Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3191e201ba2604a31c01e3a5f81d887a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Kazakstanin polttoainemellakat jatkuvat – netti poikki lähes koko maassa, Tass: presidentin asunto tulessa – Uutisalue

Kazakstanin polttoainemellakat jatkuvat – netti poikki lähes koko maassa, Tass: presidentin asunto tulessa

Keski-Aasiassa sijaitsevassa Kazakstanissa internetyhteydet ovat olleet poikki tänään koko maassa, sanoo tarkkailujärjestö NetBlocks uutistoimisto AFP:n mukaan.

Järjestön mukaan katkokset liittyvät todennäköisesti maassa parhaillaan käynnissä oleviin mielenosoituksiin. Kazakstanissa puhkesi sunnuntaina mielenosoituksia polttoaineen hinnannousun takia ja ne ovat muuttuneet väkivaltaisiksi.

Tarkkailujärjestö arvioi, että verkkokatkokset rajoittavat merkittävästi raportointia tilanteesta paikan päällä.

AFP:n paikan päällä olevat toimittajat ovat kertoneet, että internetyhteydet ovat takkuilleet ja että pikaviestinpalvelut kuten Telegram, Signal ja WhatsApp eivät ole käytettävissä.

Mellakkapoliisit marssivat Almatyn kaduilla keskiviikkona. Kuva: Abduaziz Madyarov / AFP

Mielenosoittajat valtasivat poliittisen johdon rakennuksia

Aiemmin tänään venäläinen uutistoimisto Tass kertoi, että mielenosoittajat ovat tunkeutuneet presidentti Kassym-Jomart Tokajevin sijaitsevaan asuntoon maan suurimmassa pääkaupungissa Almatyssa. Tassin mukaan rakennus on tulessa ja paikan päältä on kuulunut laukauksia.

Almatyssa kepeillä ja metallitangoilla aseistautuneet mielenosoittajat ovat rynnänneet pormestarin toimistoon, raportoi paikallinen uutissivusto Zakon.kz uutistoimisto Reutersin mukaan.

Poliisi on yrittänyt hajottaa mielenosoitusta ampumalla tainnutuskranaatteja, kertoo AFP.

Paikallisen bloggarin Instagramissa julkaisemassa striimissä näkyy tulipalo rakennuksessa sekä kuuluu laukausten ääniä.

Kazakstan on julistanut poikkeustilan pääkaupunkiin Nur-Sultaniin (tunnettiin aiemmin nimellä Astana), Almatyyn sekä Mangistaun öljymaakuntaan.

Tältä näyttivät turvatoimet Almatyn pormestarin hallintorakennuksen edustalla aiemmin tänään. Kuva: Diana Matveyeva / AOP

Protestit ovat harvinaisia Kazakstanissa

Mielenosoitukset ovat harvinainen haaste autoritaariselle hallitukselle ja tulikoe vuonna 2019 valtaan nouseelle Tokajeville.

Kazakstanin johto sietää vain vähän todellista oppositiota, ja hallitusta on syytetty riippumattomien äänten ja tiedotusvälineiden vaientamisesta.

Entisellä neuvostotasavallalla on huomattavat öljyvarannot.

Kazakstan on Venäjälle ratkaisevan tärkeä talouskumppani, ja Kazakstanin ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbajev on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen.

Venäjä: Ulkopuoliset eivät saisi puuttua asiaan

Venäjän ulkoministeriö ilmoitti keskiviikkona odottavansa, että tilanne rauhoittuu pian.

Kazakstan voi silti ratkaista omat ongelmansa itse ja on tärkeää, että kukaan ulkopuolinen ei puutu asiaan, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Reutersin mukaan.

Peskovin mukaan Kazakstan ei ole pyytänyt Venäjän apua.

Venäjä reagoi herkästi levottomuuksiin entisen Neuvostoliiton alueella. Venäjä on aiemmin syyttänyt länttä vallankumousten lietsomisesta esimerkiksi Georgian ja Ukrainan kaltaisissa maissa.

Source Link yle.fi