranomaisten hallinnassa ja turvallisuusjoukot pidättäneet joukon ”provokaattoreita ja ekstremistejä”.

Paikallisen bloggaajan Instagramiin kuvaaman suoran lähetyksen perusteella pormestarinvirastossa oli käynnissä tulipalo. Lähetyksen taustalta kuului myös ammuskelun ääniä. Sosiaalisessa mediassa on julkaistu videoita myös liekkien valtaamasta syyttäjänvirastosta.

Reutersin toimittaja kertoi nähneensä keskiviikkona tuhansien mielenosoittajien etenevän kohti Almatyn keskustaa. Uutistoimiston mukaan mielenosoittajat onnistuivat murtautumaan läpi turvallisuusjoukkojen pystyttämistä esteistä siitä huolimatta, että joukot yrittivät hillitä heitä savukranaatteja ja kyynelkaasua käyttämällä.

Kazakstanilainen liike-elämän lobbausjärjestö Atameken raportoi myös pankkeihin, kauppoihin sekä ravintoloihin kohdistuneista hyökkäyksistä.

Sisäministeriön mukaan hallintorakennuksiin hyökättiin yön aikana myös maan eteläosissa sijaitsevissa Shymkentin ja Tarazin kaupungeissa. Ministeriö kertoi 95 poliisin loukkaantuneen yhteenotoissa mielenosoittajien kanssa.

Pidätyksiä tehtiin yli 200. Myös Aqtöben kaupungissa kuvatulla videolla mellakkapoliisi yritti hajottaa mielenosoittajien joukkoja vesitykkien ja savukranaattien avulla pormestarin viraston luona.

Keskiviikkona Aqtöbesta tuli julki myös videoita, joiden perusteella mellakkapoliisin on tulkittu kääntyneen kaupungissa mielenosoittajien puolelle.

Kovalla kädellä johdettu entinen neuvostotasavalta Kazakstan on onnistunut houkuttelemaan mittavia ulkomaisia sijoituksia öljy- ja metalliteollisuuteensa luomalla kuvaa poliittisesta vakaudesta.

Protestit käynnistyivät sunnuntaina öljyntuotannostaan tunnetulla Mangistaun alueella, kun hallitus ilmoitti nostavansa nestekaasun hintaa vuoden alusta lähtien suunnilleen kaksinkertaiseksi nykyisestä. Monet paikalliset ovat muuttaneet autojaan nestekaasulla kulkeviksi sen edullisuudesta johtuen.

Hallituksen mukaan säädelty hinta aiheutti tappioita tuottajille, minkä vuoksi hinnat oli vapautettava. Presidentti Kassym-Jomart Tokajev kommentoi keskiviikkona hallituksen möhlineen asiassa.

Tokajev on määrännyt hallituksen ja provinssien kuvernöörit palauttamaan nestekaasun hintasääntelyn sekä laajentamaan sitä myös bensan, dieselin sekä muiden ”sosiaalisesti tärkeiden” kulutustuotteiden saralle. Tokajevin mukaan turvallisuustilanne oli kuitenkin jo helpottamassa Almatyssa sitä ympäröivässä provinssissa, jonne julistettiin protestien vuoksi hätätila.

Mielenosoittajat piirittivät Almatyn päähallintorakennusta keskiviikkona.

Yhtä vakavia protesteja Kazakstanissa ei ole nähty ainakaan vuosikymmeneen. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan niiden taustalla kytee nestekaasun hinnan lisäksi myös muita, syvempiä syitä.

– Mielestäni Kazakstanissa kytee piilossa demokratian puutteesta johtuva turhautuneisuus. Nuoret ja internetissä aikaansa viettävät kazakstanilaiset haluavat erityisesti Almatyssa samanlaisia oikeuksia kuin ukrainalaisilla, georgialaisilla, moldovalaisilla, kirgiiseillä ja armenialaisilla on. Myös he ilmaisivat vuosien ajan turhautumistaan autoritäärisiin hallintoihinsa, arvioi nouseviin markkinoihin erikoistunut strategi Tim Ash Reutersille.

Source Link is.fi