Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_960b9a025e696ecccceb899b5a230a54, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kazakstanin levottomuudet suistivat bitcoinin alamäkeen – Uutisalue

Kazakstanin levottomuudet suistivat bitcoinin alamäkeen

Virtuaalivaluutta bitcoinin kurssi liikkui perjantaina enimmillään viiden prosentin alamäessä, mikä oli matalin taso sitten syyskuun lopun, uutistoimisto Reuters kertoi.

Bitcoin maksoi vajaat 41 000 dollaria, kun marraskuussa siitä maksettiin ennätykselliset 69 000 dollaria. Noteeraus on ollut monesti jo 50 000 dollarissa. Viime vuonna bitcoinin hinta nousi 70 prosenttia.

Alimmillaan hinta käväisi 40 938 dollarissa, mikä oli alin noteeraus sitten syyskuun 29. päivän.

Alamäen taustalla ovat levottomuudet Keski-Aasian Kazakstanissa. Ne alkoivat Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Maan hallitus sulki internetin keskiviikkona tammikuuta estääkseen mielenosoittajien kommunikointia.

Sulku vaikutti myös kryptovaluuttojen maailmaan, sillä Kazakstan on suurin maa bitcoin-louhinnassa Yhdysvaltojen jälkeen.

Valuutan arvoa koettelee myös Yhdysvaltain keskuspankin keskiviikkona julkaisemat viime kokouksen pöytäkirjat. Keskuspankin viesti rahapolitiikkatoimista hillitsee investoijien halua sijoittaa riskisempiin kohteisiin.

Myös toiseksi suurin virtuaalivaluutta ethereum oli päivällä enimmillään 8,6 prosentin laskussa.

Louhinta vaatii tehokkaita koneita ja vie paljon sähköä. Kazakstan, jolla on suuret energiavarannot, on noussut Kiinan ohi houkuttelevaksi alueeksi louhinnalle etenkin sen jälkeen, kun Kiinan keskuspankki julisti laittomaksi kaiken kryptovaluutoilla käydyn kaupankäynnin syyskuussa.

Kryptovaluutta tuottamisen aiheuttama hiilijalanjälki on niin suuri, että se vaikeutti Kiinan päästötavoitteita.

Kazakstanissa louhitaan yli 18 prosenttia kaikesta bitcoinista. Arvio on elokuulta eli ajalta ennen Kiinan päätöstä, CNN uutisoi.

Source Link is.fi